Dtum
Login with Facebookk
1933 | Május

Dávid és Góliát az adólámpák között

 Irógép, melyet szellemek kezelnek

Távolból irányítható készülékekről lévén szó, emlékezzünk meg a legújabb rádiótalálmányról: Glen W. Watson detroiti mérnök rádióhullámokkal működő írógépéről. Ez előtt a boszorkányos masina előtt nem ül senki és mégis szaporán kopogtatja a betűket a fehér papíroslapra. Spiritiszta ülésre kívánkozó látvány.

Pedig a dolognak egyszerű a nyitja. A leírandó szöveget rádióállomással továbbítják; annak hullámait az írógéppel összekötött vevőkészülék felfogja és működésbe hozza a megfelelő billentyűket. A gép fantasztikus gyorsasággal dolgozik, állítólag 1200 szót kopogtat le percenként.

Dávid és Góliát az adólámpák között

Az önműködő készülékek valóságos csodája még az az apró légkörkutató rádiógép melyet újabban Amerikában használnak a meteorológusok. Tudvalevő, hogy a légkörkutató intézetek a felsőbb levegőrétegek vizsgálatára műszerekkel terhelt apró léggömböket szoktak föleregetni, melyek műszerei a magasban önműködőleg följegyzéseket készítenek aztán visszakerülnek a földre.

Előfordul már most, hogy a műszereket nem találják meg, vagy ha megtaláljuk, avatatlan kezébe kerülve, megrongálódnak, nem szolgáltatják be őket az intézetnek és a nagy tudományos értékű adatok elvesznek a kutatás számára. Amerikában most úgy segítettek ezen, hogy a léggömbre, a műszer mellé, kicsiny rádióadókészüléket erősítettek, mely a magasból állandóan lerádiózza a földön álló megfigyelőnek a műszerek adatait.

Elképzelhetjük, milyen aprónak kell lennie ennek az adógépnek, hogy ne terhelje meg túlságosan súlyával a magasba törő léggömböket. Ez nyilván a világ legparányibb adóállomása; gyufaskatulányi lámpácskája pedig méltán az adócsövek Dávidjának nevezhető. A lámpák Góliátja ezzel szemben alighanem az a 2 méter magas és 50 kg. súlyú csőszörnyeteg, melyet nemrég helyeztek üzembe a  adóállomása. 

24 cm. hosszú katódja ceruzavastagságú; teljesítőképessége 100 kw, 136 lóerőnek felel meg. Ez ötször annyi, mint a jelenleg használatos 20 kw-os adólámpák teljesítménye. Csak a fűtéséhez nem kevesebb mint 6.75 kw. azaz több mint kilenc lóerőnyi áramenergia szükséges, ami elegendő volna 170 db, egyenkint 40 wattos izzólámpa világításához.

Öt ilyen lámpával fölszerelt adóállomást már a tengeren túl is kényelmesen lehetne venni. Általában a rádióállomások erőssége újabban rohamosan nő. Néhány esztendővel ezelőtt a 2-4 kw-os, adó, még nagynak számított, ma pedig a 60-70 kw-os állomás egész közönséges valami.

Oroszországban 100 kw-os adók dolgoznak, Amerikában pedig 400 kw-os állomás felállítását terezik. Mi sem természetesebb, minthogy az adóenergiának ez az állandó növelése mindinkább javítja a vételi viszonyokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Távolból kezelhető írógép Láthatatlan hullámok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Epilepsziát játszott és közben kilopott 50 ezer schillinget egy bankár zsebéből Epilepsziát játszott és közben kilopott 50 ezer schillinget egy...
Különös, hogy a budapesti rendőrség legújabb nemzetközi sikeréről...
Éjszaksarki utazóból diplomata Éjszaksarki utazóból diplomata
A norvég király Nansen Frithjofot, a hírneves éjszaksarki utazót,...
Ady Endre: Cé Betű néni Ady Endre: Cé Betű néni
Látom Juhász Gáspárnét abból az időből, a mikor már nem tudott...
Hogyan élnek Rudnyánszky „elvtársak” Oroszországban? Hogyan élnek Rudnyánszky „elvtársak” Oroszországban?
Kiderül a hiradás kapcsán, hogy a proletariátus...
Pfeil grófné pere Pfeil grófné pere
Nagy érdeklődés mellett folyt le a thorni hadbíróság előtt Pfeil...
A gyomor működésének Röntgen-photographiája A gyomor működésének Röntgen-photographiája
Az utolsó évtizedek legnagyobb és gyakorlati alkalmazásaiban is...
Látogatás Károlyi Mihálynénál, aki elköltözik a párisi emigránsnegyedből Látogatás Károlyi Mihálynénál, aki elköltözik a párisi...
Az elnök úr Londonban van, a grófné nincs még idehaza”, mondja...
Az új országház Az új országház
Az október 6-ikán uj ülésszakra összegyülö képviselőház – mint...
Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok ellen Négy K. O. győzelemmel nyertek a magyar ökölvívók a horvátok...
Magyarország és Horvátország legjobb ökölvívóinak harmadik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98