Dtum
Login with Facebookk
1934 | Május

A vakság elektromos gyógyítása 2. rész

Mi a villamos sebészet lényege? Magasfrekvenciájú váltóáram segítségével el lehet érni, hogy egy finom platináiból készült tű tüzesen izzóvá váljon. Ez a tű egyúttal a villamos áramkör egyik sarka. Bármihez érintjük hozzá a tűt, elperzsel mindent.

Az áramkör másik sarka pedig vékony, homorú fémlemez, amelyet a beteg testének valamelyik részéhez - képünkön a bal alkarjához - fektetnek hozzá. Amint a képen látszik, pólya segítségével jól odarögzítik a testhez.

Amikor az orvos a villamos áramkört bekapcsolja, az áram a két sarok között át- meg átjárja a beteg testet és közelebbről nem igen ismeretes módon, villanyozó hatásánál fogva fokozza a beteg szervezetnek a kórfolyamattal szemben való ellenállóképességét.

Ugyanokkor a tű kitüzesedik és ezt a tüzes tűt használja operációs kés helyett a műtétet végző orvos. De a tű nemcsak a kés szerepét tölti be, hanem egyúttal a fertőtlenítőszerét is. Ahová ér, ott nem marad életben baktérium. Amerre az áram elhalad tökéletes biztonsággal zárja el a kóros gócot, a környezetet nem érheti fertőzés.

Ezt az új sebészi eljárást alkalmazzák legújabban, a szemészetben is. Miután áramkör egyik sarkát a beteg testére helyezték, a másik sarkával, a tűvel - előzetes érzéstelenítés után – behatolnak szemgolyó belsejébe, még pedig egy olyan ponton, ahol az alapjáról levált ideghártyát a legkönnyebben el lehet érni. A szemfenék megnyitása után következik annak a tényezőnek az eltávolítása, amely az ideghártyát eltolta a helyéről.

Ha folyadék volt ez, akkor keletkezett nyíláson keresztül elfolyik, ha daganat, akkor kiégetik stb. És most következik az eljárás lényeges része. Az ideghártyát a nyert nyíláson keresztül a helyére húzzák és a tű hegyével egy helyen kissé megpörkölik. A kis tüzes pörknek valósággal olyan a szerepe, mint a ruhákon alkalmazott patentkapocsnak.

Egy pontnál fogva odaragasztja, odaköti az ideghártyát a helyéhez. Az ideghártyának ez a pontja persze elvész a látás számára. De ez csupán kis zavar, amelyet a beteg szinte észre sem vesz. Az egyszerű operációs fogás visszaadja látóképességét!

Az operáció előtt a vaknak kb. egyheti teljes nyugalomra van szüksége, mozdulatlanul ágyban kell feküdnie. Az operáció után bekötik a szemet és a kötés három hétig nem is kerül le róla. De ha ez a kritikus idő elmult, akkor új ember lett a betegből. A villamos szemsebészet csodát művelt, a vak ismét látóvá változott!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Páhok István a Balaton-hosszútávúszás bajnoka Páhok István a Balaton-hosszútávúszás bajnoka
Hagyományos siófoki úszóversenyét vasárnap rendezte meg a MUE. A...
Fejlődés a kémiai iparokban Fejlődés a kémiai iparokban
Érdekes áttekintést nyujt a magyar kémiai iparok helyzetéről a...
Budapesten sétál Erzberger gyilkosának üzlettársa, Szentirmay-Schmiedl Félix vezérigazgató Budapesten sétál Erzberger gyilkosának üzlettársa,...
Pásztor Béla, az ismert filmszakember nagyérdekű bejelentést tett a...
Emelkedett a mezőgazdaság és állattenyésztés nagykereskedelmi indexszáma Emelkedett a mezőgazdaság és állattenyésztés nagykereskedelmi...
A nagykereskedelmi indexszámok az év első hét hónapjában már...
Műkedvelő gazdaságpolitikusok Műkedvelő gazdaságpolitikusok
A választójogi javaslat vitája váratlanul és egész teljességében...
Dr. Szabó Juci Dr. Szabó Juci
Kezdettől fogva naponként ott a tábla a pénztár fölött: "Minden jegy...
A nemzetközi Nobel-dij A nemzetközi Nobel-dij
A dinamit föltaltálója, Nobel nagy vagyonát kitűnő tudományos...
Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai gyógyszerkönyvekbe! Vegyék föl a tokaji bort hivatalos gyógyszerként az európai...
A Budapesten időző külföldi gyógyszerészek vasárnap a fővárost és a...
A boldog békeidők - Az első harminc év A boldog békeidők - Az első harminc év
1929-ben megállítjuk a virtuális időt, most nyolc héten át tematikus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98