Dtum
Login with Facebookk
1935 | Augusztus

A világ legkisebb vevőgépe

A különlegességek iránt érdeklődő embereket régen bevált módszerrel szokták bámulatba ejteni: vagy nagyon nagy méretekkel vagy egészen kicsinyekkel. A berlini rádió mindkét irányban meglepetésekkel. Olyan mamut készülékeket raktak a rádióhoz értő, látogatók elé, hogy elakadt a lélegzetűk a gyönyörűségtől, de azután kaptak a másik végletből is ízelítőt.

Kedvtelve gyönyörködhettek a világ legkisebb készülékében, amely nem nagyobb egy gyufadoboznál. Az apró remekmű a kézimunkának valóságos gyöngye. A rendes, használatban lévő népvevő mintájára kicsinyítették le a szerkezetet rejtő dobozt és miniatür forgókondenzátort szereltek bele.

A vételhez szükséges tekercset is megtalálhatjuk benne és azt is a legmodernebb kivitelben: vasmagos hangoló tekercs formájában. Az apró remekmű azonban korántsem haszontalan jószág. A helyi motort minden antenna nélkül behozza a fejhallgatóba, amely mellette valóságos óriás.

Ha antennára kapcsoljuk, akkor szelektíven több állomás is jelentkezik este a fejhallgatóban. Gyakorlati értéke nem sok ennek a kis gépcsodának, mert hiszen ma mar a lámpás készülékeké s főként a hangszóróké a jövő.

Mint különlegesség azonban méltán keltett figyelmet s esetleg vágyat az ügyeskezű magyar amatőrökben, hogy ezt a világrekordot egy még kisebb készülékkel megdöntsék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98