Dtum
Login with Facebookk
1935 | Szeptember

Miért nem telepedhetik le Budapesten De Vries, a milliomos bécsi versenyistállótulajdonos?

Hetek óta suttognak a lóversenypályákon egy különös ügyről. Újságunk utána járt a híreszteléseknek és teljes egészében közölni tudja a lóversenylátogatók képzeletét erősen foglalkoztató történetet, amelynek eddig csupán apróbb és jelentéktelenebb részleteiről beszéltek turfkörökben.

 

De Vries Philip néhány év óta ismert alakja a bécsi törvényszéknek. A rokonszenves holland színész gazdagon nősült és akkor elhatározta, hogy állandóan Bécsben fog lakni és ott versenyistállót tart. Minthogy lóversenyző szenvedélyének istápolására évenként külön kétszázezer schilling hozzájárulást kap milliomos apósától, aki a Shell egyik főrészvényese, remek lovakat vásárolt és lovai sorra aratták a diadalokat a versenypályákon. Lovaival időnként lerándult a budapesti versenyekre is és valósággal beleszeretett Budapestbe és a magyarokba.


- Elhatároztam,- mondotta legutóbb- hogy Magyarországon fogok letelepedni. Palotát vásárolok a Dunántúlon, ménest állítok fel és versenyistállómat Alagra telepítem át!


De Vries nem sokáig habozott, hanem ellátogatott a Lovaregylehez és ott bejelentette, hogy versenyistállóját áthelyezi Magyarországra. Itt meg kell jegyeznünk, azok kedvéért, akik lóversenyzéssel nem foglalkoznak, hogy ez a tény rendkívüli haszonnal járt volna a magyar lóversenyzésre és tenyésztésre. A Lovaregyletnél megértéssel fogadták De Vries Philip bejelentését:
- Nagyon örülünk, ha istállóját áttelepíti hozzánk,- hangzott a válasz- de már előre közöljük, hogy sem trénerének, Kereszturinak, sem zsokéjának, Schejbalnak, működési engedélyt nem adunk.


De Vries megdöbbenve hallgatta a kikötést, amelyhez a Lovargyletnél semmiféle indokolást nem fűztek. Minthogy alkalmazottaival teljes mértékben meg van elégedve, lemondott szándékáról, összecsomagolt és visszautazott Bécsbe, ahol megnyugvással fogadták a hírt, hogy a holland milliomos nem válik ki az elsatnyult bécsi lóversenyezésből, amely De Vries lovai nélkül pótolhatatlan vérveszteséget szenvedett volna. Csak egy bécsi sportújságban gúnyolódtak a magyarok felett, akik ahelyett örülnének, hogy egy külföldi milliomos Magyarországon akarja elkölteni a százezreit, feltételekkel elriasztják.

Deanvilletől Baden- Badenig a lóversenyzés ügyét mindig karöltve intézik az idegenforgalom irányítóival, csak Budapest az egyetlen város, ahol a lóversenyzést még mindig évszázadok előtti elavult és zárkózott szellemben intézik. De Vries urat két magyar alkalmazottja miatt akadályozzák budapesti letelepülésében. Ki ez a két magyar és mit vétett? Kereszturi András, a tréner, tiszaujlaki illetőségű csehszlovák állampolgár, de olyan magyar nemzeti érzésű, hogy emiatt többször kellemetlensége támadt.

Kereszturinak soha semmiféle fegyelmi ügye nem volt, sikereit méltányolják, trénere a derby nyeró Simolonnak és az új lófenoménnak: Napoleonnak, amely a nagy sportjelentőségű Festetics Tasziló emlékverseny után éppen szombaton nyerte Budapesten a Kettős Ivadékversenyt. Hátra van Schejbal, a sokszoros magyar csempion, a magyar versenypályák koronázatlan királya, aki több mint ezer győztest lovagolt.

 

A népszerű Józsi ellen tavaly vizsgálatok indultak Hesp tréner vádjai alpján. Az idomár azt állította, hogy Schejbal József  Csillag és Ballila nevű telivéreket erélytelenül lovagolta, nem akart velük nyerni. A tavalyi idény végén a Lovaregylet csendesen eltanácsolta Schejbalt Budapestről, mire a csempion a bécsi De Vries – istállónál kapott elsőrangú szerződést. Hesp lovai, a többi között Csillag és Ballila is, az idén sokkal eredménytelenebbül futottak, mint tavaly és ezért két régi híres istálló: a Blaskovich és a Luczenbacher istállók elvették lovaikat ettől az idomártól. Schejbal gyakran lovagol Budapesten, de csak a bécsi De Vries istálló színeiben, egyéb bécsi vagy Budapesti istállótulajdonos lovaira a Lovaregylet tiltó rendelkezése következtében nem szabad ülnie.


Ahányszor nyeregbe száll, a budapesti közönség lelkesen ünnepli kedvencét. Minthogy a holland milliomos ragaszkodik elsőrendű tréneréhez és világviszonylatban is kiváló lovasához, a Lovaregylet szívességből továbbra is Bécsben maradhat és költheti az osztrák fővárosban millióit...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98