Dtum
Login with Facebookk
1932 | Május

Janek Géza, a világhírű magyar zsoké, Königsberben, pillanatnyi elmezavarában leugrott a második emeletről

Medencecsontörést, koponyaalapi törést és sulyos belső sérüléseket szenvedett, állapota reménytelen


Königsberg, május 16.

A mult hét elején érkezett ide Budapestről Janek Géza, a világhírű magyar zsoké, akinek szerződésben lovagolnia kellett volna a königsbergi pünkösdi lóversenyeken. Janek két futamban indult volna és lovaglása a versenyek egyik legfőbb érdekességének ígérkezett. Pünkösd hétfőjének délelőttjén Janek éppen ki akart indulni a versenypályára, amikor hirtelen föltépte második emeleti szállodai szobájának ablakait és az utcára vetette magát.

Pillanatok alatt orvost kerítettek, aki az élettelenül fekvő Janeket azonnal kórházba szállíttatta, ott megállapították, hogy Janeket még a délután folyamán megoperálják, de állapota oly sulyos, hogy
orvosai nem bíznak fölépülésében.

A tragikus hír hétfőn, a kora délutáni órákban terjedt el Budapesten, futótűzként száguldott végig az ünnepi közönségtől látogatott versenypályán, amelynek törzspublikuma érthető megdöbbenéssel és részvéttel tárgyalta a Janek tragédiájáról szóló jelentéseket.

Janek Géza minden idők legkiválóbb magyar zsokéja volt, aki a versenylovaglást olyan klasszikus nívóra emelte, mint előtte soha senki más. Már mint lovászgyerek föltűnt akkor Matcalf lóidomító Angliába küldte ki, ahol rögtön megnyerte első két versenyét, majd egy év alatt 24 versenyt nyert, amire Angliában sem azelőtt, sem azóta nem volt példa.

Angliában több évig lovagolt, majd hazajött, ahol rögtön a legelső zsokék közé emelkedett.
Egy teljes évtizedig volt a turf sampionja a Taral és Carslake véleménye szerint olyan zseniális lovas volt, hogy Amerikában is legelső helyet biztosíthatott volna magának. Különös zsokétalentumán kívül rendkívüli ereje is jellemezte, amelynek segítségével úgy tudott egy lovat tartani a versenyben, ahogy rajta kívül senki. A publikum esküdött is rá s akár volt chance -a egy lónak, akár nem, ha ő lovagolta, fogadtak rá. Azután öregedni kezdett, s ezzel egyidejűen a sulya is növekedett, úgy, hogy mindinkább kevesebbet lovagolhatott.

A szerencséje is kezdte elhagyni, úgy, hogy ivásra adta magát. Nemsokára Németországba került ki, legutóbb Mannheimban lovagolt – több - kevesebb szerencsével. Két évvel ezelőtt Bécsben fogta el pillanatnyi elmezavar.
Janek nős, felesége német származásu s Budapesten él Janek családjával együtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98