Dtum
Login with Facebookk
1936 | Augusztus

Csák Ibolya olimpiai bajnok

Hármas holtverseny után nyerte 162 cm-es ugrással az olimpiai bajnokságot

Berlin, augusztus 9.
Vasárnap délután háromnegyed 5 órakor jutottak el a női magasugrás döntőjéig. A 58 cm-et öten ugrották át, úgymint a német Kaun, az angol Odam, a német Ratien, a francia Nicolas és a magyar Csák Ibolya.

 

A 160 cm-et elsőre csak Odam ugrotta, Csák Ibolya elaprózta a lépését és a derekával ütötte le a lécet. Amikor ismét rákerült a sor, felcsattant a tribünön a huj-huj, hajrá.

Erre a magyar bajnok érintés nélkül suhant át a léc fölött. Egymásután számítgatták a nézők, hogy kinek van nagyobb esélye az elsőségre. A német Kaun csak harmadikra tudott megbirkózni a magassággal. A 160 cm-en tehát hárman voltak holtversenyre. Feltették a lécet tehát 162-re.

Közben ötperces szünetet tartottak, mert a tornászok vonultak fel a pálya közepére. A 162 cm-el sem a német, sem az angol hölgy nem boldogult. a több mint 100 ezer főnyi tömeg halálos csendben várta a lassan nekikészülődő Csák Ibolya kísérletét.

Mindenki tudta, hogy a legnyugodtabban versenyző magyar asszonynak van a legnagyobb reménye a sikerre, ami egyúttal olimpiai győzelmet is jelent. Kádárné Csák Ibolya érintés nélkül siklott át a 162 cm-re feltett léc fölött.

Mindenki tudta már ekkor a stadionban Csik Ferenc világraszóló győzelmét, aminek hatása alatt fokozottabb mértékben robbant ki a boldogság a sokat csalódott magyarokból. Csák Ibolya a holtversenyben 160 cm-et ért el, ezzel hirdetik ki olimpiai bajnokságát is, mert a 162 cm csak a holtverseny eldöntésében szerepelt.

A női magasugrás eredménye a következő:
Olimpiai bajnok K. Csák Ibolya Magyarország 160 cm (holtversenyben 162 cm), 2. Odam Anglia 160 cm. 3. Kaun Németország 160 cm. 4. Ratien Németország 158 cm. 5. Nikolas Franciaország 158 cm.

Kádárné Csák Ibolya alig tud szabadulni az ünneplők karjaiból.

A fényképészek és mozisok addig kérlelték amíg ismét nekiszaladt a 150 cm-re feltett lécnek és többször átsurrant fölötte. Közben fényképezték, sőt még hangosfilmet is készítettek róla.

 

Lent a pályán tartózkodott Sztankovics Szilárd, a MASz elnöke, Misángyi Ottó dr., mint a nemzetközi időmérők vezetője. Mind a ketten boldogan gratuláltak a még boldogabb magyar asszonynak.


Amikor Csák Ibolya a díszpáholy előtt megállt, hogy megvárja a magasugrók ünneplését, lesietett hozzá Kelemen Kornél dr. az OTT elnöke és úgy köszönte meg azt a dicsőséget, amit elsőségével szerzett Magyarországnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csák Ibolya a 162 cm-es magasság felett Csák Ibolya győzelme után Csák Ibolya, a női magasugrás olimpiai bajnoka Csák Ibolya a harmadik helyezett német Kaun Elfride és a második helyezett angol Odam Dorothy A női tornászverseny győztesei. Elöl a harmadik helyezett magyar lányok, középen az olimpiai bajnok német csapat, mögöttük a második helyezett csehszlovákok Mészáros Gabriella gerendán A harmadik helyezett magyar olimpiai női tornászcsapat
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98