Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Készen van a közegészségügyet államosító törvényjavaslat

Néhány hónap előtt bejelentettük, hogy a belügyminisztériumban törvényjavaslat készül a közegészségügy államosításáról. Eleinte csak a törvényhatósági és járási hatáskörbe tartozó közegészségügy államosítása volt tervbevéve, de a javaslat kodifikálása közben a belügyminiszter elhatározta, hogy nem elégszik meg a félmegoldással és a közegészségügyet államosítani fogja a megyei városokban és a községekben is.

A törvényjavaslat most már teljesen elkészült
és nemsokára a képviselőház elé kerül, a kormány az új közegészségügyi törvényt július 1-én akarja életbeléptetni. Módunkban áll részletesen ismertetni ezt a nagyhorderejű törvényjavaslatot, mely azzal kezdődik, hogy az egész ország közegészségügyi közigazgatásának legfőbb felügyeleti hatósága a belügyminiszter, a közigazgatás vezetését pedig az államtitkár (közegészségügyi államtitkár) látja el. Szakszerűségi szempontból a véleményező fórum az Országos Közegészségügyi Intézet, melynek igazgatója államtitkári rangot kap.

A törvényhatóságokban a legfőbb közegészségügyi szerv
a m. kir. tiszti főorvos, a megyei városokban és a járásokban pedig a m. kir. tiszti orvos. Egy-egy tiszti főorvos több törvényhatóság közegészségügyi vezetését is elláthatja, hasonlóképpen egy-egy tiszti orvos alá több megyei város és járás is rendelhető. A tiszti főorvosokat és tiszti orvosokat a belügyminiszter nevezi ki és pedig az V-VIII. fizetési osztályokba.

A tiszti orvosok alá tartoznak
a városi, illetve községi orvosok, ezeket a főispán nevezi ki. A belügyminiszter felhatalmazást kap a törvényben, hogy az egyes városokban és községekben hány városi, illetve községi orvos állás rendszeresítendő. A tiszti főorvosok és tiszti orvosok magángyakorlatot nem folytathatnak.

Tiszti főorvossá csak az nevezhető ki,
aki megelőzőleg már legalább öt évig tiszti orvos volt, tiszti orvos pedig csak az lehet, aki megelőzőleg ugyancsak öt esztendeig városi orvosi teendőket látott el. A városi orvosi kinevezéshez megkívánja a javaslat a tiszti orvosi vizsgát, a községi orvosoknak pedig el kell végezniök a községi orvosok részére rendszeresítendő tanfolyamot és azon sikeres vizsgát kell tenniök. Kimondja azonban a javaslat, hogy a tiszti főorvosok és tiszti orvosok kinevezésének fentebbi feltétele csak öt esztendő mulva lép hatályba, öt esztendőn belül e feltételekkel nem rendelkező orvost is ki lehet nevezni.

A kinevezett orvosok javadalmát az állam fizeti,
ellenben a közegészségügyi közigazgatással járó dologi kiadások (iroda, fűtés, világítás, nyomtatványok) az illető várost és községet terhelik. Július elsején valamennyi most szolgálatban levő tiszti orvos rendelkezési állományba kerül és a belügyminiszter hat hónapon belül tartozik nyilatkozni, hogy átveszi e állami szolgálatba a rendelkezési állományba tett tiszti orvost. Amennyiben hat hónap elteltével valamelyiket nem nevezné ki tiszti főorvossá, vagy orvossá, az illetőt az az autonómia, melynél addig szolgált, végelbánási eljárás alá vonja.

A rendelkezési állomány hat hónapja alatt
az orvosok kötelesek ellátni korábbi szolgálatukat, de ezen idő alatt sem pótilletményt nem élvezhetnek, sem előléptetésben nem részesülhetnek. Az új törvény megszünteti a vármegyék és városok egészségügyi bizottságait. Járványok és más szükség esetén a tisztiorvos látja el mindazokat a teendőket, melyek eddig az egészségügyi bizottságok hatáskörébe tartoztak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hungária – Wiener Atletiksport Club 5:4 (1:2) Hungária – Wiener Atletiksport Club 5:4 (1:2)
A tavaszi szezon végén még kiesés ellen folytatott kétségbeesett...
12 pesti divatmazsola 12 pesti divatmazsola
Erdélyi Mici fekete sima estélyiruhában jelent meg a divatos...
Darányi Ignácz jubileuma Darányi Ignácz jubileuma
Tíz éve miniszter Darányi Ignácz és jubileuma alkalmából az egész...
Bródy Sándor - A dada Bródy Sándor - A dada
Harmadszor néztem meg az idők folyamán Bródy Sándor darabját s...
Norvég matrózok egy német tengeralattjárón Norvég matrózok egy német tengeralattjárón
A Lindfield nevü norvég bárka legénysége nem régiben Doverbe...
A dolhai ütközet - 1703 junius 7.
703 junius 7-ike nevezetes időpont a Rákóczi-féle kurucz...
Rövidek Rövidek
Tardieu vasárnap Dijonban nagyszabásu beszédet mondott, amelynek...
A szegények iskolája A szegények iskolája
"Abból indulva ki, hogy a szegénység mint valamilyen járvány, vagy...
Színművészet - ahogy a főrendező látja Színművészet - ahogy a főrendező látja
Ferenczi Frigyes, a szegedi szinház főrendezője, e czímmel jóravaló...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98