Dtum
Login with Facebookk
1936 | Február

Rendelet a védett birtokok teherhatárainak helyesbítéséről

Az igazságügyminiszter nagyjelentőségű rendeletet bocsátott ki, amely a gazdatartozásokra irányadó teherhatárok helyesbítése iránti eljárást részletesen szabályozza.

A védettséggel kapcsolatos fizetések mértéke,
valamint a teherrendezés szempontjából fontossággal bíró teherhatárt a rendeletek ugyanis a kataszteri tiszta jövedelem negyvenszeres szorzatában állapították meg, ez a határ azonban egyszer az adós, máskor a hitelező érdekét tekintve, nem megfelelő olyan esetben, amidőn a kataszteri tiszta jövedelem időközi változások folytán már nem fejezi ki híven az ingatlan értékét és rendes gazdálkodással elérhető jövedelmezőségét.

Ilyen esetben a teherhatár helyesbítését lehet kérni,
legkésőbb 1936 május 20-áig annál a helyi bizottságnál, amelynek működési köre a védettséget elrendelő telekkönyvi hatóság területére kiterjed. A kérvényt az adóhivatalnál kell beadni s ha nem ügyvéd adja be, a kérvényt a kérelmező köteles aláírni vagy kézjegyével ellátni s ezt két tanuval vagy a községi elöljárósággal tanusíttatni. Alacsonyabb határ megállapítását csak akkor lehet kérni, ha a védett birtok kataszteri tiszta jövedelmének holdankénti átlaga 14 koronát, jelzálogos terhe pedig a kataszteri tiszta jövedelem harmincszorosát meghaladja. Csak oly védett birtok tekintetében lehet kérni a teherhatár helyesbítését, amely 20 kataszteri holdnál nagyobb.

A kérvény beadásával egyidejűleg igazolni kell
a kérelem előfeltételeit és indokoltságát s az eljárás költségeire postatakarékpénztári csekk utján költségátalányt kell befizetni. A költségátalány összege a védett ingatlanok együttes kataszteri tiszta jövedelmének minden egész koronája után négy fillér, de legalább tizenkét pengő és legfeljebb kétszáz pengő; az eljárás iratai illetékmentesek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98