Dtum
Login with Facebookk
1937 | Január

Szilassy Nadinka nyerte a bajnokságot Erdős Klári és Botond Évi előtt

Rég volt olyan izgalmas és érdekes küzdelem a városligeti jégpályán Magyarország műkorcsolyázó-bajnokságáért, mint az idén. Különösen a női versenyben vívtak nagy csatát, mert négy egyformán tehetséges széplány, Bolond Évi a tavalyi bajnoknő, Szilassy Nadinka, Erdős Klári és Botond Györgyi küzdöttek az elsőségért.

Az előmérkőzéseket, az úgynevezett labdagyakorlatokat már szombaton lebonyolították és itt Erdős Klári szerezte meg a vezetést, szorosan nyomában volt Szilassy Nadinka, majd őt Botond Évi és Györgyi követte. A férfiak versenyében Pataky Dénes, a tavalyi bajnok nem indulhatott, mert a honvédelmi minisztérium megtiltotta a ludovikásoknak nyilvános versenyen való szereplését.

A Budapesti Korcsolyázó Egylet vezetősége mindent elkövetett, hogy a minisztériumot más elhatározásra bírja, annál is inkább, mert Pataky Dénesre nemcsak a magyar bajnokságban, hanem a világbajnokságban és az Európa Bajnoki versenyen is nagy szerepet várt volna. Pataky távollétében riválisa, Terták Elemér kerekedett felül.

Terták a bajnok, Kállay a szenzáció

Vasárnap délben napsütötte, csikorgó időben tartatták meg a szabadon választott gyakorlatokat, amely a műkorcsolyázó verseny döntőmérkőzésének számított. Színpompás kép tárult a nézők elé: a hófödte városligeti Vajdahunyad vára, a kemény jeget körülvevő, tribünökön ülő hatalmas közönségtábor, háttérben a millenniumi emlékmű és a jég porondján a versenyzők tarka serege.

Először a férfiak versenyét bonyolították is a sorsolás szerint mindjárt a favorit Terták Elemérnek kellett a gyakorlatokat elvégezni. Sokszor csattant fel az elismerés tapsa a tribünről. Utána a tiszai Kállay Kristóf következett, aki meglepetéssel szolgált: egymást követték bátor ugrásai, az úgynevezett axel paulsenek.

Figyelemmel arra, hogy ő még tulajdonképpen ifjúsági versenyző, szabadkorcsolyázása a legnagyobb szenzáció volt. Pompásan, pontosan végezte el gyakorlatait Hostyánszky István is Barcza Koller Béla és Kertész Ferenc küzdöttek meg a helyezésért.

A bírák hatalmas bandákban a pálya szélén ültek és a zsűri elnökének sípjelére egyszerre mutatták fel azokat a számokat, amelyekkel a versenyzők által bemutatott gyakorlatokat értékelték. A pontozásból meg lehetet állapítani, hogy Pataky Dénes, a tavalyi bajnok örökébe Terták Elemér került, aki az idén hivatva lesz külföldön is a magyar műkorcsolyázósportot reprezentálni.

Évi? Nadinka? Klári?

Most következett a legizgalmasabb száma a hölgy műkorcsolyázó-bajnokság. Először Erdős Klári jött a jégre, tűzvörös jégkosztümben. Biztos a dolgában. Precíz, tartalmas és szép a gyakorlata.

A második Szilassy Nadinka krémszínű ruhában. Bájos mosolyával már az első pillanatban megnyeri a közönséget. Aztán egymásután végzi el a kürtjét. Bemutatójának különösen a szépsége és finomsága váltja ki a bíróságból a legjobb osztályzatokat.

Zöld ruhájában a tavaszt hozza a jégre a szőkefürtű Botond Györgyi. Az ő gyakorlata egybeforr a kísérőzenével. Csupa muzsika ez a kislány, ritmus. Ő táncol legszebben a jégen.

 


Bártfayné Nyilas Vilma bordó ruhában végzi bemutatóját nagy igyekezettel. Utolsó szám Botond Évi. Az ő ruhája is téglavörös. Piruettezik, szépen ugrik, néha-néha kicsit megbicsaklik a lába. Egyik gyakorlata után felbukott egy göröngyön.

Közben megkezdik a bírák a számlálgatást. A korcsolyázónők izgalommal várják az eredményt és egyszerre csak azt látni, hogy Szilassy Nadinka a tribünhöz korcsolyázik és – átöleli az édesanyját. Erdős Klári is gratulál az új bajnoknőnek.

A tribünön pontozó bírák körül pedig megkezdődik a szülők „lázadása”. Valaki megjegyzi: „Lázban ég a Kocsesz.” Ez a titokzatos szó annyit jelent: Korcsolyázó Csemeték Szülei. Egyesek a bírákkal elégedetlenek, mások a trénerekkel. Rövid szünet után azonban megkezdődik a páros műkorcsolyázás.

A Szekrényessy testvérpár pompás kék ruhakreációban nefelejcshez hasonlít. Nem is felejtik el egyhamar azokat a szép gyakorlatokat, amelyeket bemutattak. A Tusák Balázs pár a régi iskola szerint korcsolyázik. Nagy tapssal fogadják az új jégpárt: Imrédy Magdát és Kertész Ferencet.

Imrédy Magdán fekete gyapjúcsipke ruha van, fehér virággal. (Ha ruhaverseny is volna, akkor Imrédy Magdáé lenne az elsőség.) A Barcza-Basch Erika pár a fejlődés útján halad.

Az új bajnokok


Megafónon kihirdetik az eredményt:
Magyarország műkorcsolyázó bajnokai a hölgyek versenyében: 1. Szilassy Nadinka, 2. Erdős Klári, 3. Botond Évi, 4. Botond Györgyi, 5. Bártfayné.

A férfiaknál:
1. Terták Elemér, 2. Hostyánszky István. 3. Kertész Ferenc, 4. Barcza-Rotter Béla, 5. Kállay Kristóf.

A páros műkorcsolyázásban:
1. Szekrényessy Piroska és Attila-pár. 2. Tusák Éva és Balázs Zoltán pár. 3. Imrédy Magda és Kertész Ferenc pár, 4. Basch Erika és Barcza pár.

Most sorjába megkérdeztük az izgalmas női verseny résztvevőit.
Szilassy Nadinka: „Boldog vagyok, hogy én nyertem. Hétfőn utazom Nürnbergbe, aztán Münchenbe és végül Garmisch-Partenkirchenbe. Mind a három helyen, mint Magyarország bajnoknője szerepelek.”

Erdős Klári: „Örülök annak, hogy Nadinka nyert.”

Botond Évi (pityeregve mondja): „Porcleválás van a térdemben és ez zavart a gyakorlatoknál. Ezért nem lehettem első…”

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szilassy Nadinka Terták Elemér Magyarország műkorcsolyázó bajnoka Erdős Klára Botond Éva Erdős Klára
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98