Dtum
Login with Facebookk
1935 | Február

A budapesti műkorcsolyázó világbajnokság

1. Karl Schäfer (Ausztria), 2. Jack Dunn (Anglia), 3. Pataky Dénes (Magyarország)

A vasárnap délben elolvadt műkorcsolyázó-világbajnokságokat délután öt órakor kezdték telt tribünök előtt és a körülményekhez képest kifogástalanul jó jégen. A gépek teljes gőzzel dolgoztak és sikerült is szép sima, korcsolyázásra alkalmas jeget készíteni.

Végre megkezdődött a verseny! Elsőnek a bécsi Lainer Gréte fut ki a jégre. Másodiknak a verseny favoritja, a szőke bécsi kislány, a Landbeck Lislette, aki második lett az Európa-bajnokságon, jelenik meg a jégen, rózsaszínű ruhakölteményben.

Nagy taps és „bravó”-zás fogadja a pesti közönség immár hetek óta Budapesten trenírozó kedvencét, a kedves svéd Vivi-Anne Hulthén-t. Gyakorlata nagyon tetszik mindenkinek, tűzpiros ruhában, valceregyvelegre futja „kürtjét”, mozgása csupa zene, minden taktusra van egy-egy finom mozdulata és a közönség észre sem veszi, hogy ezek a mozdulatok a legnehezebb műkorcsolyázó bravúrok.

Ezután a nagy konkurencia után következik a magyar bajnoknő, Szillasy Nadinka. Tüzes rumba ütemére fut, futása csupa lendület és ebben a lendületben még a sapkáját is elveszti! Utolsónak Puczinger Emmy (Bécs) mutatja be tökéletes piruettekkel tarkított gyakorlatát.

A megafón bömbölve hirdeti: Következik a férfi világbajnokság szabadon választott gyakorlatainak bemutatása! A magyar Terták Elemér kezdi meg a küzdelmet s a tehetséges magyar fiúnak nagyon jó napja van.

A finn Nikkannen mutatja utána be egy induló dallamára tökéletes ugrásait. Szép sikert arat az északi fiú is. De következik a magyar bajnok, Pataky Dénes, a „piruett király.” Nem a legszerencsésebben kezdi meg futását. Első ugrásánál bizonytalanul ér a földre, le kell tennie a kezét, hogy egyensúlyát visszanyerje, de a kis hibát rögtön kiköszörüli egy bravúros piruettel.

A Rákóczi-induló hangjaira fut, testtartása délceg, az egész fiú egy megtestesült daliás magyar levente. A közönség nem méltatlanul pazarolja rá tapsait! Kertész Ferenc, a magyar főiskolás bajnok hibátlanul mutatja be gyakorlatát, utána pedig a korcsolyázó hölgyek kedvence, a napok óta Pesten trenírozó angol Dunn Jack fut a jégre, majd Graham Sharp, egy nyakigláb fekete fiú.

Úgy fest a szoros korcsolyázónadrágban, mint egy amerikai „step”-táncos. Az angol stílus után most a bécsi stílus következik. Erdős Erik ad először belőle ízelítőt, futása lendületes, mutatványai nehezek és ő ezeket tökéletesen végzi el. De még tökéletesebben mutatja e a bécsi iskolát a világbajnok Schäfer Károly.

Tüzes carrioca-zenére táncol és mutatja be egységes, stílusos és bravúrokkal tarkított gyakorlatát. A lemez második része egy angol blues és ennek az újszerű melódiáinak hangjai mellett Schäfer egy újszerű figurát mutat be, külső élű holdból hirtelen vált belső élére s ezzel nagy sikert arat. Világbajnoki címéhez méltóan futott, és a közönség percekig jutalmazza gyakorlatát.

Végeredmény a következő
:
Világbajnok: Schäfer Karl, Bécs, helyezési száma 5. pontszáma 423.18. 2. Dunn Jack, London h. sz. 15. pontszáma 395.84 3. Pataky Dénes. BKE h. sz. 15, pontszáma 396.22 4. Sharp Henry, Graham Bournemouth, h. sz. 21, pontszáma 393.53, 5. Nikkanen Marcus, Helsinki, h. sz. 25. pontszáma 395.06, 6. Terták Elemér, BKE h. sz. 25, pontszáma 386.67, 7. Erdős Erich, Bécs, h. sz. 36, pontszáma 376.50, 8. Kertész Ferenc, BKE, h. sz. 38, pontszáma 373.35.

A nemzetközi szenior hölgy műkorcsolyázó-verseny eredménye a következő:

1.Vivi-Anne Hulten Stockholm hsz. 7. pontszám 825.418. 2. Landbeck Liselotte Bécs hsz. 9., pontszám 324.844, 3. Lainer Grete Bécs hsz. 14., pontszám 307.342, 4. Putzinger Emmy Bécs hsz. 21, pontszám 288, 5. Szilassy Nadina BKE hsz. 23, pontszám 292.676.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karl Schafer Vivi-Anne Hulten Pataky Dénes
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98