Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Kormánytagok a gazdaságpolitikáról

Esztergom, december 4.

Kunder miniszter a továbbiakban a kereskedelemmel kapcsolatos gazdaságpolitikai célkitűzéseket ismertette:

– Nem lehet azzal vádolni gazdaságpolitikánkat, – mondta – hogy a kereskedelem fontos funkcióit nem ismerjük fel, de nem engedhetünk abból a felfogásunkból, hogy a kereskedelem nem öncél, hanem mint minden más gazdasági tevékenység végső fokon a társadalom, a nemzet érdekeit köteles szolgálni. Ott, hol kell inkább feláldozunk valamit a kereskedelem szabadságából, hogy a nemzetgazdaság magasabbrendű érdekeit megmentsük.

– Ez nem jelent ellenséges beállítottságot
a kereskedelemmel szemben, csak azt, hogy számbelileg sokkal jelentősebb termelői és fogyasztói rétegek érdekeit előbbrevalónak tekintjük egyes kereskedők egyéni hasznánál. Hasonlóképpen kell megítélni, hogy a sokat támadott kormányintézkedések, amelyek a külkereskedelemben „egykézrendszer” néven ismeretesek, ezek lényegükben hatalmas segítséget jelentettek a gazdatársadalomnak, mert lehetővé tették, hogy a külföldi értékesítésből eredő esetleges kedvezőbb helyzeteket száz százalékig maguk a gazdák élvezhessék. Az ilyen korlátozásokat nem a magyar gazdasági élet belső tényezői, hanem a külföld gazdaságpolitikájához való kényszerű alkalmazkodás szabja meg.

Utalt azután arra,
hogy a kormány gazdaságpolitikája nemcsak a termelők és fogyasztók, hanem egyidejűleg mindenkor a kereskedők jólfelfogott érdekeit is védi. Rámutatott arra, hogy amióta az állam irányító befolyása a gazdasági életben érvényesül, a fizetésképtelenségek száma egyharmadával csökkent és a fizetésképtelenségek passzíváinak összege a régebbi 125 millió pengővel szemben csupán évi 20 millió pengő körül mozog. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy az adóstatisztika szerint a kereskedők száma 1933-ban csak 95.000 volt, míg az 1936-os adat szerint már 105.000.

– Az észszerű iparfejlesztés első követelménye az,
– folytatta a miniszter – hogy az ipar által termelt áru belföldi fogyasztásra elég nagy legyen. Nem szabad félrevezettetnünk magunkat azokkal a meggondolásokkal, amelyek azt mondják, hogy a nagyipar olcsóbban tud termelni, mint a kisipar. Nemzeti szempontból nem közömbös, hogy az árut ki állítja elő.

– A kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit
mezőgazdasági, kereskedelmi és ipari téren egyaránt szociális törekvések jellemzik. A szociális védelmi rendszert most fogják kiegészíteni a családi munkabér bevezetéséről szóló, továbbá a családi otthon létesítését előmozdító intézkedések. Erről az utról nem hagyjuk magunkat eltéríteni azzal az okoskodással, hogy ezek a szociális intézkedések tul nagy terhet hárítanak a munkaadóra.

Gróf Teleki Mihály földmívelésügyi miniszter szólalt fel ezután:

– A kormány földbirtokpolitikájának az a gerince, – mondotta – hogy a magyar földön magyar legyen az úr. A telepítés ütemét pénzügyi nehézségek hátráltatták, most azonban a kormány olyan elgondolással járul a törvényhozás elé, amely a kis haszonbérletek teremtésével lehetővé teszi a gazdálkodást olyanoknak is, akik nem rendelkeznek a földvásárláshoz szükséges pénzeszközzel. Ilyen kisbérletek céljaira elsősorban a részvénytársasági vagy bankkézen lévő birtokokat veszik igénybe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Népbíróság halálra ítélte Murait a nagykátai hóhért
Márciusvégi kora reggel. A láthatár még ködbe vész, de a nap feltörő...
Rövidek Rövidek
Végre, négy és félévi szünet után, ismét egy véleményen s vagyunk...
800.000 holdon indul meg a kisgazdák és nincstelenek földhözjuttatása 800.000 holdon indul meg a kisgazdák és nincstelenek...
Imrédy Béla kaposvári beszédének a földreformra vonatkozó...
Az FTC birkózóversenye Az FTC birkózóversenye
Az FTC Üllői-úti sporttelepének zsúfolásig megtelt tornatermében...
Bárány legyőzte a német Heinrichet és a svéd Wernert Bárány legyőzte a német Heinrichet és a svéd Wernert
Az egri úszók németországi túrájának második versenynapja újabb...
Kun Béla úgy nézett ki, mint egy megátalkodott, ijedt betörő... Kun Béla úgy nézett ki, mint egy megátalkodott, ijedt betörő...
Harold Nicholson most megjelent Peacemaking című könyvének egyik...
Magyarország – Svájc 6:2 (2:2) Magyarország – Svájc 6:2 (2:2)
Noha nem volt futballmérkőzés a válogatott meccs előtt, már egész...
A jól védett szoros A jól védett szoros
Ezernyolcszázháromban mikor Fulton Róbert először Napoleonnak, azután...
Hadicél menet közben: francia Kelet-Közép-Európa? Hadicél menet közben: francia Kelet-Közép-Európa?
Egyes francia körök 1915-től kezdték latolgatni, hogy a meggyengülő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98