Dtum
Login with Facebookk
1938 | Július

Gázhasú szörnyek lebegő sorfala egy nyolcmilliós város körül 1

Az acélpókháló gépmadárra les... - Hogyan dolgozik a léggömbzár?

Régi tapasztalat, hogy a szükség élesíti az emberi találékonyságot. Világszerte rohamosan növekednek a légi haderők, tökéletesednek a már eddig is veszedelmes erejű harci repülőgépek. De ugyanakkor a fegyverkező nemzetek feltalálói, mérnökei mindig új meg új eszközöket eszelnek ki a levegőből alázúduló borzalmak elhárítására.

Az újszerű légvédelmi ütegek, gyorstüzelő elhárító ágyúk, fényszórók, fülelőkészülékek mellett most már a láthatatlan infravörös sugarakat is belevonják a légvédelem szervezetébe. De még ez sem elég. Fontos ugyan, hogy idejében felfedezzük a levegőben közelgő ellenséget, ez azonban még nem jelenti, hogy támadása ellen sikerrel is védekezhetünk.

Igaz, hogy a készenálló gépágyúk azonnal tűz- és vasesőt lövellnek az égboltozat felé, de még ez a lövedékzápor sem nyujt százszázalékos biztonságot a megtámadott város lakóinak. Az ellenséges gépek nagy részét bizonyára leszedi, de maradhat néhány, mely átsurran a „tűzfüggöny” résein és ledobja pusztító bombáit a városra. Ezt akarja megakadályozni a gázhasú szörnyek lebegő sorfala, a léggömbök gyűrűjére szerelt „légi drótakadály”.

Anglia nemcsak a világ egyik leghatalmasabban fegyverkező állama, de a légvédelemben is korszakalkotó lépésekre készül. Fővárosát, a nyolcmilliós Londont ilyen lebegő „drótakadállyal” akarja körülvenni háborús veszély idején. A „drótakadály” kötött léggömbökből áll, melyeket a város körül, alkalmas pontokon felbocsátanak.

A gömbök erős acélkábelekkel kapcsolódnak egymáshoz és az acélhuzalok valóságos erdeje lóg le róluk. Ilykép igazi drótsövény feszül ki a város körül nagy magasságban és ez - úgy remélik a szakértők - feltétlen biztonságot nyujt majd az ellenséges repülőgépekkel szemben. Mert ha valamelyik gép megkísérelné a behatolást a város fölé, okvetlenül nekirepül ennek az acélpókhálónak.

S ekkor két eset történhetik. Olyan súlyos sérülést szenved valamelyik acélsodronytól - szárnya, csavara vagy valamelyik más alkotórésze törik - hogy menthetetlenül lezuhan. Vagy pedig beleakadva a huzalba, az hajlékonyan enged, de a gép nem tud többé szabadulni tőle, hanem sebességét vesztvén, szépen egyenesen lecsúszik a huzal mentén a földre, ahol persze darabokra zúzódik.

A védő léggömbhálózat eszméje tulajdonképpen nem is egészen új. Már a világháború alatt is próbálták alkalmazni kisebb méretekben, különböző országokban. Kivált Francia- és Olaszország kísérletezett vele. Technikai kiforrottság dolgában persze még nem vetekedhetett a maival s ez volt az oka - no meg persze költséges volta is - hogy nem került általános használatba.

A hadviselő felek jobban bíztak gépfegyvereikben és ágyúikban, mint ezekben a lomha, kötött léggömbszörnyetegekben. Aztán akkoriban még távolról sem voltak olyan félelmesek a hadirepülőgépek, mint manapság. El sem lehetett képzelni olyan légi tömegtámadásokat, aminőket már ma is láthatunk a most folyó háborúkban.

Pedig ezek a háborúk korlátozott jellegűek, egy-egy ország területére szorítkoznak. Mi lesz - Isten ne adja - ha egy újabb világégés borítja majd lángba az egész művelt emberiséget? Milyen Napot elsötétítő légihadseregek fognak egymással csatázni és szórni tüzet, gázt, halált, pusztulást milliós városokra?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kötött gázhasú léggömbök felbocsátásra készen A kötött gázhasú léggömbök arcvonala, felülről nézve.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tóth Árpád: Sík Sándor költeményei Tóth Árpád: Sík Sándor költeményei
Az előttünk fekvő kötet, 350 oldalas terjedelmével, a szerző költői...
Színpompás kép volt az Opera vasárnap esti díszelőadása Ciano gróf tiszteletére Színpompás kép volt az Opera vasárnap esti díszelőadása Ciano gróf...
Vasárnap este fényárban úszott az Opera palotája. A homlokzat előtt...
Szabadkai staféta futott Budapestre Szabadkai staféta futott Budapestre
Negyvennégy szabadkai atléta sorakozott szombaton este Szabadka...
Az uj képviselőház és föladatai Az uj képviselőház és föladatai
Most már egész tisztán áll a választások eredménye s elmélkedhetünk...
A Tisza „virágai” , nemi jellegük A Tisza „virágai” , nemi jellegük
Mi az oka már most a tiszavirág rövidéletűségének? Egyesek a...
Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország mindenható diktátora Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország...
Az arca az első pillantásra félelmetes: félig ázsiai, félig európai...
A horvát miniszter a helyzetről A horvát miniszter a helyzetről
Josipovich Géza horvát miniszter egy ujságiró előtt kimerítően...
Uj üvegpótló anyag Uj üvegpótló anyag
Az üvegnek hatalmas versenytársa támadt, Pollák Frigyes és Ripper...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98