Dtum
Login with Facebookk
1938 | Június

A papírnélküli cigaretta

Már hetek óta izgalomban tartja a szakköröket egy világraszóló találmány, amellyel a feltalálók másfélévi szakadatlan laboratóriumi munka után most léptek a nyilvánosság elé. Tamás István, az ismert fiatal író feltalálta a papírnélküli cigarettát!

Régi, megoldatlan kérdése a cigarettagyártásnak
a cigarettapapír problémája, mert hiszen közismert dolog, hogy az égő papír ártalmas a dohányos egészségére. Az új találmány éppen ezen segített, amikor magából a dohányból készít olyan lehelletvékony és teljesen átlátszó hártyát, amely aztán cigaretta-hüvellyé formálva kitűnően helyettesíti a papírt.

Hetvenezer pengőt emésztett fel eddig
a laboratóriumi munka s a különleges gépberendezések, ez az összeg azonban eltörpül ahhoz az óriási lehetőséghez képest, amit a találmány nyujthat. Szombaton este ugyanis kábel érkezett Budapestre Newyorkból, az American Union Tabac Compagnie-tól, Amerika legnagyobb luxus-cigarettagyárától – amelynek üzleti méreteire jellemzésként említjük meg, hogy évi hárommillió dollárt költ reklámra – s a nagy cigarettagyár a szabadalom jogainak amerikai kizárólagosságáért egymillió dollár készpénzt és öt százalék haszonrészesedést ajánlott fel.

Tamás István, a felesége, dr. Györky József vegyészmérnök
e hó 28-án utaztak ki amerikába a Rexgőzösön, hogy a megállapodásokat lekössék. Jellemző az óriási érdeklődésre, hogy Tamás Istvánt és Györky Józsefet, mióta a szabadalmi bejelentés megtörtént, valósággal ostromolják a külföldi megbízottak, hogy a találmányt a gyáruk számára megszerezzék. Az ostromállapot miatt a vegyészmérnök kénytelen volt elköltözni Liszt Ferenc téri lakásáról laboratóriumával együtt, Tamás pedig az egyik budai szállodába menekült.

– Soha életemben nem dohányoztam…
– mondja Tamás István – egyetlen cigarettát el nem szívtam, tisztára esztétikai okok vezettek arra a gondolatra, hogy mennyivel szebb és tetszetősebb lenne az olyan cigaretta, amely nem fehér papírrudacska, hanem áttetsző hártya. Igy a szép és gusztusos dohányt is látjuk! Másfélévi hosszas kísérletezés után dr. Györky József úrnak, aki a szabadalomban társam, sikerült a dohányból olyan kivonatot készíteni, amely a cigarettapapír felére vékonyítható, átlátszó, dohányízű és illatú, a kártékony égési termékektől teljesen mentes, nem szakad és nem gyűrődik.

Kísérleteinket a Magyar Kir. Dohányjövedék
is nagy figyelemmel kísérte és szakértő tanácsaikkal voltak szívesek útbaigazítani bennünket. Amikor az első néhány száz ilyen papírnélküli cigaretta elkészült közismert nagy dohányosokat kínáltunk meg vele. A próbaszívások sikere minden várakozásunkat felülmulta, szinte egyöntetűen állapították meg, hogy a kellemetlen, krákogást okozó, sípős mellékíz – amely a cigarettapapír sajátja – teljesen elmaradt, csak a dohány eredeti aromáját érzik. Hivatalosan is analizáltattuk ezt az átlátszó, vékony „meztelen papirost”, amelyről egyetemi tanárok állapították meg, hogy az egészségre teljesen ártalmatlan.

Közgazdasági tündérmese:
egy fiatal magyar úr, aki több regény-, film- és színdarabsiker után egy nem szakmabeli találmánnyal elindult a dollármilliók felé…

Tamás István mégis mélabúsan jegyzi meg:

– Húszéves koromban úgy képzeltem, ha egyszer kijutok Amerikába és végigmegyek a Broadway-n, a transzparensek valamelyik színdarabom címét fogják hirdetni. Az amerikai út most megvalósul, de a sors tréfája, hogy a transzparensek nem azt ragyogják majd, hogy nézze meg az új Tamás-darabot, hanem – szívja ön is az új Tamás-cigarettát!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98