Dtum
Login with Facebookk
1938 | Március

Egyetlen egy-tál ételes napot kért a szegények javára a főméltóságú asszony vasárnapi rádiószózatában

„Még sejtelemként sem szabad a szegényeknek érezniök hogy róluk megfeledkezett a Szentévben ünneplő magyarság!”

Vitéz nagybányai Horthy Miklósné, Magyarország kormányzójának felesége, vasárnap délben az alábbi rádiószózatot intézte a magyar társadalomhoz:
- Az 1938. esztendő, amelyet a benne közelgő nagy ünnepi események miatt méltán mondunk Szentévnek, két ízben is a világ érdeklődésének középpontjába állítja Magyarországot. Az ünnepi események egyik csoportja a virágos május utolsó heteiben teszi majd mozgalmassá Budapest életét, amikor az eucharisztikus világkongresszus áhitatában találkozik az öt világrész katolikussága. Ezekhez a nagyszabású, fényes ünnepségekhez nyomban csatlakozik az országalapító, első szent királyunk halálának 900-ik évfordulójára rendezett Szent Istvánév, amelynek főünnepségei augusztus havában köszöntenek reánk a kegyelet és hála jegyében.
- Mindezek az ünnepségek, Magyarországon talán sohasem látott nagyszerű keretekben, ragyogó külsőségek között folynak le, hogy méltóak legyenek az élő Krisztus Király és a halott nagy magyar király tiszteletéhez.
Örvendező Te Deum és jubiláló énekek szállanak majd fel a szívekből és ami díszt és fényt a magyar katolikusság, utóbb pedig a hivatalos Magyarország csak nyujthat, azt mind kitárja hódolatában, hálájában.
De vajjon az a sok nagyszerű ünnep, ez a sok-sok ragyogás be tud-e világítani a szegény emberek lelkébe is?
Nem érzik-e majd túlságos ellentétnek, bántó különbségnek a maguk gondját, szegénységét?
Nem érzik-e majd, hogy róluk megfeledkezett az ünneplő magyarság?
Azt tartom, hogy ennek az érzésnek még sejtelemként sem szabad átsuhannia szegénysorsú testvéreink lelkén.
Meg kell őket szabadítanunk legalább egy-egy ünnepi hétre legnyomasztóbb gondjaiktól, hogy derűsebb lélekkel olvadhassanak bele a jubileum örömébe.
Méltóbb, melegebb lesz az ünnep, Krisztus Urunk a szegényekhez hajolt le először és az a Szent Jobb is nemcsak kardforgató jobb volt, hanem kenyérosztó jobb is.
Azt gondolom, hogy ha mindannyian hozunk egy parányi áldozatot, akkor a szegényekhez is közelebb hozhatjuk az ünnepet azzal, ha azon a héten nem lesz szűkölködő család Magyarországon.
Nem sokkal kérnénk és nem is kötelezettséggel. De ha mindenki, aki teheti, aki több tál élet eszik ebédre, vacsorára, annak a hétnek egyik napján, vagy bármely más napon beérné egy tál étellel s a megtakarított többi tálé étel költségét felajánlaná erre a célra: elég jelentős összeg gyűlne össze szeretetcsomagokra.
Mint mondottam: ahhoz sem kellene alkalmazkodni, hogy az egytálételes nap az eucharisztikus héten legyen. Lehetne bármikor. Csak az volna a kérésem, hogy a szeretet e szelíd lemondásával felajánlott összeget még az ünnepi hét előtt juttassák el a Budapesten lakók a városházára, a vidékiek pedig a maguk helyi hatóságához.
Evégből Budapest székesfőváros polgármestere rövidesen postai befizetőlapot küld minden budapesti lakosnak, hogy az adakozni kívánók azzal adhassák postára adományukat.
A vidéki városokat, falvakat arra kérem, szervezzenek meg ezt a szeretetmunkát a maguk hatáskörében, a maguk szegényei számára. Megtalálják majd a módját. S én csak azt szeretném, ha utóbb tudtunkra hoznák valamiképpen: hány szűkölködőn tudtak segíteni.
Jól ismerem a magyar társadalom meleg szívét, áldozatkészségét s hiszem, hogy most is segítségére siet szegényeinknek, annál inkább is, mert ez az áldozat olyan kevés, hogy valójában nem is nevezhető áldozatnak.

A kormányzó hitvese ezután – mint mondotta – „egy másik kedves tervét” hozta szóba. Arra kérte a magyar asszonyokat és lányokat, hogy a Szentév körmenetein és ünnepségein magyaros díszítőelemek felhasználásával készült ruhákban jelentek meg.

Ezeket az új ruhákat április 3-án mutatták be az Operaházban. A kormányzó felesége hangoztatta, hogy a háziipari munkák szalonképessé tétele a magyaros ruhamozgalom egyik főcélja.

A bemutató jövedelmét az ormánsági kender- és lenfeldolgozó háziipari telep fellendítésére szánják.
Piacot szeretnénk teremteni háziszőtteseinknek, ezerféle hímzésünknek, szebbnél szebb csipkénknek, bőr- és ötvösiparunknak – mondotta Horthy Miklósné. – A Szent István-év valóban szép alkalom egy ilyen nagy nemzeti munka megkezdéséhez, amelyben összefog falu és város. Kérem mind a két gondolat megvalósításához a magyar nők megértését és támogatását.

A rádiószózatot a főméltóságú asszony a királyi Várban, a kormányzói pár lakosztályában mondotta mikrofónba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A bitófa mellől… A bitófa mellől…
Egy öreg zsebtolvajt hoztak be. A keleti pályaudvaron a...
Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a bombavetők fogvatartását Az Ügyészség kilencrendbeli gyilkosság bűntette címén indítványozta a...
Az Erzsébetvárosi Kör elleni pokolgépes merénylet aktáit vasárnap...
Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán
A vasmegyei Iváncán vasárnap tartották azt a tűzoltózászló...
Fiatalításra alkalmas szert készített egy budapesti hegedűkészítő Fiatalításra alkalmas szert készített egy budapesti...
A Horthy Miklós – út békés környékét az elmult hét óta egy...
Fel lehet-e támasztani a halottakat? 1 Fel lehet-e támasztani a halottakat? 1
A modern orvostudomány az utóbbi években sok olyan meglepetésben...
Víz-és levegőtisztitás Víz-és levegőtisztitás
Ismeretes az ózonnak az a tulajdonsága, hogy a szerves testekre...
Regényből színdarabot Regényből színdarabot
Regényből színdarabot csinálni, - mióta a világ, folyton próbálgatják...
Hamlet a Madáchban Hamlet a Madáchban
Bizonyára Moliere tavalyi nagy sikere bátorította fel a Madách...
Bethlen István javaslatai Bethlen István javaslatai
Gróf Bethlen István fölolvasta a fölirati javaslat tervezetét,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98