Dtum
Login with Facebookk
1938 | November

Megindult a magyar élet Kassán…

Kassa, november 13.

Vasárnap délelőtt a kormányzó megbízásából a magyar frontharcosok átadták Kassa város lakosságának az egykori 2. honvédgyalogezred ezredzászlaját.


A Fő uccán, ugyanazon a helyen, ahol Horthy Miklós kormányzó bevonulása alkalmából az ünnepség lefolyt. A pápai prelátus tábori misét mondott, majd Kassa város polgármestere beszélt és átvette a régi zászlót, amelyet a Dómban fognak őrizni. A szép ünnepség után a Frontharcos Szövetség hódoló táviratot küldött a kormányzónak.

Megszólalt a kassai magyar rádió!

Megható rádióünnepség zajlott le a feldult kassai stúdió-épületben, amelyet a csehek teljesen kifosztottak. Egész napi munkával sikerült a legszükségesebb berendezést rögtönözni és a honvédség részéről rendelkezésre bocsátott ideiglenes rádióállomással megtartották az első magyar rádióadást.
Vitéz Somogyváry Gyula, a kassai rádióállomás megszervezésével megbízott igazgató, bejelentette, hogy a kassai ideiglenes magyar leadóállomás megkezdte próbaadásait. A jó Isten áldását kérte erre az első lépésre, amelynek minden célja az, hogy a magyar, szlovák és ruszin nép boldogabb jövendőjét szolgálja.
Ezután a Rákóczi-induló hangjai csendültek fel. Rákóczi városában.

A magyar rádiósok kalandja a cseh járőrrel


A magyar rádió mozgócsoportja, amely a felszabadult Felvidék nehezebben megközelíthető városaiból és falvaiból adott közvetítéseket, vasárnap délután azt az utasítást kapta, hogy a jászói premontrei prépostság épületéből rendezzen helyszíni közvetítést. Mivel Jászót a magyar honvédség csapatai már megszállták, a csoport Kassáról gépkocsin elindult Jászó felé.
A falu előtt néhány kilométerrel váratlanul cseh katonai járőrrel találták magukat szembe az országúton. A csehek feltartóztatták a rádiócsoportot.
Kiderült, hogy ezen a helyen a határ még nincsen véglegesen megállapítva, a demarkációs vonal pedig az országutat több kilométeren megszakítja a rádiósoknak dolguk végezetlenül kellett visszatérnie Kassára.

A késmárki magyarság „ruhaakciója”


Az abaúj-zempléni határszakaszon növekvő számban érkeznek a határon át leszerelt magyar nemzetiségű csehszlovák hadseregbeli, részben csapattestektől elmenekült, részben leszerelt magyar, szlovák és ruszin katonák. Kassára vasárnap többszáz leszerelt magyar katona érkezett. Ezek közül a legtöbben Késmárkon szereltek le ezredüknél. A leszerelt katonák elmondották, hogy a Késmárkon állomásozó 202. számú cseh gyalogezred parancsnoka ruha nélkül akarta őket útnak bocsátani!
Amikor ezt a késmárki magyar lakosság megtudta, nyomban mozgalmat indított, hogy a magyar katonákat polgári ruhához juttassa.
Percek alatt minden ház ajtaján kiírták, hogy ott milyen ruhadarabot kaphat a leszerelt katona a lakosság ajándékaképpen. Valamennyi leszerelt katonát felöltöztették és úgy érkeztek meg Kassára, egyik katolikus papi reverendában, amelyet egy késmárkkörnyéki katolikus pap ajánlott fel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A népkormány rendőri felügyelet alá helyez mindenkit
A népkormány rendőri felügyelet alá helyez mindenkit, akik...
Jeritza Mária titkárnőjének szenzációs keresete a világhírű operaénekesnő ellen Jeritza Mária titkárnőjének szenzációs keresete a világhírű...
Szombaton az egyik itteni polgári biróságon szenzációs tartalmu...
A czár beteg A czár beteg
A multkor a czárnéról terjedt el a hír, hogy gyermekeivel haza akar...
A távolugrás nemzetközi szabálya A távolugrás nemzetközi szabálya
A távolugrásnál gyakran előfordult, hogy az ugró az elugró helyről...
A BEAC házi uszóversenye A BEAC házi uszóversenye
A BEAC ujjáalakított uszószakosztálya a mult héten sikerült...
Egy német hölgy tapasztalatai Egy német hölgy tapasztalatai
Német hölgygyel volt találkozásunk tegnapelőtt. Előkelő úrnő,...
A hajók nagyságának jelöléséről A hajók nagyságának jelöléséről
Az újságokban mostanában gyakran van szó a hajók tonnáinak számáról....
A prágai Talleyrand A prágai Talleyrand
A háboru utáni Középeurópának, ennek a elszegényedett,...
A miniszterelnök beszéde Szentesen A miniszterelnök beszéde Szentesen
Gömbös miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy párhuzamot vont az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98