Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Munkáspanaszok a Beszkárt ellen

A következő levelet kaptuk:

Igen tisztelt Szerkesztő Úr!
Kétségtelen ugyebár, hogy a Beszkárt a főváros legtöbbet emlegetett üzeme. Az üzemvitel, úgylátszik, nem tudja utolérni az egyre fejlődő fővárosi életet s ennek követelményeit. Én egy különleges, de nagyon fontos szempontra szeretném felhívni a figyelmét.

Az utazó közönség túlnyomó részét az ipari munkások adják, ezek száma a gyáripar nagyobb foglalkoztatása következtében az utóbbi hónapokban több tízezrekkel megduzzadt. Valamennyi üzem majdnem egy időben veszi fel a munkát, tehát a reggeli órákban már a végállomásokon megteltek a kocsik s így a közbeeső megállóhelyeken szinte lehetetlen helyet kapni. Fürtökben lógnak a lépcsőkön, aminek rendszerint rendőri beavatkozás a következménye.

Tudjuk azt, hogy ma későn érkezni a gyárba fegyelmi vétség, ami után nemcsak anyagi veszteség, hanem egyébb hátrány is következik. Miután a beavatkozás nem mindig a legtapintatosabb, könnyű megérteni, hogy dicséretek helyett szidalmak szaporázzák egymást a hajnali derengésben. Hogy az utasok száma mily mértékben növekedett, azt a Beszkárt pénzügyi jelentése is tanusítja, mely szerint a személyszállítási bevétel az év első tíz hónapjában ötmillió pengővel nagyobb volt, mint a mult év hasonló időszakában.

Az ötmillió pengő azonban másra is emlékeztet.
Az alkalmazottak szociális helyzetére. Az el nem felejthető 1934. évben takarékossági hullámokban fürösztötték meg a közalkalmazottakat s várospolitikai szempontból nem éppen jogosan a Beszkárt alalmazottakat is besorozták a medencébe. Ez a besorozás 30 %-ék fizetéscsökkentést vont maga után s így adódott, hogy ma a B. táblázatba tartozó alkalmazottak zöme (forgalmi és műszaki személyzet) havi 120-130 pengő törzs fizetésből tart el családot. Ebből meg lehet élni, mert hiszen azóta is ebből élnek, de méltányosnak éppen nem mondható, különösen akkor nem, ha olyan sűrűn hallunk a fajvédelemről beszélni.

Az eltelt nyolc év alatt nem szűnt meg az alkalmazottak küzdelme a régi fizetések visszaállítására, de amilyen gyorsan akadt fórum a fizetés csökkentés végrehajtására, olyan nehezen található meg ma az „Illetékes Hely”, amely visszaemlékezne az adott ígéretekre, az immár elviselhetetlen helyzeten segítene. Annak idején az alkalmazottak, ha zugolódva is, beletörődtek fizetésük megcsonkításába, mert bíztak az ígéretekben. Komoly tényezők sűrűn hangoztatták, hogy mihelyt a pénzügyi helyzet javul, a fizetések rendezése sem fog elmaradni.

Ma a Beszkárt pénzügyi helyzete egyre javul s az eredmény elérésében része van az alkalmazottaknak is, tehát méltányos volna az ígéretekből valamit beváltani, annál is inkább, mert az elért eredmények maguk is köteleznek.
(Aláírás)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Éjszaka kiugrott a robogó taxiból egy énekesnő Éjszaka kiugrott a robogó taxiból egy énekesnő
Titokzatos eset játszódott le vasárnap kora hajnalban a Thököly-uton....
Angol megfigyelő-katona maszkja Angol megfigyelő-katona maszkja
A feje egészen be van burkolva földszinü takaróba és acélsisakba. A...
Athletikánk nagyhete Athletikánk nagyhete
Nem kevesebb, mint öt viadal folyt le az elmult héten. A két...
Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart elpusztítani Jusszupov herceg orosz inasa Egy előkelő francia grófot ételébe és italába kevert méreggel akart...
A francia rendőrhatóságokat titokzatos büncselekmény foglalkoztatja....
A kóbor czigányok megrendszabályozása A kóbor czigányok megrendszabályozása
A czigány-ügy rendezése egyike a legégetőbb közigazgatási...
Klasszikus evezős verseny alapítása van a megvalósulás küszöbén Klasszikus evezős verseny alapítása van a megvalósulás...
Klasszikus evezős verseny alapítása van a megvalósulás küszöbén. A...
A „Legszebb Kalász” pályázata A „Legszebb Kalász” pályázata
A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara élénk érdeklődéssel kisért...
Rövidek Rövidek
Mussolini a Kelet-Afrikába induló csapatokhoz: - Kijelentem nektek,...
Mozgósítás, hadüzenet Mozgósítás, hadüzenet
1914. július 31-én és augusztus 1-én majdnem minden ország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98