Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

A teremtő erő: N.S.V. 2.rész

Békében az N. S. V. elsősorban az anyák és gyermekek gondozását látta el Németországban. 1933-tól 1939-ig több mint kétmillió gyermek nyaraltatását intézte, 1934-től 1939-ig több mint 300.000 gyerek fordult meg az N. S. V. saját kezelésében álló üdülőiben. 1933-tól 1939-ig 400.000 anyát és 29.000 csecsemőt ápoltak az N. S. V. tagjai. Munkájuk során utolsó öt évben 600 millió márkát fordítottak anya- és csecsemővédelemre, aminek következtében a csecsemőhalandóság 1.7 százalékkal csökkent Németországban. Ez pedig annyit jelent, hogy kereken 235.000 olyan csecsemő maradt életben, amely az N. S. V. szervezet munkája nélkül elpusztult volna.

Az N. S. V.-nak ezernyi ágazata van ezen kívül. Feladatainak legfontosabbika talán az - amint azt Göbbels miniszter kiemelte. - összetartozásra, népi közösségérzetre neveli a népet, főleg a fiatalságot. A háború kezdetén nyomban akcióba lépett Németországban ez a nagyszerűen kiépített szervezet. Az N. S. V. segítségével szervezték meg az első háborús segélyakciót, amely 681 millió márkát eredményezett. Gyüjtöttek házról-házra, lakásról-lakásra járva, de gyüjtöttek ezenkívül az uccán is. Amikor a közösségről volt szó: senki sem szégyelt „koldulni”.

Meleg családi otthonban nevelt, előkelő középosztálybeli kislányok kéregettek az uccán, de kiállt gyűjteni a közhivatalnok, a kereskedő, a tanító is. Nem szégyelték az uccai kéregetést, mert a hadbavonult katonákért és azok hozzátartozóiért tették, amit tettek. Mindenki átérezte a feladat fontosságát és mindenki többet adott, mint módjában lett volna, így történt, hogy a német nép minden héten 25 millió márkát áldoz önként szociális célokra.

Igy tudott - még ezen felül - az N. S. V. 15 millió márkát összegyűjteni a hadbavonult katonák gyermekei számára felállított napközi otthonok céljaira és gyermek-felruházásokra. Az N. S. V. szervezte meg azt a két uccai és öt házi gyűjtést is, amely a német Vöröskereszt számára 221.5 millió márkát eredményezett, akkor, amikor a legvérmesebb reményekkel is legfeljebb 60 millió márkára számítottak, mert hiszen annyi meg annyi szociális célra áldozott volt már mindenki.

Az a tény, hogy ilyen nemeslelkűen, ilyen önfeláldozóan áldozatos lett a német nép, nagyrészt az N. S. V. nevelő hatásának következménye. A szervezet tagjárulékaiból egyedül 124 millió folyt be békében, de a háború óta ez 1026.5 millióra emelkedett, mert annyira megszaporodott a taglétszám és mert a fizetett alkalmazottak vagy egész fizetésüket, vagy annak jórészét is felajánlották szociális célokra.

Amióta a háború tart: az ágyúk, a tankok és a bombavető repülők nyomában járnak az N. S. V. csapatai és a rombolások helyszínén azonnal megkezdik építő, segítő munkájukat. Az újonnan elfoglalt terülteken úgyszólván órákon belül megjelennek a hatalmas jelzőtáblák, amelyek egy-egy ház falán hirdetik a segítő kéz jelenlétét. Itt nyomban ételt, ruházatot, ápolást, és hajlékot nyujtanak a lakosságnak és útbaigazítják, irányítják a menekülőket. Sokszor még égek a bombáktól felgyujtott házak egy-egy városban, még sűrű füst feketítette el az eget, amikor már megkezdte áldásos munkáját az N. S. V.: a cselekvő jóság szervezete.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tiszta szállással és meleg étellel várják a francia menekülőket az N. S. V. segítőszervezetei Gulyáságyúkat állított fel az N. S. V. az elfoglalt francia városokban, hogy ételhez juttassa a francia lakosságot A francia menekülteket teherautókon szállítják tovább az N. S. V. szervezetei
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A HTVK szerezte meg a kardcsapatbajnokságot A HTVK szerezte meg a kardcsapatbajnokságot
A Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnokban rendezte meg az MVSz 1944....
A búvárhajó A búvárhajó
A búvárhajónak ugyanis számos hátránya volt. A felszínre emelkedve...
A honvédelem szolgálatában álló magyar ipar bemutatója legyen az idei BNV! A honvédelem szolgálatában álló magyar ipar bemutatója legyen az idei...
Rendkívül érdekes expozét tartott a Budapesti Nemzetközi Vásár...
A klasszika filológia jövője A klasszika filológia jövője
A Magyar Tud. Akadémia február 20-iki ülésén melyet dr. Heinrich...
Football képviseletünk az Olympiádon. Football képviseletünk az Olympiádon.
Football-csapatainknak az egymás közti és a külfölddel való...
 Milyenek voltak az ősemberek?  1. Milyenek voltak az ősemberek? 1.
A biblia a teremtés isteni müvéről szóló leírásában az első emberpárt...
Gyémánt-nyakék Gyémánt-nyakék
Közel egymillió pengőbe került ez a csodálatos gyémánt-nyakék,...
Vicc volt nem becsületsértés - A gyógyszerész tréfája Vicc volt nem becsületsértés - A gyógyszerész tréfája
Az egyik budapesti gyógyszertárban szép állása volt Szender József...
 Izgalmasnak igérkezik a Ház keddi ülése Izgalmasnak igérkezik a Ház keddi ülése
A nemzetgyülés kedden kezdi meg ujból tanácskozásait. Minden jel oda...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98