Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

A teremtő erő: N.S.V. 2.rész

Békében az N. S. V. elsősorban az anyák és gyermekek gondozását látta el Németországban. 1933-tól 1939-ig több mint kétmillió gyermek nyaraltatását intézte, 1934-től 1939-ig több mint 300.000 gyerek fordult meg az N. S. V. saját kezelésében álló üdülőiben. 1933-tól 1939-ig 400.000 anyát és 29.000 csecsemőt ápoltak az N. S. V. tagjai. Munkájuk során utolsó öt évben 600 millió márkát fordítottak anya- és csecsemővédelemre, aminek következtében a csecsemőhalandóság 1.7 százalékkal csökkent Németországban. Ez pedig annyit jelent, hogy kereken 235.000 olyan csecsemő maradt életben, amely az N. S. V. szervezet munkája nélkül elpusztult volna.

Az N. S. V.-nak ezernyi ágazata van ezen kívül. Feladatainak legfontosabbika talán az - amint azt Göbbels miniszter kiemelte. - összetartozásra, népi közösségérzetre neveli a népet, főleg a fiatalságot. A háború kezdetén nyomban akcióba lépett Németországban ez a nagyszerűen kiépített szervezet. Az N. S. V. segítségével szervezték meg az első háborús segélyakciót, amely 681 millió márkát eredményezett. Gyüjtöttek házról-házra, lakásról-lakásra járva, de gyüjtöttek ezenkívül az uccán is. Amikor a közösségről volt szó: senki sem szégyelt „koldulni”.

Meleg családi otthonban nevelt, előkelő középosztálybeli kislányok kéregettek az uccán, de kiállt gyűjteni a közhivatalnok, a kereskedő, a tanító is. Nem szégyelték az uccai kéregetést, mert a hadbavonult katonákért és azok hozzátartozóiért tették, amit tettek. Mindenki átérezte a feladat fontosságát és mindenki többet adott, mint módjában lett volna, így történt, hogy a német nép minden héten 25 millió márkát áldoz önként szociális célokra.

Igy tudott - még ezen felül - az N. S. V. 15 millió márkát összegyűjteni a hadbavonult katonák gyermekei számára felállított napközi otthonok céljaira és gyermek-felruházásokra. Az N. S. V. szervezte meg azt a két uccai és öt házi gyűjtést is, amely a német Vöröskereszt számára 221.5 millió márkát eredményezett, akkor, amikor a legvérmesebb reményekkel is legfeljebb 60 millió márkára számítottak, mert hiszen annyi meg annyi szociális célra áldozott volt már mindenki.

Az a tény, hogy ilyen nemeslelkűen, ilyen önfeláldozóan áldozatos lett a német nép, nagyrészt az N. S. V. nevelő hatásának következménye. A szervezet tagjárulékaiból egyedül 124 millió folyt be békében, de a háború óta ez 1026.5 millióra emelkedett, mert annyira megszaporodott a taglétszám és mert a fizetett alkalmazottak vagy egész fizetésüket, vagy annak jórészét is felajánlották szociális célokra.

Amióta a háború tart: az ágyúk, a tankok és a bombavető repülők nyomában járnak az N. S. V. csapatai és a rombolások helyszínén azonnal megkezdik építő, segítő munkájukat. Az újonnan elfoglalt terülteken úgyszólván órákon belül megjelennek a hatalmas jelzőtáblák, amelyek egy-egy ház falán hirdetik a segítő kéz jelenlétét. Itt nyomban ételt, ruházatot, ápolást, és hajlékot nyujtanak a lakosságnak és útbaigazítják, irányítják a menekülőket. Sokszor még égek a bombáktól felgyujtott házak egy-egy városban, még sűrű füst feketítette el az eget, amikor már megkezdte áldásos munkáját az N. S. V.: a cselekvő jóság szervezete.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tiszta szállással és meleg étellel várják a francia menekülőket az N. S. V. segítőszervezetei Gulyáságyúkat állított fel az N. S. V. az elfoglalt francia városokban, hogy ételhez juttassa a francia lakosságot A francia menekülteket teherautókon szállítják tovább az N. S. V. szervezetei
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az FTC Spanyolországban Az FTC Spanyolországban
FTC – Athletic Club Bilbao 5:2 (3:1) Külföldi turájának...
Magyar művésznők otthon Magyar művésznők otthon
Ma már a nők minden téren fölveszik a versenyt a férfiakkal s a...
A magyar vámpolitika és a háziipar A magyar vámpolitika és a háziipar
Sok szomorú esemény után végre Magyarország is oda jutott, hogy külön...
Menekülés Menekülés
Szegény Magyarország! Tépik, szabdalják testét. Most vannak igazán...
Bolgárok és görögök gyűlölködése Bolgárok és görögök gyűlölködése
Bulgária több városában véres tüntetések voltak a görög lakosság...
Benedek Marcell -  A francia regény a XIX. században Benedek Marcell - A francia regény a XIX. században
Benedek Marcell, ki a francia irodalomnak buzgó és sok tekintetben...
A Világosság K. K. nemzetközi versenye A Világosság K. K. nemzetközi versenye
Mintegy 7000 főnyi nézőközönség előtt zajlott le a Világosság K. K....
Német városokat bombáztak ellenséges repülők Német városokat bombáztak ellenséges repülők
Nyugati harctér Rupprecht trónörökös hadcsoportja: A tengerparton, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98