Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Mátyás-emlékmű Budán

Budapest

Kevesen gondolnak rá, hogy valaha, 15. században Szászország egyik része, a magyarul Luzsicának nevezett Lausitz, huszonhárom éven keresztül Magyarországhoz tartozott. Akkoriban ez, amikor Mátyás királyunk a német császárságot akarta elnyerni s ezért német területeken is iparkodott birtokokat szerezni.

Akkoriban maga Luzsica, amely, katolikus államrész létére, a cseh husszitákkal ellenségeskedésben élt, kérte a magyar király főhatóságát. Később aztán Mátyás még egyéb német területeket is megszerzett Sziléziában, és pedig igen nagy áldozatok árán. Megszerezte a ratibori, a troppaui, a leobschützi, a beutheni, a tosti és a loslaul hercegségeket, valamint a sagani és ölsi hercegségek örökösödési jogát. Ekkor azonban már nem a császárságra irányuló politikai igényel vezették ezt a ténykedését, hanem egészen más, dinasztikus meggondolások.

Mátyás ekkor már két házassága után volt s mindkettő magtalan maradt. Sziléziai tartózkodása idején megismerkedett egy Borbála nevű asszonnyal - legalábbis Istvánffy, a krónikás, így jegyezte fel - s ettől fia született, akit nagyapja, Hunyadi János, után Jánosnak kereszteltek s aki az édesapja hollós címere után a Korvin nevet kapta.

Amikor aztán Mátyás azt látta, hogy harmadik házassága is gyermektelen marad, akkor mindenképpen azon iparkodott, hogy Korvin Jánost tegye meg trónja örökösévé. Hatalmassá, nagyrangúvá, gazdaggá akarta tenni. Ezért szerezte meg számára egymásután a sziléziai hercegségeket, hogy a magyar uraknak a gyermekkel szemben való ellenérzését fia hatalmával, előkelő nemzetközi helyzetével szerelje le.

Mátyás király nagy súlyt helyezett rá, hogy Luzsicában is, illetve annak fővárosában, Bautzenben, megszeressék a polgárok őt és rajta keresztül a sziléziai asszonytól való fiát. Ezért nagy költséggel felépíttette Bautzenben az Ortenburg-kastélyt, a városnak még ma is legdíszesebb épületét. így került Bautzenbe Mátyás magyar királynak egyik legszebb, mindenesetre legdrámaibb arcképszobra, amely a középkori szárnyasoltárok mintájára készült.

Az Ezredéves Országos Kiállítás számára gipszmásolatot készítettek erről a szoborműről. Ujabban pedig kőben is elkészíttette Budapest főváros vezetősége a szobor másolatát s a budai vár egyik középkori épületmaradványára, a reál pénzügyminisztérium épületéhez támaszkodó klastromra helyeztette el. Itt hirdeti ez az emlék a nagy magyar király szerelmes emlékezetét...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Március 15-ike és a háború
A március 15-ikéhez szoktuk, mint emléknaphoz füzni annak az...
Északi játékok Északi játékok
Mult szombaton vette kezdetét a jégsport legnagyobb szabásu ünnepe,...
A hó, a Föld égövei A hó, a Föld égövei
A Föld legnagyobb hóterületei ma a poros hó zónájában fekszenek....
Döntetlenül végzett ökölvívó-válogatottunk Stockholmban Döntetlenül végzett ökölvívó-válogatottunk Stockholmban
A magyar válogatatott ökölvívócsapat vasárnap délután nem hivatalos...
Népszínjátékok az Urániában Népszínjátékok az Urániában
A Magyar Néprajzi Társaság az elmult héten ( deczember 29-én és 30-án...
Mikor a tolvaj nyomoz Mikor a tolvaj nyomoz
A budapesti rendőrség nemrégiben egy határozottan pályatévesztett...
Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj eseményeiről Német jelentés a XX. század legnagyobb csataterének uj...
Ma van a nyugaton folyó nagy hadműveletek tizenhatodik napja. A német...
Pénteken lép életbe a nagyautókon a kistaxi tarifája Pénteken lép életbe a nagyautókon a kistaxi tarifája
Néhány héttel ezelőtt 25 százalékkal mérsékelte a taxivállalat az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98