Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Az eleven fényképezőgép és a könnycsepp

Ugyanúgy, ahogy van jobb és rosszabb fényképezőgép, aszerint, hogy milyen a gép lencséje, ugyanúgy az emberi szemben is van egy lencse, amelynek milyenségétől függ az ember látóképessége.

Alighanem egy ezredrészét sem tudnók annak, amit ma a szemről és a látásról tudunk, ha a mult század közepén egy Hermann Helmholtz nevű német tudós fel nem talált volna egy szerszámot, amellyel be tudunk tekinteni a szem légbelsejébe is. 1850-ben ő szerkesztette meg az első szemtükröt, amelyet ma is használnak a szemorvosok, s amely nélkül teljesen lehetetlen lenne az emberi szem belsejének a vizsgálata.

Ez a belső vizsgálat pedig egészen sajátságos dolgokat derített ki. Mindenekelőtt azt a furcsán hangzó tényt, hogy az ember - nem a szemével lát, hanem az agyával. A szem csupán felvevő szerv, amely a bele hatoló fénysugarakat apró villamos áramokra bontja fel s ezeket rendezi el aztán az agy azokká a képekké, amelyeket „látunk”. Az agy nélkül a szem recehártyáján befutó kép éppen csak annyit érne, mint egy elő nem hívott érzékeny fényképlemez.

A szem az emberi testnek egyik legjobban védett szerve. Mindenekelőtt megvédi ütések ellen a homlokcsont és az arccsont. Aztán a szemhéj rendkívül gyors és önkéntelen reflex-mozgása megvédi az esetleg berepülő idegen tárgyak ellen. A könnyzacskó állandóan sós fürdőben tartja a szemgolyó érzékeny felszínét, sőt Flemming doktor, a londoni Holy Mary kórház orvosa még azt is megállapította, hogy a könnyben van egy ,.lyzozyme”-nek nevezett alkatrész, amely betű szerint megöli a veszedelmes mikróbákat.

Egyetlen könnycsepp, amelyet egy sokmillió veszedelmes baktériumot tartalmazó kémlelőcsőbe beleejtett, egy szempillantás alatt megölte azokat. Flemming szerint az egész emberi testben van ugyan mindenütt elszórva ilyen baktériumölő „lyzozyme”, de a könnycsepp az, amely sűrítve, tartalmazza ezt az áldásos ellenmérget.

Bármennyire jól meg is védte azonban az anyatermészet a szemet, annak legnagyobb ellensége mégis - maga a természet, elsősorban az öregedés. A 20 évesek közül az emberiségnek legföljebb egyharmada mondhatja el magáról, hogy nem egészen jó a szeme. Az ötvenen felüliek közül viszont az emberiségnek alig egytizede dicsekedhetik el a jó látásával. S ez csak maga a természetes elhasználódás.

Viszont a szemészeti szakkönyvek legalább vagy 350-féle szembetegséget sorolnak fel. Közülük a legelterjedtebb s egyben a legveszedelmesebb is a trachoma vagy egyiptomi szembaj, amely a szem kötőszövethártyájának gyulladása és felgöbösödése; ezek a göbök aztán a szaruhártyát is állandóan izgatják s idővel teljes megvakulást okoznak.

Ez a szembaj persze mindenütt előfordulhat, de „egyiptominak” azért nevezik, mert - amíg erre a dologra rá nem jöttek és nem gondolkodtak a megfelelő fertőtlenítésről - Egyiptom volt az egész világ ócskaruha-gyűjtőközpontja s ezzel a viselt ruhával, amelyet hajórakományszámra vittek szét az egész világba, hordtak szét egyúttal a trachoma mikrobáit is.

A szemnek egy másik veszedelmes betegsége is van, amely az embert a születésétől fogva veszélyezteti. Ez ellen úgy védekeznek, hogy ma már a törvény kötelezi a bábákat, hogy minden újszülött gyermek, szemébe rögtön csepegtessen be bizonyos gyógyszert, amelynek ezüstsók alkotják az alapanyagát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Feszty Árpád kiállitása Feszty Árpád kiállitása
Az utolsó években megszokott dolog volt már Feszty Árpádról a...
3:3-ra végződött jugoszláv-magyar válogatott teniszmérkőzés 3:3-ra végződött jugoszláv-magyar válogatott teniszmérkőzés
A jugoszláv-magyar válogatott teniszmérkőzés méltó befejezése volt az...
Bemutatók Bemutatók
A drámairodalom mai apályában nem csoda, ha a szinpad igyekszik...
Képviselők fizetése Képviselők fizetése
A képviselőház gazdasági bizottsága október 11-ikén annak daczára,...
Vértesi Katalin beállította a 80 méteres gátfutás hölgy-rekordját Vértesi Katalin beállította a 80 méteres gátfutás...
A Magyar Atlétikai Szövetség vasárnap délután a BBTE sporttelepén...
MTK-atléták nagy győzelme a BEAC mezei futóversenyén MTK-atléták nagy győzelme a BEAC mezei futóversenyén
A BEAC rendezésében vasárnap délelőtt bonyolították le a Thomka Áron...
Valamennyi órát Németországban egy órával előbbre igazitják Valamennyi órát Németországban egy órával előbbre igazitják
Egész nyáron át igy lesz ez a Németbirodalomban és ezzel az egyszerű...
Kényelmes pecsétviaszöntő Kényelmes pecsétviaszöntő
A pecsétviasz használata megint divatba jött, de természetesen szép...
Női atléták Női atléták
A tizenkilenczedik század sok csodálatos jelensége között nevezetes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98