Dtum
Login with Facebookk
1940 | November

A diadalmas olasz légiflotta

Az olasz bombázógépek – úgy a szárazföldiek, mint a tengeriek – már eddig is diadalt diadalra arattak úgy Északafrikában, mint Brit-Szomáliban és Kenyában, ezenfelül pedig Gibraltártól Haifáig uraivá lettek a Földközi tengernek.

Bosszúból az angol repülők immár több ízben bombáztak északolasz városokat. Megtorlásképpen most az olasz hadvezetőség megegyezett a német hadvezetőséggel, hogy nagyobbméretű olasz bombázóraj részt vesz ezután a Csatorna mentén az Anglia elleni légi hadműveletekben.

Háborús intermezzo a Földközi tengeren


Vígan szelik az olasz hadihajók a napsütötte Földközi tenger, a Mare nostrum hullámait. A cirkáló hajók szorgos munkával elérték, hogy ma már ellentmondás nélkül az olasz flotta uralkodik Gibraltártól Szuezig.

Igy hát voltaképpen ritkán is akad már az olasz hadihajóknak a folytonos ellenőrzésnél komolyabb „munkájuk”. A matrózok élvezik az áldott napfényt. Ép az elébb repült el fölöttük a szokott postarepülő, amely ledobta a hajó fedélzetére a hazulról jött postát s persze most nagy az öröm a fiúk között.

Egyszerre azonban riadó szól: „mindenki a fegyverállásba!” Az árbockosárban figyelő tengerész látcsövével egy közelgő ellenséges repülőt látott meg. A parancsnok máris kiadja a védekezés első parancsát: az elködösítést. A ködfejlesztő gépekből sisteregve bődül ki a gomolygó, sötét pára, amely percek alatt komor felhőbe burkolja az eget, a tengert, a hajót.

Csak néha szakad fel a burkoló-gáz egy-egy pásztája s ilyenkor a készenlétben álló légelhárítósok a villanás gyorsaságával irányítják a „flak”-kot az égbolton fölöttük keringő ellenséges repülőre. A jól irányzott lövedékek végül is jobb meggondolásra késztetik az angol repülőt, amely a csütörtököt mondott támadás fölött való dühében vakon lövöldöz az alatta elterülő ködtengerbe.

Aztán újra megszólal a parancsnok hangosszórója, a légi veszély elmult, a legénység újra nekiláthat rendes napi foglalkozásának. Az első dolog persze egy lelkiismeretes ellenőrző szemle: okozott-e az ellenséges repülő valamelyes kárt emberben, anyagban. Mosolyogva veszik tudomásul, hogy az egész támadásnak egy áldozata van: a hajó légváltó-kürtője, amelybe csakugyan belevágott egy ellenséget golyó. Pár perces munkával helyrefoltozzák ezt a „folytonossági hiányt”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Olasz tengerészeti megfigyelőgép méltósággal úszik magasan a tenger fölött Hadbaindulás előtt minden olasz bombázógép mótorjait alaposan átvizsgálják. Olasz bombázógép személyzete figyelő szemmel kutatja az ellenséges gépeket Mint félelmetes saskeselyük, úgy szelik az ég boltját az olasz bombázógépek Vígan szelik az olasz hadihajók a napsütötte Földközi tenger hullámait A postarepülő ledobta a hajó fedélzetére a hazulról jött postát A ködfejlesztő gépekből sisteregve bődül ki a gomolygó, sötét pára A készenlétben álló légelhárítósok irányítják a flak-kot az égbolton fölöttük keringő ellenséges repülőre Az angol repülő vakon lövöldöz az alatta elterülő ködtengerbe A hajó légváltó-kürtőjébe csakugyan belevágott egy ellenséges golyó
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98