Dtum
Login with Facebookk
1941 | Április

Felravatalozták Teleki Pál koporsóját

Vasárnap a kora reggeli órákban sűrű sorokban ezrek és ezrek indultak a Parlament felé, hogy elzarándokoljanak a nemzet nagy mártírjának, gróf Teleki Pálnak ravatala előtt. A Kossuth Lajos- téren díszsisakos rendőrök vontak kordont és a kordon mögött hajadonfőtt ott állt Budapest népe.

A Parlament egyik mellék kapujához egymás után gördülnek a hatalmas koszsorukat hozó autók, ugyanakkor egyszerű polgáremberek jelentkeznek a miniszterelnökség illetékes tisztviselőjénél és átadjuk kis csokrukat, néhány szál virágukat és kérik, hogy helyezzék el azt is Teleki Pál ravatalán.

A kupolacsarnokban

Az Országház oroszlános főbejáratától a hosszu márvány lépcsősoron fel a kupolacsarnokig fekete szőnyeg vezet. A kupolacsarnok oldalfalait gyászlepellel vonták be és a ravatal mögött
fekete alapon hatalmas fehér kereszt világit. A ravatal előtt két oldalt Teleki Pál címere alatt a következő szöveg: Római szentbirodalmi dr. gróf széki Teleki Pál. 1879- 1941.
A hatalmas koszorukat a kupolacsarnokban és a lépcsőkön helyezték el.

Megérkezik a kormány

Féltíz tájban egymásután érkeztek a kormány tagjai, valamint a felsőház és a képviselőház elnökei, alelnökei. Teljes számban felvonultak az Erdélyi Párt tagjai is. A kormány tagjai a miniszterelnök szobájában gyülekeztek. Ezalatt a parlament előtt, az oroszlános főkapunál fekete ruhában a Teleki nemzetség férfitagjai sorakoztak fel. Pontban tíz órakor a kormány tagjai, a felsőház és a képviselőház elnökei, alelnökei, a minisztériumok főtisztviselői bevonultak a kupolacsarnokba, hogy jelen legyenek Teleki Pál koporsójának ravatalra helyezésénél.

Ugyanekkor indult el a Kerepesi temető halottasházából a gyászkocsi koporsóval. A halottasházból az Országházig a koporsót az elhunyt miniszterelnök fia, gróf Teleki Géza, bárcziházi Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár és Incze Péter miniszteri tanácsos kisérték.

Ravatalra helyezik a koporsót

Féltizenegykor a koporsót hozó autó a parlament oroszlános főkapuja elé érkezett. Itt a felsőház és a képviselőház háznagya fogadták. A gyászhuszárok a koporsót vállukra emelték és megindult a menet. A minisztériumok tisztviselőinek sorfala között vitték a kupolacsarnokba a koporsót, amelyet elhelyeztek a ravatalon.


A koporsóra gróf Teleki Géza helyezte a miniszterelnök özvegyének koszoruját. Ezután Bárdossy László lépett a ravatal elé. Elhelyezte a kormány hatalmas pálmakoszoruját.
Széchenyi Bertalan a felsőház, Tasnádi Nagy András a képviselőház koszoruját helyezte el.

A kormányzó koszoruja

Pontban háromnegyedtizenegy órakor vitéz Horváth Dénes alezredes, szárnysegéd elhelyezte a ravatalon a Kormányzó Úr Őfőméltósága koszoruját. A pálmaágakból és babérlevelekből összeállított óriási koszoru nemzetiszínű szalagján ez a felírás áll: ,,felejthetetlen munkatársának Magyarország kormányzója”.
Ezután gróf Teleki József a Teleki nemzetség koszoruját helyezte el, majd a különböző pártok küldöttei és a cserkészlányok helyezték el koszoruikat.

Külföldi koszoruk


Egymásután hozták ezután a Budapestre akkreditált diplomaták koszoruit. Koszorukat küldtek a külföldi államfők és kormányok. Az olasz küldöttség, amely háromnegyedtizenkettőkor érkezett meg a keleti pályaudvarra Buti nagykövet vezetésével, délután helyezte el a Ducenak és az olasz kormánynak koszoruját a ravatalon. A német küldöttség hétfőn reggel érkezik Budapestre, akkor helyezik el Hitler kancellár, Göring és Ribbentrop koszoruit a ravatalon.

Tízezrek zarándokoltak a ravatal elé

Pontban tizenkét órakor megnyitották a parlament nagy kapuit és hosszu négyes sorokban megindult a tízezrek zarándoklása az elhunyt nagy államférfi ravatalához. Egészen délután három óráig tartott a zarándoklás. Budapest népe könnyes szemekkel, hangtalanul vonult el a nagy magyar koporsója előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Teleki Pál utolsó útja Széki Gróf Teleki Pál dr Teleki Pál gróf miniszterelnök meghívta kormányába Bárdossy László követet külügyminiszternek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Knut Hamsun -  Az Alraune Knut Hamsun - Az Alraune
Ott rejtik a Rém bozótjai fent, vad Simla s Vindhya hátán. Fényt rá...
Ito japáni államférfiú  európai körutazása Ito japáni államférfiú európai körutazása
A külpolitikában ez idő szerint egyike a legérdekesebb jelenségnek...
Az első magyar utasszállító gép fogadtatása Pozsonyban Az első magyar utasszállító gép fogadtatása Pozsonyban
Vasárnap délelőtt 11 óra után néhány perccel érkezett meg a pozsonyi...
Az M. O. T. E. Sz. munkája Az M. O. T. E. Sz. munkája
A M. O. T. E. Sz. daczára a minden oldalról őt érő támadásoknak,...
Burrian Károly, a művész Burrian Károly, a művész
Negyvenesztendős jubileumát ünnepli Ybl Miklós gyönyörű Andrássy úti...
Tengeralattjáró-állomások az Atlanti partokon Tengeralattjáró-állomások az Atlanti partokon
A második világháború nagyobbik része tulajdonképpen a tengereken...
Régészek szenzácziós leletekre bukkantak Babylonban! Régészek szenzácziós leletekre bukkantak Babylonban!
A német orientalisták babyloni expedicziója legutóbb nevezetes...
Feloszlatott internáltak tábora Feloszlatott internáltak tábora
Néhány héttel ezelőtt a hadügyi kormány elhatározta, hogy az Aradon...
A „vörös gróf” 1917-ben A „vörös gróf” 1917-ben
Károly trónraléptéhez én, megvallom, sok reményt fűztem. Röviden...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98