Dtum
Login with Facebookk
1941 | Június

A belügyminiszter szétküldte Teleki Pál tanulmányát „az igazi tisztviselőről”

„A vezetés nem parancs, hanem megértés, tanítás, kötelességtudat”

A Nemzetpolitikai Szolgálat különlenyomatban adta ki Teleki Pál grófnak „Az igazi tisztviselő” című előadását. Vitéz Keresztes Fischer Ferenc belügyminiszter a következő levél kíséretében küldte szét a tanulmányt:

M. Kir. Belügyminiszter
3968/1941. eln.

Megboldogult gróf Teleki Pál miniszterelnök a folyó évi március hó 3-án, a VII. Közigazgatási Továbbképző Tanfolyam megnyitásán a köztisztviselő igazi hivatásáról és a nemzet vezetésében betöltendő szerepéről előadást tartott, melyet a Nemzetpolitikai Szolgálat „Az igazi tisztviselő” címmel különlenyomatban kiadott.
Ebben az előadásában néhai gróf Teleki Pál felvázolta azokat a jellemvonásokat, amelyek a tisztviselőt – bármilyen munkakört töltsön is be – hivatottá teszik arra, hogy példaadásával és kötelességteljesítésével az új magyar életbe vezesse, nevelje és szolgálja a nemzetet. Megállapításai és intelmei – amikép előadásában maga is mondta – mindenkinek szólnak, minden tisztviselőnek, minden a közéletben élő embernek. Szeretném, ha gróf Teleki Pál végakaratszerű intelmeit mindenki megszívlelné. Ezzel a köz javát szolgáljuk és legméltóbban adózunk az ő nemes emlékének.
Budapest, 1941 május hó 28-án. Keresztes Fischer Ferenc s. k.


Teleki Pál grófnak, a nemzet felejthetetlen emlékű tanítómesterének írását megragadó erejű előszó vezeti be,
amely megállapítja, hogy „szociális államot merőben jogszabályokkal nem lehet teremteni”. Minden köztisztviselő legyen egyben nemzetnevelő. Kifejtette Teleki Pál, hogy a vezetés nem parancs, hanem elsősorban példa, mélységes megértés, az embernek a nevelése. „Elébe kell menni az embernek és a saját nyelvén szólni hozzá”. A vezetés: tanítás, az intézkedésnek józan és nem formai megértése. Igen nagyjelentőségű a megállapítás, hogy a vezetés nem parancs, hanem leleményesség. Merni kell ügyeket egyénileg intézni. A köztisztviselőknek egymásközti veszekedése lázítás az állam ellen.

Teleki Pál a jegyző és a miniszterelnök funkcióját minősítette a legbonyolultabbnak.

Reméljük, hogy a nemzet megfogadja az intelmeket és a súlyos szavakat, amelyekkel Teleki megbélyegezte az irigységet. Az egyöntetű munkán múlik az államvezetés legfontosabb lényegkérdése. „Megállapításaim és intelmeim mindenkinek szólnak…” – hangzik immár annyira távolról és mégis oly tiszta közelségből néhai Teleki Pál gróf szava…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98