Dtum
Login with Facebookk
1938 | December

Mi lesz az új zsidótörvényben

Budapest, december 18.
Az elmult héten Imrédy Béla miniszterelnök elnöklete alatt beható tanácskozás folyt le a miniszterelnökségen, amelynek tárgyát a zsidókérdés újabb szabályozását képezte. Ezen a tanácskozáson a miniszterelnökön kívül Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter, gróf Teleki Pál vallás- és közoktatásügyi miniszter, Tasnádi Nagy András igazságügyminiszter, báró Vay László államtitkár, továbbá a kormánypárt úgynevezett zsidó bizottságának előadója. Makkai János képviselő vettek részt.

 

E tanácskozás – miután döntés még nem történt – héten folytatódik. Kétségtelen egyrészt, hogy a második zsidótörvény az egész kérdést új elvi alapokra fekteti, másrészt az, hogy az 1938. XV, t. c.-et meg fogja szigorítani.


Politikai körökben úgy tudják, hogy a tanácskozások egyik főkérdése az, hogy a társadalmi és gazdasági egyensúly szempontjából ki tekintessék zsidónak! Kétségtelennek tartják, hogy a zsidóság arányszámát a 20 százalékról az egyes foglalkozási ágakban le fogják szállítani. A leszállítás azonban nem egyenletesen történik, hanem a gazdasági élet egyes ágaiban és a szellemi foglalkozások körében eltérő arányszámokat vezetnek be.


A szerzett jogok tiszteletben tartásának kérdése még függőben van, de politikai körökben úgy vélik, hogy a gazdasági élet egyes ágaiban, mint például a kivitelre dolgozó iparban, magasabb arányszámot fog a törvény engedélyezni.

 

A frontharcosokat illetően az a megoldás áll előtérben, hogy csupán azt a zsidó frontharcost illeti meg kivételes elbánás, akit a háború alatt legalább a kisezüst vitézségi éremmel, ha tartalékos tiszt volt, a hadi eredménye miattSignum Laudis-szal tüntettek ki.

 

Teljes jogú állampolgároknak tekintendőnk a hősi halottak leszármazottai, a hadiözvegyek, a hadiárvák, továbbá azok a hadirokkantak, akiknél a rokkantság foka legalább az ötven százalékot eléri.

 

Ezen alapelvek érvényesítése esetén nagy mértékben bűvölnek azoknak köre, akiket az új társadalmi és gazdasági egyensúly törvény szempontjából zsidónak számítanak.


A számok alakulása attól is függ, hogy az utólag megkeresztelkedettek hozzászámításával mennyi azoknak a száma, akik az új törvény szerint zsidóknak lesznek tekinthetők.

 

Kovács Alajos államtitkárnak, a Statisztikai Hivatal volt igazgatójának számítása szerint a Felvidék visszacsatolása 78.000-rel szaporította a zsidók számát Magyarországon.


Erről azonban csak a most készülő felvidéki statisztika fog pontos felvilágosítással szolgálni. Arra vonatkozólag, hogy 1830 óta hányan keresztelkedtek meg Magyarországon éppen Kovács Alajos készített statisztikát.

 

Az új zsidótörvényt előkészítő tanácskozáson hír szerint az a vélemény alakult ki, hogy a zsidóság kivándorlását a kormánynak minden eszközzel meg kell könnyítenie, ami az érvényben lévő törvényes rendelkezésnek megfelelő megváltoztatását teszi szükségessé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter Tasnády Nagy András Báró Vay László
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
125 millióval emelkedett egy év alatt a földbirtok terhe
Keserüen hangzik ugyan, de igaz, hogy a magyar pénzügyi politikát két...
Transzváli aranybányák Transzváli aranybányák
Transzvál dus aranybányáiban két esztendő óta szünetel a munka. A...
A távirás zavarói A távirás zavarói
A táviróknál néha előálló zavarokat gyakran az állatok idézik elő....
Parasztlázadás Romániában Parasztlázadás Romániában
Romániából pár hét óta gyanus hírek érkeztek. Antiszemita...
A békevédő király A békevédő király
Görögországot a legnagyobb erőszakoskodás ellenére sem képes háboruba...
Az utcza képeskönyve Az utcza képeskönyve
A nagyvárosi utcza rohanó zsivajában némelyik utczasarkon kezdünk...
Irreális verseny, drága kamat és éles kenyérharc
Manapság interjúban tájékozódni gazdasági kérdésekről majdnem annyit...
Asztma Asztma
Alig van kinosabb betegség, mint az asztma, mely rohamokban szokott...
Budapesti miniatürök
Két gyerekkori emlékem maradt Pestről. A Royal-szálló felvonója,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98