Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Több miniszter van a letartózatottak között Romániában

Belgrád, január 26.
(KH) A vasárnap estig beérkezett jelentések szerint még nem alkotható teljesen megbizható kép a romániai lázadás leszámolásai körülményeiről. Az egymással egyező hirek szerint a felkelők vezetői közül eddig fogságba vetett személyek sorában szerepel Horia Sima helyettes miniszterelnök, Petrovicescu volt belügyminiszter és Contantinescu volt propagandaminiszter, valamint Ghyca herceg és sokan mások.

 

Más hirek viszont arról szólnak, hogy a felkelésben részes legionisták közül még néhány ezer azoknak a száma, akik nem kerültek elő rejtekhelyeikről. Egyes vidéki városokban áll a harc a kormány rendcsináló csapatai és az itt-ott összeverődött legonisták között.


A vasúti forgalom szünetelését a kormány rendelte el, mert egyes helyeken még nem állt helyre annyira a rend, hogy a közlekedés lebonyolitását zavartalanul lehetne biztositani. Nagyjában megállapitható azonban, hogy a nagyobb ipari gócpontokon, nem történt kártokozó esemény, mert ezeken a helyeken a német tankcsapatok gondoskodtak a rend fenntarásáról.

 

Antonescu tábornok továbbra is a ezrével kapja a hűségnyilatkozatokat az ország minden részéből. Ezekben Antoncsut az ország megmentőjének nevezik, aki megóvta Romániát az anarchiától.


Mély hatást gyakorolt Antonescu felhivása, amelyben részletesen foglalkozott a felkelők gaztetteivel. Eszerint a legszomorubb a bukaresti zsidók sorsa, akiknek sorában a legszörnyűbb volt a mészárlás. A zsidó családokat kifosztották.

 

A román főváros utcáin még mindig páncélkocsik cirkálnak. Az utvonalakon tartózkodni tilos. Háromnál több személy egyszerre nem mehet az utcán, este tiz óra után pedig egyáltalán tilos a lakás elhagyása.

 

Bukarest lakossága még mindig nem ocsudott fel a rémnapok keltette hangulatból, mert ugy érzik, hogy a kormány erélyes rendcsinálása mellett a hamu alatt még ott lappang a parázs, amelyből esetleg még minidig lángra lobbanhat ,,valami” esemény.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Antonescu Horia Sima
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98