Dtum
Login with Facebookk
1941 | Március

Megszökött Kovarcz Emil

Országszerte körözik, a főkapitányság nyomozólevelet adott ki ellene


A legfőbb honvédtörvényszék, mint ismeretes, csütörtökön kétesztendei börtönre, lefokozásra és politikai jogainak öt évre való felfüggesztésére ítélte Kovarcz Emil volt őrnagy, országgyűlési képviselőt. Az ítélet érthető feltűnést keltett, annál is inkább, mert maga után vonja Kovarcz Emilnek mandátumától való megfosztását.

Most érdekes fordulat állott be az ügyben. Kovarcz Emilnek jelentkeznie kellett volna büntetése megkezdése végett, azonban amikor az erről szóló értesítést kézbesíteni akarták neki, kiderült, hogy Kovarcz nyomtalanul eltűnt.


A budapesti rendőrség megindította a nyomozást a megszökött Kovarcz kézrekerítésére és nem csak a fővárosban, hanem az egész országban kutatnak utána.

Vasárnap délben a főkapitányság a következő hivatalos közlést adta ki a sajtó számára:
,,,A m. kir. budapesti honvédtörvényszék az állami és társadalmi rend erőszakos felforgatására irányuló bűntett miatt elítélt és szökésben lévő Kovarcz Emil országgyűlési képviselő ellen nyomozólevelet bocsátott ki. Egyben megkereste az összes csendőr és a rendőrhatóságokat, hogy holléte iránt a nyomozást folytassák le és őt – feltalálása esetén –a legközelebbi bíróságnak vagy katonai hatóságoknak adják át. Főkapitányság.”

Ugynevezett ,, szenzációs” bűnügy egyik fejezetének utolsó akkordja hangzott el ennek a nyomozólevelének kibocsátásával.

Fülsértő akkord, a felelősségtől való megfutamodás gyászmelódiája, ami mindig annál fülsértőbb, minél inkább akart ítélni elevenek és holtak fölött a megfutamodó, gondosan megfeledkezve a szentírás szavairól, amelyek arra intenek, hogy,,ne ítélj”, hogy ne ítéltessél”.

Ime egy ember, aki évekig járt a fórumon az ,, uj világrendet kovácsolók” formaruhaszerű tógájában, most, amikor felelnie kellene megtévelyedett ,, kovácsoló” munkájáért, bucsut se intve a kapufélfának, felveszi a ,,szökésben” lévő jelzőt abban a pillanatban, amikor a törvény sujtó kezétől nem védi már a képviselői mandátum.

Hajdan bizony nem így volt. De hát hajdan a költő szerint ,, más magyar kard mennyköve villogott”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98