Dtum
Login with Facebookk
1941 | Március

A nagyítóüveg csodái

Találós kérdés következik most, szíves olvasók. Ha valaki egy öt gramm súlyú keveréket nyomna az olvasó kezébe egy kis zacskóban, amely keverék kvarc-homokból, szódából és ólom-oxidból áll s aztán pénzt kérne érte, vajjon mennyit fizetne a kéretlen eladónak? - Egy fillért sem - hangzik bizonyara a csodálkozó válasz, - hiszen öt gramm homok-, szóda- és ólomoxid-keverék úgyszólván semmit sem ér.

Igaza van. De ha ezt a három anyagot üveggé olvasztják össze és górcsőbe való nagyítóüveget, mozigép-vetítőlencsét vagy fényképező-objektívet csiszolnak belőle, akkor…. nos, tessék csak befáradni akármelyik optikai szaküzletbe, majd meghallja, milyen hallatlanul értékes egy ilyen „keverék”. Akkor is, ha történetesed nem nyom többet öt grammnál.

De nem is csoda! Az optikai üvegek és a belőlük készített műszerek annyira kibővítik az ember tudását és hatalmát, mint kevés, más tudományos alkotás. A mai értelemben vett gyakorlati fényoptika, a maga sokféle eszközével még négyszáz esztendős sincsen (amióta tudniillik az első górcsövet és az első messzelátót feltalálták). És mi mindent ajándékozott azóta az emberiségnek!

Vegyük csak sebtében szemügyre: korszerű szemüveg, nagyítóüveg, a távcsövek ezerféle fajtája, földmérő- és katonai optikai műszerek, fényképezőgép, fényképmásoló és nagyítóberendezések, filmfelvevő, mozivetítő. A csillagos ég és a Napóriások titkait kutató csillagászati messzelátók és ellenlábasuk: a górcső, a maga változatos fajtáival, amelyek a legkisebb élőlények és az anyagparányok rejtelmeit nyitották meg a mi durva szemünk előtt.

Mindez gondos számítással szerkesztett és hajszálpontos csiszolással kidolgozott domború és homorú üveglencsék bonyolult rendszeréből áll. Górcső nélkül sohasem láthattuk volna meg az ember leggyilkosabb ellenfeleit, a kórokozó csirákat. A mai mikroszkóp nemcsak megmutatja őket, de úgynevezett sztereoszkópikus kivitelben, domború, plasztikus képet nyujt róluk; a vele összekapcsolt vetítőgép pedig mingyárt vászonra is vetíti a felnagyított képet. A beteg vér, az emberi test láthatatlanul finom, de annál veszedelmesebb szövet- és nedvbeli elváltozásait könnyen megfigyelheti az orvos egy ilyen falravetített fényképből és azonnal tudja, hol keresse a baj gyökerét.

Ha tetszik, az úgynevezett mikrofotografáló géppel (szintén a nagyítólencsének csodája) meg is örökítheti a mikroszkóp lencséjén át elé táruló látványt „mikrofényképek” nemcsak az orvostudományban, hanem a kutatás és az ipar különböző ágaiban is értékesek. Sűrűn használják például szövetanyagok vizsgálatára. A mikrofelvétel pontosan megmutatja a szál szerkezetét. Az ilyen kutatások gyümölcse pedig egyrészt jobb és olcsóbb ruhanemű, másfelől pedig új értékes szövetanyagok.

Különleges, bonyolult nagyitókészülékekkel mérik és elemzik a górcsövi méretű anyagmennyiségek tömegét. Más optikát eszközök a szemvizsgálatban fontosak. A kohászatban és a fémiparban a górcső egy különleges fajtájával a fémek finomabb szerkezetét tanulmányozzák. Ennek eredményeképpen mindennek, ami csak fémből készül körülöttünk, javul a minősége, használhatósága, biztonsága.

Mindez a nagyítóüveg csodája, az optikai üvegé, amely nyers állapotban néhány grammnyi, értéktelen alkatrészből áll!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A politika eseményei A politika eseményei
Az augusztus 9-én megkezdődő parlamenti életre készülődnek már a...
Hegedűs Lóránt drámája a Nemzeti Szinházban Hegedűs Lóránt drámája a Nemzeti Szinházban
Akik a magyar történelem elsőrendű nagy embereihez nyúltak eddig a...
A „Magyar Divat” kiállitása A „Magyar Divat” kiállitása
A „Magyar Divat” czimü divatlap szerkesztősége...
A szociáldemokratapárt országos kongresszusa A szociáldemokratapárt országos kongresszusa
A kongresszus megnyitása Pontosan 10 órakor a zsufolt ülésterem előtt...
A magyarországi mozdonyvezetők nagygyülése Pozsonyban A magyarországi mozdonyvezetők nagygyülése Pozsonyban
A mozdonyvezetők tudvalevőleg minden esztendőben összegyülnek egyik...
Az angol herczeg német egyetemen Az angol herczeg német egyetemen
A hatalmas angol és német birodalom módfelett féltékeny egymásra. Az...
Kokain és morfiumüzérkedéssel vádolnak egy gyógyszerészt Kokain és morfiumüzérkedéssel vádolnak egy gyógyszerészt
Vasárnap nagyszabású kokain – és morfiumüzérkedési ügyben...
A választási reform tervezete A választási reform tervezete
A szoczialista „Népszava” szeptember 26-iki száma...
Santelli vivóakadémiája Santelli vivóakadémiája
Santelli Italo lovag vívóakadémiája az idén is szép számu közönség...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98