Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

A fehér arany: a toll

Ha kiviteli cikkeink listáját vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy a külföldre kikerülő árucikkek sorában az egyik legkelendőbb, legkapósabb cikk a baromfitoll, amelyet a falusiak máris „fehér-arany”-ként emlegetnek sokhelyen. Valljuk meg, nem alaptalanul nevezik így ezt a nagyfontosságú árucikket, amely ma már sokezer termelőnek biztosít többmillió pengő jövedelmet.

Ujabban mind többen ismerik fel a tollnak, mint kiviteli árucikknek és komoly jövedelmet biztosító mellékfoglalkozásnak nagy jelentőségét. A baromfitoll-termelés aránylag kevés befektetést és gondozást kíván. A jó minőségű exporttoll több jövedelmet nyult a termelőknek, mint a rosszul kezelt es helytelenül összegyűjtött toll. A magyar tollkivitelt a szövetkezeti ágytollgyár intézi Magyarországon. Ez a szerv fontos szempontokra hívja fel a termelők figyelmét, ha be akarnak kapcsolódni ebbe a munkába.

Első követelmény, hogy a baromfi leölésekor vigyázzunk, nehogy a toll véres, sáros, piszkos legyen. Az ilyen tollat olcsón vásárolják, mert elhelyezése nehéz. A külföld ilyen árut nem vásárol. A baromfit ne forró vízzel, hanem szárazon kopasszuk, a leforrázott toll értéktelen és a szemétdombra való. A libát és kacsát rendszerint kétszer, jó táplálás és hosszú ősz esetén háromszor is lehet tépni, melleszteni. A beérési idő előtt tépett toll fejletlen.

A négyszeri-ötszöri tépés esetén a liba lázas lesz, ezért testsúlya is visszamarad. A baromfitenyésztők helyesen teszik, ha a toll kezelése iránt a hivatásos tollgyűjtőknél és a szövetkezeti ágytollgyár megbízottainál érdeklődnek. Jövedelmük a helyes gondozással, kezeléssel gyarapodik és egyben a magyar toll jóhírnevét külföldön öregbítik. A toll legnagyobb részét nyersen szállítják külföldre.

A tollgyüjtők a saját telepeiken válogatják és csomagolják a tollat, majd az ágytollgyárba szállítják. Riportképeink a szövetkezeti ágytoll-gyárban készültek a toll kezeléséről, feldolgozásáról, csomagolásáról.

(MFI felv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98