Dtum
Login with Facebookk
1942 | Október

Hajnali razzia egy Rákóczi–úti bérházban

Beszivárgók után kutattak: ötszáz igazoltatás után kilenc előállitás.

Vasárnap hajnalban a rendőri riadóautó állt meg a Rákóczi–uton. Rendőrök és detektivek ugrottak le a riadóautóról. Egyenesen a Rákóczi–út 65. számu négyemeletes bérház kapujához mentek. Felcsengették a házmestert és közölték, hogy razzia lesz a házban. A főkapitányságra bizalmas bejelentés érkezett, hogy kétes állampolgárságu egyének, szlovákiai menekültek rejtőzködnek a házban.
A detektivek és a rendőrök több csoportban megszállták az emeleteket, elállták a lejáratokat, senki sem hagyhatta el az épületet. Minden ajtón bezörgettek, a főbérlőt keresték és minden lakótól igazolványt kértek. Természetesen a razziára nem készültek fel a lakók és sok helyen az iratok keresgélése közben megakadt az igazoltató rendőrök munkája.

Drámai jelenetek is füszerezték a razziát, több lakásból menekülni próbáltak egyes lakók. A padlásfeljáró felé futottak és le a kapu felé. Azonban minden menekülőnek utját állták. A háznak közel ötszáz lakója van és reggel nyolc órára végeztek az igazoltatással. A lakókat alaposan kikérdezték, hogy ezen a módon is megállapítsák a bemondott adatok hitelességét.

A razzia mindössze kilenc lakó adatait találta gyanusnak. Ezeket rendőrautóra ültették és a toloncházba vitték. Az előállítottak névsora a következő: Grunspann László 33 éves szabósegéd, Ungár Ernő 32 éves asztalossegéd, Grün Andor 30 éves villanyszerelő, Weisz Henrik 18 éves bőrdíszműves, Adler Lázár 38 éves ügynök, Ozer Ignác 45 éves nyomdász, Freid Irén 45 éves nő, Kerezsi József 29 éves kereskedő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98