Dtum
Login with Facebookk
1942 | Szeptember

Franciaországban mindenki köteles dolgozni

Vichy, szeptember 13.

A munkaerők felhasználására vonatkozó törvény megállapitja,
hogy a jövőben – későbbi rendeletben meghatározandó időpontig – a munkavégzés kötelező valamennyi francia állampolgárra, aki 18. évét betöltötte és még nem mult el 50 éves és aki testileg alkalmas. A munkakötelezettség kiterjed a nőkre is 21 és 35 éves koruk között. A munkaköteles francia állampolgárok kötelezően alkalmazhatók olyan munkák elvégzésére, amelyek a kormány megitélése szerint közérdeküek.


Párizs, szeptember 13.

A francia hivatalos lap vasárnapi számában törvényrendelet jelent meg, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy minden 17 és 50 év közötti munkaképes francia férfit bizonyos munka elvégzésére kötelezzen. A kötelező munkaszolgálat a 21 és 35 év közötti hajadonokra is vonatkozik.

Franciaországban már régen vártak hasonló törvényt
és nyilvánvaló, hogy a most megjelent törvényrendelet elsősorban a németországi munkára való munkaerők biztosítását célozza. Laval miniszterelnök ez év juniusában rádióüzenetet intézett a francia néphez és felszólitotta a németországi munkára való önkéntes jelentkezésre. Ez alkalommal Laval célzást tett arra, hogy bizonyos körülmények között a kormány kénytelen volna munkásokat mozgósitani, ha az önkéntes jelentkezés várakozáson alul maradna.

Két hónap mult el azóta
és e két hónap eredményei nyilvánvalóan azt a meggyőződést érlelték meg az illetékesekben, hogy az önkéntes jelentkezés nem érte el a kívánt méretet s éppen ezért szükséges volt a kötelező munkaszolgálat bevezetése. Feltehető, hogy a törvényrendelet elsősorban is a nehézipari szakmunkásokat érinti és ezek közül is mindenekelőtt azokat a munkásokat, akik a hadsereg felszerelési iparban dolgoznak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98