Dtum
Login with Facebookk
1943 | Január

Rovargyermekek apa nélkül

Az állatvilágban néha az is előfordul, hogy a nőstényállat egyedül, „férj” nélkül szaporodik. Ezt a csodálatos jelenséget, amelyet az állattannal foglalkozók parthenogenezisnek, magyarul szűz-szaporodásnak neveznek, különösen a botsáskákon lehet jól tanulmányozni.

A botsáskák majdnem kivétel nélküli a meleg égövek alatt élnek, hozzánk legközelébb a fiumei tengerparton lehet fajukat megtalálni. Ezek az európai fajták a trópusokon élő, 30 centiméteres óriásokhoz képest csupán alig 10 centiméter hosszú törpék. A botsáska hímje rendkívül ritka, úgyhogy fajuk a férfi híjával hamar kipusztulna, ha a Természet nem segítene valahogy ezen a hiányon. A nőstény botsáskák azonban olyan petéket raknak, amelyek megtermékenyítés nélkül is fejlődésnek indulnak és anyányi állat - csak nőstény - lesz belőlük. Igy szaporodnak nemzedékek hosszú során keresztül és csak nagyritkán fejlődik közöttük egy-egy hím, amely - kézrekerítése esetén, - mint múzeumi ritkaság bekerül valamelyik tudományos rovargyüjteménybe.

A kertészkedők és mezőgazdák kellemetlen ismerősei - a levéltetvek is - hím nélkül szaporodnak. Tavasszal a nőstények csupa nőstényállatot hoznak a világra; a fiatalok tíz nap mulva már ismét szaporodásra képesek és ismét csak nőstényeket szülnek. Legtöbbször ezek a nősténygenerációk szokták a növények fiatal hajtásait vastagon ellepni, úgyhogy a gyenge hajtás már messzire feketéllik a sok levéltetűtől. A bokron barangoló hangyák azután megkeresik ezeket a levéltetűvel belepett hajtásokat, hogy a levéltetveket „megfejjék”, vagyis az édeskés bőrváladékukat nyalogassák.

De a zoologusok boszorkánykonyhájában sikerült meg ennél is csodálatosabb dolgokat megfigyelni. Egyes állatok, például a tengeri sünök, petéjét dörzsöléssel, apró üvegtűk hegyének érintésével vagy vegyi anyagokkal anélkül is fejlődésnek lehet indítani, hogy természetes úton megtermékenyülnének. Az ilyen mesterséges úton fejlődésnek indult petéből éppenolyan állat lesz, mintha rendes körülmények között termékenyült volna meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tavasszal és nyáron az állóvizekben óriási tömegekben lehet nőstény vizibolhákat találni.  A hímek csak ősszel jelennek meg. Üvegtűvel érintik meg a megtermékenyítetlen petéket, amelyek az érintésre kivétel nélkül fejlődésnek indulnak . A botsáskák között is alig akad férfi. Egész nyáron át szaporodik hím nélkül a nőstény levéltetű. Ősszel szárnyas hímek és nőstények jelennek meg és ezeknek házasságából áttelelő pete lesz.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98