Dtum
Login with Facebookk
1934 | Január

A hangyák csodálatos világa 1

Van egy olyan csodálatos birodalom, amelyben sikerült kiküszöbölni a létért való küzdelmet, ahol nincs többé harc egymás között. Ez a csodálatos birodalom azonban nem az emberek között található, hanem a hangyák társadalmában. Bár a hangyák is háborút viselnek, de csak más, idegen hangyakolóniákkal.

Egy hangyabirodalmon belül azonban tökéletes béke és megértés honol, mind szabad és egyenlő jogú, egyik sem akarja a másikat legyőzni, vagy egyik sem igyekszik jogtalan előnyökhöz, kiváltságokhoz jutni. Bámulatos, hogy a szaporodás terén is korlátokat állítottak fel, maguk határozzák meg utódaik számát és csupán annyi lárvát nevelnek fel, amennyi élelem rendelkezésükre áll.

Valószínűleg valamikor a hangyatársadalomban is voltak zavargók, egoisták, munkakerülők, ezeket azonban az idők folyamán társadalmukból kiküszöbölték. Ezt az érdekes társadalmat tehát mindenképpen érdemes egy kissé közelebbről is szemügyre venni. Ismeretes, hogy már bölcs Salamon is foglalkozik a hangyákkal híres példabeszédeiben és azt mondja: „Menj a hangyához, te rest, nézd az ő útjait és tanulj bölcsességet”.

Salamonnak ezt a megállapítását, hogy a hangya nyáron szorgalmasan gyűjt télire, már ókori bölcsészek és költők is megerősítették, többek között Aristoteles, Plinius is, Vergilius, Horatius, Plautus és így a hangya, mint a szorgalom és a kitartás jelképe került az emberi köztudatba. Újabb kutatások azonban az ellenkezőjét bizonyították be mindennek.

Különösen a nagy természetbúvár. Huher Péter, aki 100 év előtt adta ki Svájcban nagy feltűnést kellett könyvét a hangyákról, megcáfolta az ilyen föltevéseket és azt mondta, hogy a görög, római és zsidó tudósok állításai a mese birodalmába tartoznak. Más tudósok is hasonló megállapításra jutottak, azonban az ókori írók - mégsem állítottak valótlant.

A hangyák életmódja t. i. a különböző égövek alatt éppen annyira különbözik egymástól, mint az embereké. Amit tehát Salamon és az ókori tudósok állítanak, az a meleg égövi hangyákra vonatkozik, a modern kor tudósai pedig nagyobbrészt Angliában és Svájcban végezték kutatásaikat. Egy francia kutató.

Lespes - aki 1866-ban kiadott művében tette vizsgálat tárgyává a hangyák életét - igazolta az ókori megállapítások igazságát. Művében le is írja megfigyeléseit és elmondja, hogyan szállítják a hangyák a magvakat raktáraikba.

Felosztják a munkát maguk között. Útközben ideiglenes raktárakat rendeznek be. Egyik rész ide szállítja be a magvakat, a másik rész elviszi a raktár kapujáig, egy harmadik csoport pedig beviszi a magtárba. Ha hosszú az út egészen a magtárig, akkor közben két-három ilyen ideiglenes raktárt is berendeznek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hangyák, mint mézes bödönök. Ezek a bödönül szolgáló hangyák sohasem hagyják el a fészket, hanem társaik táplálják őket cukorral s a méz a potrohukban gyűl össze. Egy közönséges hangya A hangyák élete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szocialista békekonferenciák Szocialista békekonferenciák
A pacifista irányzatot Kautsky, a forradalmi csoportot Lenin vezette....
Bizalmas beszélgetés Ignotusszal, aki vasárnap Budapestre érkezett, hogy elbucsuzzék a régi Nyugat közönségétől. Bizalmas beszélgetés Ignotusszal, aki vasárnap Budapestre érkezett,...
Meguntam, hogy én legyek a magyar irodalomban az egyetlen keresztény,...
Németország tiszta helyzetet teremtett Németország tiszta helyzetet teremtett
Lázas diplomáciai munka folyik a francia külügyminisztériumban...
Wisinger Clara Beatrice, Bauer Jenő pesti bankár volt felesége, elvált dúsgazdag amerikai férjétől Wisinger Clara Beatrice, Bauer Jenő pesti bankár volt felesége,...
Londonnak pesti vonatkozású társadalmi eseménye van. Lady Beatrice...
Milyen a berlini utca és a nép Milyen a berlini utca és a nép
A berlini utca nyugodt és kényelmes mozgása ma is ugyanaz, mint két,...
Fogfájás Fogfájás
Vannak esetek, különösön nőknél szokták ezek előfordulni és leginkább...
Javaslat a fedezetlen házassági kölcsönök biztosítására Javaslat a fedezetlen házassági kölcsönök biztosítására
A Nép- és Családvédelmi Alap által éltrehívott Közjóléti...
Birodalmi értekezletté módosult a quebeci konferencia Birodalmi értekezletté módosult a quebeci konferencia
Az angol laptudósítók quebeci jelentéseiből világossá kitűnik a...
A Munkás TE  országúti versenye A Munkás TE országúti versenye
Vasárnap délelőtt féltizenegy órakor rendezte a Munkás TE országuti...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98