Dtum
Login with Facebookk
1943 | Május

A száguldó műtőterem

A tudomány csodái

Nincs az a rossz, aminek valami jó oldala ne volna! Ez a régi igazság a háborúra is áll, mert a vérzivataros időkben az égető szükségesség fokozott teljesítőképességre ösztönzi a tudományt, főleg a technikai tudományokat.

A háborús technikai eredmények egyik legfontosabb alkotása az a csodálatosan tökéletes vöröskeresztes kocsi, amelyet a németek állítottak elő. A szükséghez képest különféle célokra használható és különböző rendeltetéseire pillanatok alatt átalakítható, hatalmas alkotmány tiszta acélból épült; puhán, majdnem hangtalanul szalad. Lépcső helyett ki húzható híd vezet a kocsi belsejébe. Ablakai golyóálló üvegből készültek. Padlóját és belső falait linóleum fedi. Mennyezetét mosható műbőrrel vonták be. A tisztántartás és a dezinficiálás tehát könnyen keresztülvihető. Két leszerelhető létrával érhető el a kocsi teteje, ahol tizenkét hordágy tárol egy megfelelő szerkezetű ládában.

A belső falak mentén lecsapható ülőke szolgál arra a célra, ha egészséges utasai vagy könnyű betegei vannak a kocsinak. Amennyiben súlyos sebesültek szállítására van szükség: a lecsapott ülőkék eltűnnek a falmélyedésben és semmi helyet sem foglalnak el. Ilyenkor a tizenkét hordágyat erősítik a falakhoz, a fekvőbetegek számára. A kísérőszemélyzet számára még mindig marad négy-öt ülőhely.

A harmadik célnak megfelelő változás is fregoli-módra, pillanatok alatt megy végbe a kocsin. Egyetlen mozdulattal könnyű fal vágja ketté a kocsi belső részét. A kisebbik felében hat ágy marad a gyorssegélyt igénylő sebesültek számára, a nagyobbik fele átalakul szabályszerű műtőteremmé, ahol a legsúlyosabb operációk is elvégezhetők. Középre kerül az összecsukható operációs-asztal, a falbarejtett szekrény ajtaja is asztallá alakul, erre rakják ki az operációs késeket, csipeszeket, ollókat és egyéb eszközöket. A mennyezeten kigyulladnak az élés fényt árasztó lámpák és a fali csapokból bugyogó forró víz folyik a mosdótálakba.

A térkihasználás remekét produkálta a technika ennél a vöröskeresztes kocsinál. Nemcsak a falakban, hanem a padlóban is elhelyeztek beépített szekrényéket, fiókokat. A szélvédők fölött levő szekrénykékben vannak az operációs eszközök és az orvosságok. A sofőrülés alá építették be a melegvíz-tartály. 50 liter víz, és a hidegvíz-tartály. 100 liter víz befogadására.

Százhúsz lóerős motor hajtja a több mint kilenc méter hosszúságú kocsit, amely óránként hatvannégy kilométeres sebességgel halad. Ennek a pompás találmánynak a háború után is nagy jelentősége lesz, mert tömegszerencsétlenségeknél, légi mentőszolgálatnál pompásan felhasználható, de ezenkívül a falusi tanyavilág orvosi szolgálatában beláthatatlan előnyöket jelent a vándor-műterem.

Másfél perces baktériumvizsgálatok


A gyógyászat szempontjából rendkívül fontos tényező a baktérim vizsgálat gyors eredménye, mert fertőző betegségeknél csak az ilyen vizsgálatok alapján lehet határozott diagnózist felállítani, a kezelés pedig a diagnózis alapján történik. Eddig meglehetősen hosszú időt vett igénybe az ilyen vizsgálat, ami hátráltatta a gyógykezelés megkezdést. Most dr. Strugger, hannoveri professzor, döntő jelentőségű felfedezést tett ezen a téren. Foszforeszkáló anyaggal festi meg a vizsgálatra küldött baktériumot, amely így a mikroszkóp alatt – ibolyántúli sugarak behatására - élénken világit és minden ízében tisztán látható, tehát azonnal felismerhető. Strugger profeszor egy új - Akridin orange nevű - anyagot használ a baktériumfestés céljára és ennek segítségével egy, legfeljebb másfél perc alatt pontosan megállapítja, hogy milyenfajta kórokozó baktérium került a mikroszkóp alá.

Levélzöld mint sebgyógyító

Primitív népek „varázslói”, de meg kultúrállamok falusi javasasszonyai is ősidők óta gyógyítanak növényekkel, Kuruzslási módszereik között gyakran találkozunk a sebgyógyításnak olyan formájával, hogy bizonyos növények leveleit kötözik a sebre. Még a magyar nóta is megörökíti az ilyen gyógyító eljárást, amikor azt dalolja: „Megvágtam az ujjam, jaj de fáj... fügefa levelét raktam rá ...”

A modern gyógyászat és gyógyszerészet újabban sorra vizsgálja ezeket az évszázados tapasztalatokon alapuló, primitív gyógykezeléseket és nem egy esetben derült ki, hogy milyen nagyhorderejű gyógyító eljárások alapozhatok ezekre a primitív gyógyszerekre. Így történt ez-a sebgyógyító levéllel is. A kutatások kiderítették, hogy a levélzöld - tudományos nevén chlorophyllum - serkentően hat a sebkörüli bőrszövetek fejlődésére, tehát lényegesen sietteti a seb gyógyulását. Most azonban már nem a közönséges levelet rakják a sebre, hanem a levélből kivont chorophyllumból higiénikus kenőcsöt készítenek és ezzel kezelik a sebet.

Egy milliméter milliomodrésze is látható már...

Az orvostudomány fejlődése el sem képzelhető a mikroszkóp nélkül, amely lehetővé tette a parányi kórokozók - baktériumok - és az emberi test szöveteinek aprólékos vizsgálatát. De a tudomány nagyigényű: hamarosan nem bizonyult elégségesnek az egyszerű mikroszkóp, mert egyre apróbb és apróbb részecskék fontosságát fedezték fel. Valamikor azt hittük, hogy az atom a legparányibb részecske, azóta már kiderült, hogy az atom számtalan - még sokkal apróbb - iónokra oszlik.

A rendkívül kicsi - egy milliméternek század-, ezred-, sőt milliomodrészét kitevő - testecskék vizsgálata csak azóta lehetséges, amióta feltaláltak az elektro-mikroszkópot. Ezek a tökéletes műszerek lehetővé teszik, hogy a milliméter milliomodrészét is kivizsgálhassák a tudósok; míg a régi mikroszkópfajták legtökéletesebbje is csak ennél kétszázszor nagyobb testecskék vizsgálatát tette lehetővé.

Mikrobiológiának nevezik ezt a tudományt, az élettan egyik ágát, amely ilyen apró, csak mikroszkóppal látható szervezetek életműködésével foglalkozik és életfolyamataik a mikroszkóp segítségével figyeli meg. Ennek a tudományágnak rendkívül sokat köszönhet a gyógyászat, mert egész sor baktérium felfedezése - és ennek kapcsán betegségek gyógyítása - ezeknek a vizsgálatoknak az alapján történik.

(T. E. K.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Bulgária és Szerbia egyesülésének terve Bulgária és Szerbia egyesülésének terve
Egy darab idő óta a Balkán-országokban az az irány kezd uralkodni,...
Feleky Miklós. Feleky Miklós.
Alig hantolták be Szigeti József sírját, szinészetünknek ismét kidőlt...
EMLÉKEIM DEÁK FERENCZRŐL EMLÉKEIM DEÁK FERENCZRŐL
Századik születésed napján mily tekintettel nézhetsz le hazánkra,...
A Törekvés a Nemzeti Ligában! A Törekvés a Nemzeti Ligában!
Egy hosszú és kemény bajnoki év megérdemelt gyümölcsét aratta le...
A vakság elektromos gyógyítása A vakság elektromos gyógyítása
Talán nincsen az embernek egyetlen féltettebb szerve sem, mint a...
Kelen és Németh nagy harca a rekordért a népligeti nagykörben Kelen és Németh nagy harca a rekordért a népligeti nagykörben
Nagy késéssel indult a BBTE népligeti 10.000 méteres futóversenye....
Mi lesz veled, áruház? Mi lesz veled, áruház?
A háborús anyag- és árugazdálkodás kihatásait talán legjobban az...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Még a delegácziós tárgyalások idején jelentette ki a kormány, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98