Dtum
Login with Facebookk
1935 | December

Röntgenrazzia a légi titánok birodalmában, a légi katasztrófák megelőzése

A véletlen kezében volt még mindig a repülőgép és minden utasa. Néha csak a csodával határos hősiesség mentette meg a biztos haláltól a repülés vakmerő hőseit. Ilyen csoda volt az is, amikor a Berlin-Párizs között szárnyaló, menetrendszerű gép szárnyait összetartó ujjnyi vastagságú acélhúr megpattant.

Már a leszálláshoz sem volt idő és menthetetlen zuhanás lett volna a dolog vége, ha a repülőgép technikusa a nagy magasságban száguldó gép szárnyára ki nem mászik. Csupasz kézzel markolta meg a szétszakadt acélhúr két végét és emberfeletti erőfeszítéssel tartotta össze, amíg földet értek. Azután ájultan lezuhant a szárnyról. Becsületrendet kapott a hőstettért.

A probléma ezzel a hősiességgel koránt sem került közelebb a megoldáshoz. Nem lehet mindent a hősiességre bízni. Ki kell találni a módját, hogy az útnak induló gép anyagának minden rejtett hibáját még az indulás előtt lehessen kikutatni. Csodálatos dolog, de így van minden egyszerű és okos megoldással, a röntgensugarak senkinek sem jutottak az eszébe.

Mintha nem is létezne ez a csodálatos apparátus, ezer más módot eszeltek ki az anyagok belső szerkezetének vizsgálatára, de egyik sem adott megnyugtató eredményt. Végre azután egy pillanat alatt eldőlt a régen vajúdó kérdés és meseszerű gyorsasággal láttak olyan röntgengép megalkotásához, amely keresztül világítja a fémeket is és így betekintést nyújt az anyag belső szerkezetébe.


Riportunk két nagy érdekességű képe már üzemben mutatja be a repülés biztonságának legfontosabb műszerét: a röntgengépet. A nyugati nagy repülőterek dús felszerelésének királya ez a hordozható nyomozógép, amelynek egy miniatűr alakját az első képen láthatjuk munka közben. A magassági kormányfelület anyagát vizsgálja vele a szakértő szem.

Minden porcikáját átnézik a fontos alkatrésznek és figyelik, hogy nincs-e benne rejtett feszülés, ami a hirtelen törések biztos előjele. Az anyag már jóval előbb elárulja betegségét a röntgensugarak alatt. Kitorzult sávozás látszik a beteg helyen, jelezve, hogy szabálytalan feszültség lépett fel az anyag belsejében. Ha ilyen anyag erős munkára kényszerül, akkor adott pillanatban az anyagot összetartó erő egyensúlya felbomlik és az anyag megreped, szétszakad.

A röntgen-razzia azonban nemcsak a szárnyfelületekre terjed ki. Megvizsgálják a mótor minden kényes részét is. Tekintve, hogy a mótorok a legszilárdabb fémekből készülnek, közel sem oly könnyen engedik át testükön a röntgensugarakat. Ide már nagyteljesítményű röntgengépre van szükség. A második riportkép mutatja ezt a pneumatikus kerekeken, gördülő mamutgépet, amely már büszkesége lehetne, bármelyik kórháznak is.


A röntgensugár erős adagokban - mint tudjuk - félelmetesen roncsoló sugárzás. Az érzékeny emberi szem károsodás nélkül nem bírná ki a kemény ötvözeteken is áthatoló vad röntgensugarakat. A mótorok vizsgálatát tehát már nem szemmel végzik, hanem - mint a gyógyászatban - röntgen-fényképpel. A fényképet előhívják és a halvány tónuskülönbségekből pontosan kiolvassák a szerkezetre döntő diagnózist.

Igy lett a röntgengépből az emberi test titkainak pontos nyomozóján kívül a repülőgép betegségeinek egyetlen biztos kikutatója is. Nagyon természetes, hogy a nyugati államok hallatlan feszítései ellenére sem sikerült eddig csalhatatlan módszereket találni a légi katasztrófák megelőzésére.

Naponként röppennek szét a világba a szomorú szerencsétlenségek e gyászhírei, bizonyítékául annak, hogy korántsem sikerült még győzedelmeskedni a vakmerő levegő meghódításáért indított szívós harcban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Röntgen-nyomozógép Óriási röntgengép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mátyás király kolozsvári szobra Mátyás király kolozsvári szobra
Fadrusz János műtermében most darabolják föl Mátyás király nagy lovas...
Osztrák dolgok Osztrák dolgok
Az osztrák evezős szövetség már szétküldötte az idén rendezendő három...
A szignaturákban való hit A szignaturákban való hit
A geocentrikus és anthropocentrikus világnézet idejében, amidőn azt...
MTK, FTC, NSC, Vasas kombinált – DFC 2:0 (2:0) MTK, FTC, NSC, Vasas kombinált – DFC 2:0 (2:0)
A bécsi profi-futball egyik legszimpatikusabb képviselője, a WAC...
Amerika kertészet melegháza Amerika kertészet melegháza
A baldwini (Amerika) kertészet melegházában a napfény mellett 500...
Műkorcsolyázás az olympián Műkorcsolyázás az olympián
Az olimpiai játékok befejező részéhez a műkorcsolyázó-versenyek...
A tantállámpa A tantállámpa
Az elektromos világitás gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy a...
Szabó Dezső- a „Szabó Dezső- mentő” gyűjtésekről Szabó Dezső- a „Szabó Dezső- mentő” gyűjtésekről
Azóta, hogy ujságunk hírt adott az „Elsodort falu” ismert...
Görög dilemmák: háború vagy béke?
Mint korábbi jegyzetünkben említettük, a semleges Görögország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98