Dtum
Login with Facebookk
1944 | Január

Nagyarányu razzia Zágrábban

Szombaton estétől vasárnap délig senki sem hagyhatta el lakását
Zágráb, január 16.


(Magyar Távirati Iroda.) A horvát főváros rendőrfőnöksége rendeletet adott ki, amelyet még szombaton este 11 órakor bemondott a rádió. A rendelet így szólt:


A zágrábi rendőrfőnökség szombaton, január 15- én esti 11 órától kezdve minden zágrábi lakosnak, bármilyen foglalkozásu vagy állampolgárságu is, megtiltja az utcára való kimenetelt a további intézkedésig, valamint az utcán való közlekedési eszközzel. Tilos ezenkivül az egyik házból a másikba való átmenetel is. További intézkedésig az ablakok zárva tartandók és azokban mutatkozni tilos. A horvát hadsereg egyidejűleg megszállja a főváros utcáit és középületeit, ellenőrzi a parancs végrehajtását és minden ellenszegülővel szemben lőfegyverét használja. A közlekedési tilalom idejére minden igazolvány érvénytelen. A tilalom nem vonatkozik a német egyenruhát viselő német katonákra.

A rendelet kiadásával egyidejűleg kikapcsolták a telefonvonalakat, ugyhogy a lakásokból a külvilággal minden kapcsolat megszűnt. A telefonvonalakat vasárnap délben egynegyed 2 órakor kapcsolták be. Ugyancsak a rendelet kiadásával egyidejűleg az egész horvát fővárosra kiterjedő hatalmas razzia kezdődött, amelynek során még szombaton éjszaka és vasárnap folyamán számos, egy rendőrből, egy usztasából és egy tisztviselőből álló csoport a magánlakásokban ellenőrizte, hogy nem tartózkodnak e ott a rendőrségnek be nem jelentett, vagy egyéb nem kívánatos elemek. A razzia folyamán a rendelet következményeképpen a horvát főváros utcái teljesen kihaltak s csak a rendőrőrszemek és kivezényelt katonák járkáltak.

A razzia vasárnap 13 óra 15 perckor ért véget, amit a rádió jelentett be, közölve a főváros lakosságával, hogy e perctől kezdve az utcákon a rendes forgalom helyreállt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98