Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Látogatás a nemesprémű állatok farmján

Budapest határában van az első magyarországi nemesprém-állattenyészet. Egy ősi kastély közelében, egymás mellett sorakoznak a drótból font gúlaalakú ketrecek, amelyekben ezidőszerint 138 prémállat van. Kék- és ezüstrókák, borzok, nerzek futkosnak, ugrándoznak előttünk át az állatok szőrméi, amelyekből a drága boák, keppek és bundák készülnek, teljes pompájukban érvényesülnek a napsütéses, havas tájon.

A nemzetgazdasági szempontból is nagyjelentőségű farmot néhány évvel ezelőtt létesítette lovag Beer László MÁV-főtanácsos felesége és fia, ifj. Beer László. Többévi külföldi tanulmányút után teljes jártasságot szereztek a nemesprémű állatok tenyésztésében és nagy nehézségek után sikerült külföldről néhány tenyészállatot beszerezniük. Tervüket siker koronázta, mert az állatállomány jelentős mértékben megnövekedett.

A téli napsütésben hatalmas ketreceikben vidáman ugrándoznak az okostekintetű kékrókák. Minél nagyobb a hideg, annál jobban érzik magukat és bundájuk annál színpompásabb. A farm tulajdonosa egyik kedvencét simogatja és elmondja, hogy a kékrókák, ezüstrókák, nerzek és borzok féltve őrzik és gondozzák kicsinyeiket. A nerz-anya szalmával bélelt házikójában külön kis fészekben ügyel kicsinyeire, a rókák vele ellentétben csupasz, gyalulatlan deszkán nevelik a róka-apróságokat. A rókák, nerzek és koreai borzok főtápláléka a nyers hús, vágóhídi hulladékok: belsőrészek, puha, csontok. Hetenként kétszer friss vér egészíti ki táplálékukat. A rókák időnként füvet, salátát és főtt burgonyát kapnak.

Az egyik ketrecben nagy ugrándozást, viháncolást csapnak a rókák, amikor megpillantják gazdájukat. A farm tulajdonosa elmondotta, hogy a vidáman kacagó kis állatokat maga nevelte fel, amikor anyjuk elpusztult. A kis állatok nagyon hálásak gazdájuk iránt és ha meglátogatja őket, mint a kiskutyák ugrálnak és vinnyognak körülötte.

Egy másik ketrecben borzok alusszák téli álmukat. Ezek az állatok Japán, Dél-Szibéria és Kína egyes vidékein szabad falkákban tenyésznek. Ezeknek a jóindulatú ragadozóknak a prémje rendkívül dús, még a legmagasabb légrétegekben is megóvja viselőjét a hidegtől, éppen ezért a pilóták és sarkutazók ruháit borzprémmel bélelik.

Eötvös Gyula

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98