Dtum
Login with Facebookk
1945 | Április

Magyaróvárott elfogták Csehl Ferncet,

Az Összetartás szerkesztőjét, aki lapjában pogromra uszított- a Pannonia – szállóba heti ötezerért zsidókat bujtatott.

A nyilas vezetők legtöbbjét nem az eszme hevítette, hanem a vagyonszerzés, dúskáló élet, a rablás vágya. Jellemző példája a nyilasok erkölcsi züllöttségének Cseh Ferenc a Szálasi –féle hivatalos Összetartás napilap felelős szerkesztője, aki az este került rendőr kézre Magyaróvárott.

Csehl testvér, amíg szennyes hasábjain pogromra uszított és a szocik kiirtását követelte, Pannonia szállóban lévő lakásán a három hónapos betyárvilág alatt heti ötezerért zsidókat rejtegetett.

A Pannónia szálló svájci védettség és rendőri őrizet alatt állott, mert ott, lakott a román diplomáciai testület és a követségnek százfőnyi személyzete. Hetényi Béla rendőrfogalmazó, aki most a katonák kerületi kapitányságon teljesít szolgálatot, nem vette észre, hogy a Pannónia tele van bujkálókkal. A szobafőnökök: Feuchtinger József és Kaufmann Sándor egyre- másra fogadták be az irat nélkül, vagy a hamis néven szereplő menekülteket, baloldali bujkálókat, szökött katonákat, zsidókat. Mintegy nyolcvanan bujkáltak a szállodában. Egyik szállodai szolga a bujkálók közt felismerte a Rákóczi- úti Imperiál- szálló tulajdonosait, Keleti Andort és Keleti Oszkárt. Elrohant a Hűség Házába és feljelentette őket. A nyolcvan bujkálónak nyomban menekülni kellett. Keleti végső kétségbeesésében a szállóban lakó Csehi Ferenchez, az Összetartozás felelős szerkesztőjéhez fordult, aki húszezer pengőért menedéket adott neki a fürdőszobájában. E kapcsolat megteremtése után a bujkálók elhatározták, hogy
Csehi testvér védelme alá helyezkednek. Heti ötezer pengőben állapodtak meg vele.

A fenyegető razziát Csehl elhárította olyképpen, hogy a Hűség Házában vállalta a Pannonia szállóbeli razzia vezetését. Délután két teherautóval, géppisztolyos nyilasokkal, rendőri karhatalommal jelent meg a szállodában. Persze senkit sem talált ott a bujkálók közül. Hogy a heti ötezer pengőt zavartalanul megkeresse, „Összetartás nyilas menekültügyi irodát”
rendezett be a Pannoniában, és nyilas karhatalmat vezényeltetett a ház elé. Persze a busás költségeket a bujkálók fizették.

Igen nagy pénzekért ez a nyilas iroda látta el a Pannónia bujkálóinak egy részét hamis iratokkal.

Tizenhat rendőr védte itt a románokat, kilenc nyilas nemzetőr pedig a zsidókat. Minden további razziát a bujkálók most már nyilas őrség segédletével úsztak meg. Egy Gestapo razzia alkalmával harminc német katona hatolt be a szállodába, órákig kutattak a pincébe, a padláson, a mellékhelyiségekben, nem is gondoltak arra, hogy az étteremben és a szállodai szobákban tartózkodnak a bujkálók.

Karácsonykor Csehl testvér búcsú nélkül továbbállt: Nyugat – Magyarországra szökött, Magyaróvárott szerkesztette tovább az Összetartását, ahol is az este a politikai rendőrkirendeltség kezére került.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98