Dtum
Login with Facebookk
1945 | Június

Az utolsó nyilas haditanács bestiális terve

Patkányokkal akarták etetni a budapestieket, az orosz vonalakba akarták kergetni a szenvedő lakosságot és ki akarták irtani a gettót

Budapest népe már vigasztalan pinceéletét élte, amikor fönt egy-egy bombaszünetben nyilas rablóbandák pásztázták át az utcákat, raboltak, fosztogattak és gyilkoltak. Vezéreik: Hindy Iván „vezérezredes”, Kubisi, a közlegényből törzstisztté avanzsált pedikür. Sédey „főkapitány”, dr. Vajna Ernő, a Budapest védelmére kiküldött nyilas pártmegbízott és Kalándy altábornagy. Ezek semmivel sem voltak különbek hordáiknál, sőt szadizmusban talán fölül is múlták a nyilas közlegényeket. A „vezérkar” utolsó tanácskozását egy fültanú a következőkben mondta el:


Idő: december 30. Színhely: az alagútóvóhely. Hindy Iván, a „parancsnok” „Besprechung”-ot tart alvezéreivel. Jelen van Sédey, dr. Vajna, Horváth vezérkari alezredes, Burány őrnagy és néhány nyilas pártfunkcionárius. Tárgy: a rendőrség harcbavetése. Valaki megkockáztatja azt a megjegyzést, hogy a hangulat rossz, mert az emberek túlnyomórésze már éhezik. Hindy cinikusan legyint: „Az éhség csak akkor fog elkezdődni – mondja -, ha minden félpatkányért két ember fog verekedni. Ezt a várost úgyis meg akarom büntetni.”

Ez volt Szálasi budapesti helytartójának legfontosabb érve. De nem volt különb Kalándy altábornagy sem, aki a rendőrség és a karhatalmak vezetőjének tisztében űzte gaztetteit. Tőle eredt a sátáni ötlet, hogy a polgári lakosságot ki kell telepíteni a városból, mégpedig oly módon, hogy a békés polgárokat az orosz vonalakba kell kihajtani. Azonban még ezeknek a nyilas banditáknak is volt egy náluk is gonoszabb „Leó”-juk: Gottstein német őrnagy. Ez a Gottstein, aki Hitschler rendőrgenerális jobbkeze volt, akkor amikor az oroszok már az Erzsébet-körúton álltak, azt követelte, hogy a gettóban lévő zsidókat egy szálig gyilkolják le.

Gottstein egyébként már március 19-én átvette a politikai rendőrség vezetését. Neki dolgozott Heim Péter és a detektívfőnök, sőt a rendőrség keretén kívül álló nyilasok is hozzá küldték jelentéseiket, mint amilyen Tóth Béla őrnagy, főkerületvezető és helyettese, Ürögi volt, valami Rettmann Kurt „zsidótlanítási osztályvezető.” A gyilkosok gulájának tetején trónolt Hitschler és helyettese, Remlinger tábornok.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98