Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Halálra ítélte a Népbíróság Sztójayt, Rátz Jenőt, Reményi-Schnellert és Szász Lajost, életfogytig tartó kényszermunkára Kunder Antalt

Pontosan két esztendővel azután, hogy Hitler magyarországi helytartója, Veesenmayer kinevezte a magyar „kormányt”, - amit a magyar nép a legnagyobb megdöbbenéssel fogadott, - ugyanennek a magyar népnek a fiai ítéletet hirdetnek az árulók fölött, akik egyéni érvényesülésből és hatalomvágyból a német igába hajtották az országot.

Az évforduló szimbolikus jelentőségű. A két év előtti gyalázatért, amelyet Sztójayék elkövettek, ma igazságot szolgáltat a magyar nép. A Markó-utcai törvényszéki palota esküdtszéki nagytermében már a kora reggeli órákban nagy tömegek várakoztak, hogy bebocsátást nyerjenek és meghallgassák a Népbíróság ítéletét. A vádlottakat fogházőrök állították a Népbíróság elé. Pálosi elnök pontban tíz órakor vonult be bíráival és kihirdette a nép ítéletét.
- A magyar nép nevében – hallatszik Pálosi elnök hangja:
A Népbíróság bűnösnek mondotta ki valamennyi vádlottat háborús és népellenes bűntettekben, ezért Sztójay Sztojekovics Dömét, Rátz Jenőt, Reményi-Schneller Lajost és Szász Lajost, a „Quisling-kormány” tagjait halálra ítélte. Kunder Antalt, az enyhítő szakaszok alkalmazásával, életfogytiglani kényszermunkával súlytotta.
Az ítélet szerint valamennyi elítélt vagyonát elkobozni rendelte a Népbíróság és politikai jogaikat felfüggesztette.

A hallgatóság harsány éljenzéssel fogadta a kihirdetett ítéletet. Pálosi tanácselnök azonban semmiféle tetszésnyilvánítást nem tűrt. Igy csakhamar csend lett a teremben és az elnök a rendelkező rész ismertetése után megkezdte az ítélet terjedelmes indoklását.
Részletesen megállapította a Népbíróság ítélete, hogy a magyar Quisling-kormány valamennyi tagja a legnagyobb mértékben felelős nemcsak az 1944 március 19-én bekövetkezett eseményekért, hanem jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy elkövetkezett 1944 október 15-ike. A Sztójay-kormány szülőatyja a Szálasi-rémuralomnak, amely évszázadokig sajgó sebeket ejtett e nemzet testén.

Újságunk munkatársának értesülése szerint a vádhatóság képviselői: Óhidy Ferenc és Marosán György politikai ügyész Kunder terhére fellebbezést jelent be a halálos ítélet kimondásának mellőzése címén. Igy a nácibérenc elítéltjeinek ügye a NOT elé kerül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztójay Döme Reményi-Schneller Lajos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98