Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Szálasit és társait kötéláltali halálra ítélte a Népbíróság

Ma hirdetett ítéletet a népbíróság Szálasi és bűntársai felett. Már jóval 8 óra előtt sűrű rendőrkordon vonta körül a Zeneakadémia épületét. A rendőrség kora reggel átkutatta a hatalmas épületet. A nagyterem minden zugát átvizsgálták és amikor megállapították, hogy minden a legnagyobb rendben van, bocsátották be a hallgatóságot. Egy órával a kitűzött időpont előtt színültig megtelt a Zeneakadémia nagyterme, amely óriási izgalommal várja az ítélethirdetést.

Pontban féltízkor vezették fel a vádlottakat. Szálasi már nem az a hetyke legény, mint amilyennek a multban mutatkozott. Arca sápadt, de látszik, hogy is akarja küzdeni idegességét, ami azonban nem sikerül. Néha „rögzíti” magát: nyakát behúzza, fejét felemeli és önmaga által glóriát fonva feje köré, a közönséget figyeli, üres semmibebámuló tekintettel.

A hallgatóság egyre idegesebb. Az óramutató már tíz órát mutat, a Népbíróság még mindig nem foglalta el helyét. Egyszerre mozgolódás támadt. A fülsiketítő zajt néma csend váltja fel. Már a helyén van Frank László dr., mellette foglal helyet Nagy Vince dr., a vádhatóság képviselői.
Bevonul a Népbíróság. Egy-két pillanatnyi morajlás, néhány éljen harsan fel, azután felállnak a népbírák s Jankó Péter tanácselnök kihirdeti az ítéletet:
- A Magyar Köztársaság nevében:
A teremben a tetőfokra hág az izgalom, amikor Jankó Péter tanácselnök folytatja:
- A Népbíróság valamennyi vádlottat bűnösnek mondotta ki háborús bűncselekményekben, ezért Szálasi Ferencet, Vajna Gábort, Csia Sándort, Beregffy Károlyt, Kemény Gábort, Gera Józsefet és Szőllössy Jenőt kötéláltali halálra ítéli.

Az izgalom elül a teremben.

- A népbíróság – folytatja az elnök – a vádlottak vagyonának elkobzását elrendeli, nyugdíjigényüktől, állásuktól örökre megfosztja, úgyszintén tíz esztendőre felfüggeszti politikai jogaik gyakorlásától. Végül kötelezi őket, az eddig felmerült bűnügyi költségek megtérítésére is.
Harsány éljenzés fogadta az ítélet rendelkező részét, majd csend lesz a teremben és az elnök megkezdi az ítélet indoklását.

A vádlottak magukbaroskadtan, földreszegezett tekintettel fogadták az ítéletet, de magára erőltetett nyugalommal hallgatja társaival együtt az indoklás súlyos megállapításait, amely kristályos tisztasággal és logikával szögezi le mindama borzalmakat, melyeket az elítéltek indítottak el és követtek el a nemzet és a nép ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98