Dtum
Login with Facebookk
1946 | Szeptember

Izgalmas jelentek között mondották el a náci-vezérek végső védekezésüket Nürnbergben

Göring: Vállalom a teljes felelősséget
Frank: Hitler aljas tömeggyilkos volt
Speer: a német nép elátkozza Hitlert

Részletes helyszíni tudósítás a nürnbergi dráma utolsó felvonásáról

A hatalmas tárgyalóterem közönsége lélegzetvisszafojtva figyelt a terem közepén lévő emelvényre. Az emelvényen szikár, hajlotthátú ember állott. Sötét ruhájától kiáltó ellentétben volt krétafehér arca. Mely lélegzetvétellel, látható erőfeszítéssel beszélt. Hans Frank, Lengyelország egykor teljhatalmú zsarnoka, aki egyetlen intésével százezreket küldött a halálba, az utolsó szó jogán, magábaroskadtan állott bírái előtt. És az utolsó pillanatban végre, szaggatott mondatokban, kínlódva, de mégis feltört belőle az igazság:
- Bíró urak! A fővádlott, Adolf Hitler, adós maradt a bíróságnak és a világnak az utolsó szóval. Nem úgy viselkedett, mint vezéri tisztségéhez illett volna. Aljas tömeggyilkosként tűnt el a történelem süllyesztőjében. A történelem már kimondta az ítéletet Hitler és bűnös rendszere felett. Most, az utolsó szó jogán arra kérem népemet, lássa be, hogy Hitler útja elfordulást jelentett az Istentől. Ő és rendszere megtagadták Krisztust. A pusztulás és a halál útját választották….

Hans Frank drámai kitörése volt a nagy per utolsó tárgyalási napjának izgalmas csúcspontja. A nürnbergi tárgyalóteremben már a korareggeli órákban szokatlan élénkség uralkodott: sorban álltak a jegyekért. A fegyveres őrök sorfala között a terembe lépő Göring önelégülten súgta oda a mögötte lépkedő Dönitznek:
- Nagy nap van, ma ismét sorban állnak!

A filmfelvevőgépek szakadtatlanul berregtek, magnéziumfény lobbant és a teremben a történelmi óra túlfűtött légköre uralkodott. A nácivezérek tíz-tíz percet kaptak arra, hogy az utolsó szó jogán mégegyszer hangjukat hallathassák. Elsőnek Göringet szólította Lawrence elnök:
- Hermann Wilhelm Göring, mondja el beszédét!
A német légihaderő exfőnöke rangjelzés nélküli uniformisában nehézkesen felemelkedett helyéről és az emelvényre lépett. Hitler nevét egyetlenegyszer sem említette. Kijelentette, hogy soha nem adott parancsot gyilkosságokra és nem akart háborút.

Hess esküre emelte kezét és így szólott:
- Boldog vagyok, hogy kötelességemet teljesítettem. Semmit nem sajnálok. Ha újból kezdhetném, ugyanezt tenném.

Ribbentrop Hitler külpolitikai utazója, még utolsó felszólalásában is egyenetlenséget akart szítani a nagyhatalmak között, politikai méregkeverése azonban csődöt mondott.

Keitel vezértábornagy éppen ellenkező hangnemben beszélt:
- Tévedtem és nem tudtam megakadályozni azt, amit kellett volna. Ez az én nagy bűnöm. Tragikus, hogy katonai kötelességteljesítésemet aljas célok érdekében használták ki. Ha még egyszer hasonló helyzetbe kerülnék, inkább a halált választanám, mint a vak engedelmességet.

Alfred Rosenberg, a nácik főteoretikusa kijelentette, hogy mélységesen elítéli mindezt, ami történt. Julius Streicher, az antiszemitizmus mestere azt mondotta, hogy a tömeggyilkosságokra Hitler maga adott parancsok, a végrehajtás pedig a német nép tudomása nélkül Himmler kezébe volt.

Kaltenbrunner, a Gestapo főnöke:
- Uraim, a zsidók kiirtásában ártatlan vagyok. Sohasem tűrtem kilengéseket. Hitler antiszemitizmusa barbarizmus volt! Schiracht, az egykori gazdasági diktátor ellenállási érdemeire hivatkozott és arra, hogy az utolsó tíz hónapot a flossenburgi koncentrációs táborban töltötte.

Baldur v. Schirach, a német ifjúság megrontója teljesen megtört:
- Az én sorsom már közömbös – mondotta - , de az utolsó szó jogán arra kérem Önöket, segítsenek a német ifjúság újjászületésében.

Albert Speer szintén magábaszállt:
- Hitler és rendszere kimondhatatlan szenvedést zúdított a német népre. Nyomor és pusztulás járt uralmuk nyomában. Ez a per beigazolta, hogy a német nép elátkozza Hitlert, mint tragédiájának okozóját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Egy amerikai távirat jelenti, hogy a Dupont-féle puskaporgyárban...
Aranybányászok sztrájkja Aranybányászok sztrájkja
Nagybányán a bányászok mult hét végén sztrájkba léptek s ez a sztrájk...
Közlekedési találmányok Közlekedési találmányok
Hiába van a földön express-vonat, express-hajó, automobil, sőt...
Színház Színház
Ilyenkor, az évad elején rendszerint újra felhangzanak a kritikában a...
Imrédy Béla 40.000 gazda előtt beszélt Debrecenben Imrédy Béla 40.000 gazda előtt beszélt Debrecenben
- Magyar Testvéreim! Hálát adok a sorsnak, hogy a falu népének széles...
Hock Jánost, aki után 100 pengő maradt, kedden temeti Griger Miklós a kerepesi temetőben Hock Jánost, aki után 100 pengő maradt, kedden temeti Griger Miklós a...
A Pajorszanatórium egyik első emeleti szobájában az este 8 óra 26...
A kormány nem engedi lerontani a magyar paradicsomkonzerv külföldi piacait A kormány nem engedi lerontani a magyar paradicsomkonzerv külföldi...
Kevés iparágban tapasztalható olyan lendületes fejlődés, mint a...
Zavaros helyzet Csehszlovákia körül Zavaros helyzet Csehszlovákia körül
A francia főváros figyelme megoszlik a spanyol és a cseh kérdés...
Dollárdiplomácia Dollárdiplomácia
Az Egyesült Államok a Norvégia elleni és a krétai tengeri taktika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98