Dtum
Login with Facebookk
1935 | Április

Gabrovitz Emil nyerte az UTE jubiláris teniszversenyét

Gabrovitz háromórás küzdelemben verte Baworowskyt és ezzel megnyerte az UTE jubiláris versenyét

Az UTE háromnapos nemzetközi teniszmérkőzése színvonal, sportérték és a magyar színek diadala szempontjából méltó volt az egyesület félszázados működéséhez. Minden dicséretet megérdemel Aschner Lipót, az UTE elnöke, hogy áldozatot nem kímélve, létrehozta a hármas körmérkőzést.

A magyar, olasz és osztrák éljátékosok találkozásából Gabrovitz Emil. Magyarország bajnoka, az UTE éljátékosa, került ki győztesen és így a jubiláris díjat nemcsak itthon, de otthon is tartotta.

Az a négyezer főnyi közönség, amely a margitszigeti Center Court tribünjeit megtöltötte, szinte eggyé olvadt a lelkesedésben és ezzel fontos tényezőjévé vált a magyar győzelemnek. Nem kell félnünk többé attól, hogy a magyar teniszsport ne támaszkodnék egy hozzáértő, gerinces sporttársadalomra, amely jó és rossz órákban egyaránt kitart mellette.

Vasárnap délután enyhe napsütésben lépnek a pályára az olasz Palmieri és az osztrák Matejka, hogy a harmadik és negyedik helyért megküzdjenek. Palmierinek ma jó napja van és tegnapi Bawarowskitól szenvedett vereséget változatos, szellemes játékkal igyekszik feledtetni.

Palmieri végeredményben három alma szettben 6:3, 6:4, 7:5 arányban győz Matejka ellen és ezzel megszerzi a harmadik helyet. Farkas Mátyás jól bíráskodott.

Négy órakor pályára lép Gabrovitz Emil, Magyarország bajnoka, az UTE éljátékosa és gróf Baworowski Ádám, az osztrákok ifjú reménysége.

A mérkőzés Bawarowski adogatásával kezdődik, aki hamarabb melegszik bele a játékba, míg Gabrovitz még fázik a szélben és talán lábában is érzi a tegnapi négy szettes győzelmet.

Bawarowski rendkívül gyors és biztos, egy-kettőre felhúz 5:0-ig! Míg Gabrovitznak semmi sem sikerül. Már-már csüggedés vesz erőt a közönségen, amikor az UTE éljátékosa előveszi fegyvertárából tegnap kitűnően bevált, élesen helyezett saroklabdáit, megtöri adogatásával a jeget és bomba forhandjére építi fel hálónál bevégzett akcióit. Az első szett azonban 6:3 arányban Bawarowski zsákmánya.

Az új játszma Gabrovitz adogatásával kezdődik és eredménye: 1.0. A magyar bajnok lelassítja hevesen támadó ellenfelét, nyílván ki akarja hozni ütéséből és már 3:0-ra vezet, majd 4:1-re, amikor újból peches szériája van, adogatása kettős hiba folytán eredménytelen és Baworowski 4:4-re egyenlít.

Gabrovitz azonban kitűnően uralkodik idegein és 7:5 arányban nyeri a szettet. Az eredmény felvillanyozza a közönséget és most már biztos magyar győzelmet remél mindenki.

Ennek jegyében indul is a harmadik szett, de a remek hálóakciókba Gabrovitz időlegesen belefárad, Baworowski kontra placirozásával magához ragadja a vezetést, amely 4:2, 5:3, 5:4 arányban domborodik ki, hogy azután a harmadik szett 6:4 arányban a szőke osztrák játékos zsákmánya legyen.

Közben bealkonyul, a közönség sorai azonban nem gyérülnek. Gabrovitz ebben a szettben a legnagyobb! Olyan okosan váltogatja a rövid, hosszú ütéseket, a finom dropshotokat, meglepő bombadrivekkel és kelletlenül fúródó chopokkal, hogy ellenfele szóhoz sem jut.

Különösen kitűnő kontracross forhandja, amely valósággal lekeni Baworowski lassan pörgetett, ívelt backhandjét. A negyedik szett 6:0. Leírhatatlan lelkesedés!

Az ötödik szettet is sikeresen kezdi Gabrovitz, 1:7, Baworowski erősen belefekszik ugyan, remek hálócsaták folynak, de már 3:0 arányú magyar vezetés szemtanúi vagyunk. Gabrovitz ismét lassítani akar, de most ellenfele résen van és szinte percek alatt egyenlít, 3:3.

A küzdelem ismét teljesen nyílt, de most a magyar bajnok adogatásbeli fölénye és bámulatos önfegyelme egyre nyilvánvalóbb lesz. Baworowski idegeskedni kezd, amit Gabrovitz ügyesen használ ki. 4:3, 5:3 és a game-ben 30:30 az állás. Jóformán teljesen besötétedett, óriási izgalom, már minden labda sorsdöntő lehet.

Gabrovitz remek adogatása gyengén jön vissza és a magyar bajnok a backhand sarokban elhelyezi labdáját. 40:30. A második adogatás sikerül, Baworowski a hálóba üt. Egetverő, diadalmas éljenzés jelzi, hogy Gabrovitz győzött.

A hármas mérkőzés eredménye tehát: 1. Gabrovitz Emil, Magyarország (UTE); 2. gróf Baworowski Ádám, Ausztria (Park Club); 3. Palmieri, Olaszország; 4. Matejka Franz, Ausztria (Park Club).

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gabrovitz (Gábori) Emil Gróf Baworowsky Ádám (Ausztria) Palmieri (Olaszország)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98