Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Miért kisérelt meg öngyilkosságot Köpeczi- Boócz Lajos?

Fővárosszerte őszinte megdöbbenést és mély részvételt keltett a hir, hogy Köpeczi–  Boócz Lajos, az ismert szinész, az Uj Magyar Szinház tagja, megmérgezte magát.

A szinészt eszméletlen állapotban találták a Continental-szállóbeli lakásán, ahonnan a mentők a Pajor szanatóriumba szállitották. Ott gyomormosást hajtottak végre. A vasárnapra virradó éjszaka Köpeczi – Boócz Lajos már eszméletre tért s orvosai véleménye szerint tul van a veszélyen.

Egy karrier elindul.

A világháboruban Kópeczi- Boócz Lajos hősiesen kivette részét. Sulyosan megsebesült s a világháboru végén éveken keresztül orvosi kezelés alatt állott. A mikor meggyógyult, szinész lett, előbb vidéken játszott, majd Budapestre került. A fővárosban egy ideig nem kapott szerződést, irni kezdett. Egyfelvonásos tréfákat, kabaréjeleneteket irt, amelyeket kisebb- nagyobb sikerrel adtak elő a fővárosi szinházakban. Később ő maga játszotta ezeknek a kis daraboknak főszerepeit. Rövid ideig szinigazgató is volt. A Rákóczi – úti azóta megszünt – Clarus cukrászdában nyitott kabarét.

Amikor a magyar filmgyártás nagy lendülettel megindult, Köpeczi- Boócz Lajos kisebb epizódfigurákat játszott kitünően. Ekkor már a szinigazgatók is felfigyeltek rá, szerződést kapott az Uj Szinházban, később pedig a Vigszinházban is szerephez jutott.

Az Anschuss előtti időkben mint ujságirő az Uj Magyarság szerkesztőségében dolgozott, a mozirovatban tevékenykedett, ugyanakkor szinházban is szerepelt. Erre az időre esik, hogy a szinészek között mozgalom indult meg önálló szinmüvészeti kamara létesítése érdekében. Köpeczi- Boócz Lajos egyik előharcosa volt a kamarai mozgalomnak.

Nyiltan és bátran hirdette elveit s hangoztatta, hogy a káros szellemiségtől meg kell tisztitani a magyar szinészetet. Közismert jobboldalisága révén összeköttetésbe került a Turul Szépmives Céhhel, amelynek később hangadó tagja lett. Ebben az időben már minden filmben szerepet kapott, beérkezett ember lett.

Különböző suttogások…

Köpeczi- Boócz Lajos szinész egyre intenzivebben foglalkozott a napi politikával. Nemcsak baráti körben, hanem népesebb társaságokban is hirdette elveit és minden tekintetben elszánt támogatója volt annak a kulturpolitikának, amelynek megszemélyesitője a kamara akkori elnöke, Kiss Ferenc volt.

Köpeczi- Boócz Lajos a legteljesebb mértékben helyeselte, hogy a magyar filmeken olyan szinészek nem juthattak szóhoz, még a legkisebb szerepekben sem, akik maguk zsidó származásuak, vagy fél -, vagy negyed zsidók. Ezt az elvet mintegy másfél év óta valamennyi filmgyártó cég be is tartja.

Néhány hónappal ezelőtt Köpeczi- Boócz Lajos személyével kapcsolatban különböző suttogások keltek szárnyra. Egyesek azt hiresztelték, hogy az ismert szinész nem teljesen keresztény származásu.
Később ilyen értelmü beadvány érkezett a szinmüvészeti kamara elnökségéhez. Ez arra az időre esik, amikor Békeffi Lászlót a kamara fegyelmi birósága 2000 pengő pénzbüntetéssel sujtotta azért, mert az adatszolgáltatások során nem irta be, hogy anyai részen zsidó származásu.

2000 pengőre büntetik Köpeczi- Boócz Lajost.
A beadvány alapján megindult az eljárás Köpeczi- Boócz Lajos ellen. A fegyelmi birósági tárgyaláson kiderült, hogy a kiváló szinész jóhiszemüen ugyan, azonban mégis téves származási adatokat irt be. Köpeczi- Boócz ugyanis anyai ágról nem teljesen keresztély származásu, és igy ugyanannak a paragrafusnak alapján, amellyel Békeffivel szemben eljártak, el kellett járni Köpeczi- Boócz Lajos ellen is. A fegyelmi biróság az összes enyhitő körülmény figyelembevételével a művészt 2000pengő birságai sujtotta.

Öngyilkossági kisérlet
Köpeczi- Boócz Lajost mélyen megrenditette az ítélet. A fegyelmi birósági tárgyalás óta nem járt törzskávéházába, teljesen visszavonult. Közben lejárt a szerződése az Uj Magyar Szinháznál. Köpeczi- Boócz olyan értesüléseket kapott, hogy a szinház szerződését nem fogja megujitani. Az izgalmak a különben is gyenge egészségü müvészt nagyon megviselték. Teljesen összetört. Régi, harctéren szerzett betegsége kiujult s végleg elkeseredett.

Ilyen előzmények után határozta el magát az öngyilkosságra. Barátai, hivei s a nagyközönség remélik, hogy hamarosan felgyógyul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Püspök egy papképviselő ellen Püspök egy papképviselő ellen
Markos Gyuláról, a péri kerület képviselőjéről, Révész Sándor győri...
A fogoly, aki önállósította magát A fogoly, aki önállósította magát
Salusinszky Armand (x), aki még 1914 októberében orosz fogságba esett...
Nyári zivatar Nyári zivatar
Az ötnapos rekkenő hőség után vasárnap este óriási vihar vonult el a...
Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem Nobel-díjas professzora Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem Nobel-díjas professzora
Élete delelőjére érkezett el Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem...
Spanyolországnak trónörököse született Spanyolországnak trónörököse született
Május 10-én délelőtt Viktória spanyol királynénak fiúgyermeke...
Gerlóczy Zsigmondné épelméjű! Gerlóczy Zsigmondné épelméjű!
Néhány hónappal ezelőtt nagy feltűnést keltett, hogy Gerlóczy...
Az óriási teleszkóp Az óriási teleszkóp
Az ég titkainak kutatására általában kétféle rendszerű távcsövet...
Vienna – UTSE 3:1 (2:0) Vienna – UTSE 3:1 (2:0)
Kora délután az orozva előretört fellegekből szapora eső hullott alá,...
Meghalt Kruspér István Meghalt Kruspér István
A magyar mathematikai és tekhnikai tudománynak egyik úttörője s...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98