Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Miért kisérelt meg öngyilkosságot Köpeczi- Boócz Lajos?

Fővárosszerte őszinte megdöbbenést és mély részvételt keltett a hir, hogy Köpeczi–  Boócz Lajos, az ismert szinész, az Uj Magyar Szinház tagja, megmérgezte magát.

A szinészt eszméletlen állapotban találták a Continental-szállóbeli lakásán, ahonnan a mentők a Pajor szanatóriumba szállitották. Ott gyomormosást hajtottak végre. A vasárnapra virradó éjszaka Köpeczi – Boócz Lajos már eszméletre tért s orvosai véleménye szerint tul van a veszélyen.

Egy karrier elindul.

A világháboruban Kópeczi- Boócz Lajos hősiesen kivette részét. Sulyosan megsebesült s a világháboru végén éveken keresztül orvosi kezelés alatt állott. A mikor meggyógyult, szinész lett, előbb vidéken játszott, majd Budapestre került. A fővárosban egy ideig nem kapott szerződést, irni kezdett. Egyfelvonásos tréfákat, kabaréjeleneteket irt, amelyeket kisebb- nagyobb sikerrel adtak elő a fővárosi szinházakban. Később ő maga játszotta ezeknek a kis daraboknak főszerepeit. Rövid ideig szinigazgató is volt. A Rákóczi – úti azóta megszünt – Clarus cukrászdában nyitott kabarét.

Amikor a magyar filmgyártás nagy lendülettel megindult, Köpeczi- Boócz Lajos kisebb epizódfigurákat játszott kitünően. Ekkor már a szinigazgatók is felfigyeltek rá, szerződést kapott az Uj Szinházban, később pedig a Vigszinházban is szerephez jutott.

Az Anschuss előtti időkben mint ujságirő az Uj Magyarság szerkesztőségében dolgozott, a mozirovatban tevékenykedett, ugyanakkor szinházban is szerepelt. Erre az időre esik, hogy a szinészek között mozgalom indult meg önálló szinmüvészeti kamara létesítése érdekében. Köpeczi- Boócz Lajos egyik előharcosa volt a kamarai mozgalomnak.

Nyiltan és bátran hirdette elveit s hangoztatta, hogy a káros szellemiségtől meg kell tisztitani a magyar szinészetet. Közismert jobboldalisága révén összeköttetésbe került a Turul Szépmives Céhhel, amelynek később hangadó tagja lett. Ebben az időben már minden filmben szerepet kapott, beérkezett ember lett.

Különböző suttogások…

Köpeczi- Boócz Lajos szinész egyre intenzivebben foglalkozott a napi politikával. Nemcsak baráti körben, hanem népesebb társaságokban is hirdette elveit és minden tekintetben elszánt támogatója volt annak a kulturpolitikának, amelynek megszemélyesitője a kamara akkori elnöke, Kiss Ferenc volt.

Köpeczi- Boócz Lajos a legteljesebb mértékben helyeselte, hogy a magyar filmeken olyan szinészek nem juthattak szóhoz, még a legkisebb szerepekben sem, akik maguk zsidó származásuak, vagy fél -, vagy negyed zsidók. Ezt az elvet mintegy másfél év óta valamennyi filmgyártó cég be is tartja.

Néhány hónappal ezelőtt Köpeczi- Boócz Lajos személyével kapcsolatban különböző suttogások keltek szárnyra. Egyesek azt hiresztelték, hogy az ismert szinész nem teljesen keresztény származásu.
Később ilyen értelmü beadvány érkezett a szinmüvészeti kamara elnökségéhez. Ez arra az időre esik, amikor Békeffi Lászlót a kamara fegyelmi birósága 2000 pengő pénzbüntetéssel sujtotta azért, mert az adatszolgáltatások során nem irta be, hogy anyai részen zsidó származásu.

2000 pengőre büntetik Köpeczi- Boócz Lajost.
A beadvány alapján megindult az eljárás Köpeczi- Boócz Lajos ellen. A fegyelmi birósági tárgyaláson kiderült, hogy a kiváló szinész jóhiszemüen ugyan, azonban mégis téves származási adatokat irt be. Köpeczi- Boócz ugyanis anyai ágról nem teljesen keresztély származásu, és igy ugyanannak a paragrafusnak alapján, amellyel Békeffivel szemben eljártak, el kellett járni Köpeczi- Boócz Lajos ellen is. A fegyelmi biróság az összes enyhitő körülmény figyelembevételével a művészt 2000pengő birságai sujtotta.

Öngyilkossági kisérlet
Köpeczi- Boócz Lajost mélyen megrenditette az ítélet. A fegyelmi birósági tárgyalás óta nem járt törzskávéházába, teljesen visszavonult. Közben lejárt a szerződése az Uj Magyar Szinháznál. Köpeczi- Boócz olyan értesüléseket kapott, hogy a szinház szerződését nem fogja megujitani. Az izgalmak a különben is gyenge egészségü müvészt nagyon megviselték. Teljesen összetört. Régi, harctéren szerzett betegsége kiujult s végleg elkeseredett.

Ilyen előzmények után határozta el magát az öngyilkosságra. Barátai, hivei s a nagyközönség remélik, hogy hamarosan felgyógyul.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Legendás kincsek hazatérése Legendás kincsek hazatérése
A Nemzeti Múzeum rendkívül érdekes külön kiállításon legendás...
Egy Balkán-kiállitás terve Egy Balkán-kiállitás terve
Érdekes tervvel foglalkozik Nagel Marcel, a Nagel Adolf budapesti cég...
A meztelen asszony A meztelen asszony
Ha a filmművészet egységes nemzetközi stílusán belül el akarják...
Vaughan bárónő férjhezmenetele Vaughan bárónő férjhezmenetele
A fejedelmi pikanteriák története váratlanul ujabb fejezettel...
A magya nép arcza és jelleme A magya nép arcza és jelleme
Ezt a czimet viseli Herman Ottónak e napokban megjelent műve, mely a...
Versenyzőink elutazása Londonba. Versenyzőink elutazása Londonba.
Vasárnap este indult utnak a londoni olimpiai játékhoz a magyar...
Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara Még ebben az évben megalakul a kézműves iparkamara
A kézműves iparosságnak régi vágya az önálló kézműves iparkamara...
Hadparancs Hadparancs
Honvédek! Magyar katonák! A háboru végső kifejlődéséhez közeledik és...
Hollywoodban felépült a világ legmodernebb rádióállomása Hollywoodban felépült a világ legmodernebb rádióállomása
Hollywood úgy él a köztudatban, mint a világ filmfővárosa....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98