Dtum
Login with Facebookk
1912 | Március

A tündérváros

Végtelenül csodás és minden képzeletet fölülmuló az a nagyarányu föllendülés, amely gyönyörü fővárosunkat hatalmas lépésekkel világvárossá varázsolja. Az ifju Budapest nekinyujtózik és bámulatba ejti a világot a fejlődésében rejlő óriási életerejével.

Hogy a még husz év előtti közepes városból, ezen néhány év alatt világvárossá fejlődhetett, abban legnagyobb érdeme kétségtelenül a kereskedő-világnak van, amelynek vállalkozási szelleme mindig lépést tartott a haladó korral, de pár év óta új utra tért a jelszava: megelőzni a kort! A régi üzletek hirtelen változással nagyszabásu áruházakká alakultak s egy merész fordulattal ugyszólván a fejlődés csucsára jutottak.

Leginkább meglátszik ez a változás a belvárosban, Budapest Cityjében.

A Kigyó-tér és a Gizella-tér közötti utcák, – akár az esti órákban, amikor az üzleti lámpák fénytengerében a gyorsan haladó tömeg hullámzik, akár éjjel, amikor kihaltan pihen a nap fárasztó munkája után, – legfényesebben igazolják, hogy Budapestnek is van Cityje, akár a többi nyugati világvárosnak, Londonnak, Párisnak, Berlinnek. A Kigyó-téren emelkedik a főváros legelőkelőbb bérháza, a királyi bérpalota, amelynek gyönyörü fekvése uralja az egész kereskedőnegyedet.

Ebben a királyi bérpalotában nemrégiben olyan esemény történt, amely a főváros fejlődésében korszakalkotó jelentőségü. Itt nyilt meg az American Shoe Comp. Ltd. uj központi telepe, mely tanujelét adja az ameriakiaknak mindenre, a legkisebb, ugyszólván leglehetetlenebb dolgokra is kiterjedő figyelmére, melylyel mindennek a hasznos és praktikus oldalát nézik.

De ennek az uj üzletnek a berendezése nemcsak az üzleti forgalom legmesszebbmenő követeléseinek felel meg, hanem az esztétika legmodernebb követeléseinek betartásával olyan különleges tipusát adja az áruháznak, amely utánzókra fog találni, de elődje még nem volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az American Shoe Comp. Ltd. kigyó-téri czipőáruházának bejárata A földszinti (férfi)-osztály belseje A földszinti (férfi)-osztály belseje Az emeleti (női és gyermek) osztály belseje Az emeleti (női és gyermek) osztály belseje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98