Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | Március

Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában 2.

Megkértük Fischof Gyulát, mondjon el néhány esetet, amikor az ő írásszakértői véleménye perdöntő jelentőségű volt. -Igen gyakori eset az - mondotta Fischof Gyula, - amikor a törvényszék névtelen levelekkel kapcsolatban kéri ki az írásszakértő véleményét. Már körülbelül húsz esztendeje van annak, hogy egy felvidéki városkában névtelen följelentés érkezett a csendőrség parancsnokához.

Az illető, akit a névtelen följelentés szerzője valami csúnya rágalommal illetett, köztiszteletben álló ember volt, mindenki meg volt róla győződve, hogy azok a rágalmak, amelyeket a névtelen levél tartalmazott, nem felelnek meg a valóságnak. A bíróság nekem adta ki az iratokat véleményezés miatt és én kétszer huszonnégy óra alatt fényt derítettem az egész esetre.

Megmondtam az illetőnek, hogy kísérelje meg titokban megszerezni mindazoknak az embereknek írómappáit, akikre gyanakszik. Öt-hat írómappa jutott rövid időn belül a kezembe. Ekkor a névtelen levelet mikroszkópon felnagyítottam és egyúttal felnagyítottam, az írómappa itatósán visszamaradt betűnyomokat is. A két fénykép összehasonlításánál még a laikus is rájöhetett arra, hogy a két írás csak ugyanattól a kéztől eredhet. A bíróság perdöntőnek fogadta el a véleményemet, a rágalmazottat felmentette és vád alá helyezte a feljelentés szerzőjét.

Ma már különböző fényhatású és mikrofotótechnikai eljárásokat fedeztek fel, amelyek mind segítségére vannak az írásszakértőnek munkája közben. A hamisítások gyakori esete, amikor valaki a szöveget egy okmányról el akarja tüntetni, ennek a felderítésére azonban megfelelő eljárásokkal rendelkezünk.

Volt például egy olyan esetem, amikor valaki radírozás útján egy ceruzával írt szöveget tüntetett el egy fontos okmányról. A szövegnek tényleg semmi nyoma sem maradt, ellenben az ujjlenyomat ott maradt a papíroson, a papírost ilyenkor mindig a mutató- és hüvelykujjal leszorítjuk.

Ezt a nyomot jódfüstöléssel elő lehetett hívni. A rendőrségen aztán daktiloskópia segítségével ujjlenyomatot vettek a gyanúsított egyénről. A két ujjnyom megegyezett, ami ebben az esetben is perdöntő fontosságú körülmény volt.

Az írásvizsgálat nehezebb esetei közé tartozik az úgynevezett „utólagosság” kiderítése. Például, amikor valaki egy nyugtába aláírás után egy nagyobb összeget vagy újabb szövegrészt ír bele. Az én feladatom ilyen esetekben annak a kiderítése, hogy a szöveg a nyugta aláírása előtt, vagy után került az okmányba.

Ennek a megállapítása márcsak a legújabb mikro- és fotótechnikai eredmények segítségével lehetséges. Ma már ugyanis nemcsak a papír felületet, hanem belsejét is át lehet fotografálni. Néhány esztendővel ezelőtt a következő eset adódott. Valaki egy adósánál lefizetett egy bizonyos összeget, tegyük fel hogy ezer pengőt. Ugyanekkor egy nyugtát vitt magával a lefizetendő összegről, amelyet ő maga állított ki.

Mikor a hitelező aláírta a nyugtát, illetve nyugtatta a pénz felvételét, az illető összehajtogatta az okmányt és zsebretette. Otthon újból elővette és az aláírás előtti üres részbe beleírta ezt a szöveget: „lefizetve további ezer pengő”. Ez az utólag beírt szöveg azonban keresztülment a papírosnak összehajtott részén, ott, ahol a papíros a törés következtében elveszti fénymázas felületét, amit azonban szabad szemmel nem lehet észrevenni.

A papíros belsejének és felületének lefotografálása után azonban tisztán látható, amint az utólagos írás a törési mederbe beszívódik. Ennek az esetnek az ellentéte, amikor azt kell bebizonyítani, hogy a per anyagát képező szöveg még az okmány aláírása előtt került az okmányba. Megfelelő nagyítás után itt is tisztán látható a papír fénymázának törése a behajtás medrében, amely végigvonul az egész szövegen, anélkül, hogy a rajta végigvonuló tollvonás beszívódást mutatna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az írásszakértő munkája Itatóspapír az írásszakértőnek
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Andrássy a választójogról és a nemzeti érdekekről Andrássy a választójogról és a nemzeti érdekekről
Andrássy Gyula gróf belügyminiszter: Uraim, mindenhez jogunk van,...
Huszmillió korona értékű angol bankjegyet hamisítottak Budapesten Huszmillió korona értékű angol bankjegyet hamisítottak Budapesten...
Az utóbbi hónapokban Budapesten valóságos Eldorádója lett a...
Vilma hollandi királynő koraszülése Vilma hollandi királynő koraszülése
Vilma Németalföld királynője julius 21-ikén este koraszülöttet szült....
Widder Béla a sanremói öngyilkos Budapestre érkezett Widder Béla a sanremói öngyilkos Budapestre érkezett
Szombat este sápadt, megviselt arcú férfi jelent meg az...
Atlétikánk sikere Bécsben Atlétikánk sikere Bécsben
A Wiener Association Footballclub vasárnap nemzetközi atlétikai...
Erdősi Szilveszter János emléke Erdősi Szilveszter János emléke
A magyar reformáczió s a XVI. századi irodalom egyik nagyérdemű...
Csontváry -Kosztka hagyatéki kiállítása Csontváry -Kosztka hagyatéki kiállítása
Az Ernst-múzeum jól tette, hogy bemutatta Csontváry-Kosztka Tivadar...
Szemelvények Diderot műveiből Szemelvények Diderot műveiből
A magyar könyvpiac nyüzsgő sokaságában, távregények és sokezeréves...
Zavarok és félreértések az élelmiszerjegyekről szóló rendelet körül Zavarok és félreértések az élelmiszerjegyekről szóló rendelet...
Amikor a kormány Budapest területére a zsírjegyet és az egész ország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98