Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában 2.

Megkértük Fischof Gyulát, mondjon el néhány esetet, amikor az ő írásszakértői véleménye perdöntő jelentőségű volt. -Igen gyakori eset az - mondotta Fischof Gyula, - amikor a törvényszék névtelen levelekkel kapcsolatban kéri ki az írásszakértő véleményét. Már körülbelül húsz esztendeje van annak, hogy egy felvidéki városkában névtelen följelentés érkezett a csendőrség parancsnokához.

Az illető, akit a névtelen följelentés szerzője valami csúnya rágalommal illetett, köztiszteletben álló ember volt, mindenki meg volt róla győződve, hogy azok a rágalmak, amelyeket a névtelen levél tartalmazott, nem felelnek meg a valóságnak. A bíróság nekem adta ki az iratokat véleményezés miatt és én kétszer huszonnégy óra alatt fényt derítettem az egész esetre.

Megmondtam az illetőnek, hogy kísérelje meg titokban megszerezni mindazoknak az embereknek írómappáit, akikre gyanakszik. Öt-hat írómappa jutott rövid időn belül a kezembe. Ekkor a névtelen levelet mikroszkópon felnagyítottam és egyúttal felnagyítottam, az írómappa itatósán visszamaradt betűnyomokat is. A két fénykép összehasonlításánál még a laikus is rájöhetett arra, hogy a két írás csak ugyanattól a kéztől eredhet. A bíróság perdöntőnek fogadta el a véleményemet, a rágalmazottat felmentette és vád alá helyezte a feljelentés szerzőjét.

Ma már különböző fényhatású és mikrofotótechnikai eljárásokat fedeztek fel, amelyek mind segítségére vannak az írásszakértőnek munkája közben. A hamisítások gyakori esete, amikor valaki a szöveget egy okmányról el akarja tüntetni, ennek a felderítésére azonban megfelelő eljárásokkal rendelkezünk.

Volt például egy olyan esetem, amikor valaki radírozás útján egy ceruzával írt szöveget tüntetett el egy fontos okmányról. A szövegnek tényleg semmi nyoma sem maradt, ellenben az ujjlenyomat ott maradt a papíroson, a papírost ilyenkor mindig a mutató- és hüvelykujjal leszorítjuk.

Ezt a nyomot jódfüstöléssel elő lehetett hívni. A rendőrségen aztán daktiloskópia segítségével ujjlenyomatot vettek a gyanúsított egyénről. A két ujjnyom megegyezett, ami ebben az esetben is perdöntő fontosságú körülmény volt.

Az írásvizsgálat nehezebb esetei közé tartozik az úgynevezett „utólagosság” kiderítése. Például, amikor valaki egy nyugtába aláírás után egy nagyobb összeget vagy újabb szövegrészt ír bele. Az én feladatom ilyen esetekben annak a kiderítése, hogy a szöveg a nyugta aláírása előtt, vagy után került az okmányba.

Ennek a megállapítása márcsak a legújabb mikro- és fotótechnikai eredmények segítségével lehetséges. Ma már ugyanis nemcsak a papír felületet, hanem belsejét is át lehet fotografálni. Néhány esztendővel ezelőtt a következő eset adódott. Valaki egy adósánál lefizetett egy bizonyos összeget, tegyük fel hogy ezer pengőt. Ugyanekkor egy nyugtát vitt magával a lefizetendő összegről, amelyet ő maga állított ki.

Mikor a hitelező aláírta a nyugtát, illetve nyugtatta a pénz felvételét, az illető összehajtogatta az okmányt és zsebretette. Otthon újból elővette és az aláírás előtti üres részbe beleírta ezt a szöveget: „lefizetve további ezer pengő”. Ez az utólag beírt szöveg azonban keresztülment a papírosnak összehajtott részén, ott, ahol a papíros a törés következtében elveszti fénymázas felületét, amit azonban szabad szemmel nem lehet észrevenni.

A papíros belsejének és felületének lefotografálása után azonban tisztán látható, amint az utólagos írás a törési mederbe beszívódik. Ennek az esetnek az ellentéte, amikor azt kell bebizonyítani, hogy a per anyagát képező szöveg még az okmány aláírása előtt került az okmányba. Megfelelő nagyítás után itt is tisztán látható a papír fénymázának törése a behajtás medrében, amely végigvonul az egész szövegen, anélkül, hogy a rajta végigvonuló tollvonás beszívódást mutatna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az írásszakértő munkája Itatóspapír az írásszakértőnek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mentőcsónak és motorkerékpárra felszerelt hordágy Mentőcsónak és motorkerékpárra felszerelt hordágy
Az amerikai gyorsgőzösök mentőcsónakjait most sorra drótnélküli...
A rejtélyes Nap-folt periódus A rejtélyes Nap-folt periódus
Már régebben felfedezték, hogy a Napon észlelhető foltok nem...
A Kormányzó Ur márciusi szózata A Kormányzó Ur márciusi szózata
Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója, március...
Ugrás közben lefotografált ló Ugrás közben lefotografált ló
Mióta Daguerre 1838-ban elkészítette első kezdetleges fényképét, az...
A Vezuv legutóbbi kitörése A Vezuv legutóbbi kitörése
Az olaszországi hadiesemények szinte háttérbe szorították az olasz...
Katonai atléták itthon Katonai atléták itthon
Szerelemhegyi Jenő dr. főhadnagy a MASz. atletikai szakosztályának...
A „Times” éles kritikája A „Times” éles kritikája
A londoni „Times” Budapestre küldötte Bécsben székelő...
Három évi fegyházra itéltek egy ügyvédet Három évi fegyházra itéltek egy ügyvédet
Lukács Jenő gyógyszerész ellen eljárást inditottak amiatt, mert a...
Papirtalpú cipőkkel árasztották el a piacokat Papirtalpú cipőkkel árasztották el a piacokat
Az utóbbi időben egyre több panasz hangzott el, hogy a legszegényebb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98