Dtum
Login with Facebookk
1900 | Augusztus

A királyi viadorok utódja: Nagybudafalvi Vermes Lajos

Kétszáznegyven verseny győztese, a sport valamennyi nemének edzett athletája. Nagybudafalvi Vermes Lajos.


Mondhatjuk, hogy Vermes munkássága a sporttéren felér sok egylet működésével. Mert ő nemcsak versenyzett, de lelkesítő példájával és szavaival százakat nyert meg a testedzés ügyének. Az ország csaknem minden vidékén járva, mindenütt igyekeztek akár verseny, akár mulatság alkalmával hiveket szerezni a tornának, athletikának s a többi sportnak. A vidéki egyletek közt főleg a „Szabadkai Torna-Egyletnek” a „Szabadkai Sport-Egyletnek".


Az „Achilles Sport-Egyesületnek” szenteli fáradhatatlan tevékenységét, melynek gyümölcseként lehet tekinteni, hogy a palicsi versenyek ma-holnap már az olympiai játékok fontosságára emelkednek. A fővárosban a „Magyar Athletikai Club”-ban s főleg a kerékpár-egyletekben fejt ki állandó lelkesítő tevékenységet. A legnagyobb kedvel a kerékpározást űzi, melyben nálunk és külföldön is kitűnő erőnek bizonyult. A műgyakorlatokban pedig hazánk valamennyi kerékpározóját fölülmúlja. E téren még eddig nálunk nem is akadt méltó ellenfele.

 

Vermes életrajzát, illetőleg azon győzelmi sorozat a legékesebben szól, melyből kitünik, hogy 17 éves kora óta hazánkban csaknem minden nevezetes versenyén résztvett és így állandó híve volt a neki oly sok dicsőséget szerző sportnak.

 

Nagybudafalvi Vermes Lajos 1880. év junius hó 29-én született Szabadkán. Honnan elemi iskolát végezve, a fővárosba jött. Budapesten a középiskoláit részben a Szőnyi Pál-féle intézetben, részben a kegyesrendiek főgymnáziumában végezte el.

 

Az orvosi egyetemet Budapesten, a bölcsészeti fakultást Bécsben, a tornatanári és tűzoltó tanfolyamokat Budapesten végezte el. Németországban több gazdasági akadémiát látogatott meg.

 

A tornázást Bokelberg Ernő, Maurer János, Oheroli János tanárok, a vívást Keresztessy Gyula és Sándor továbbá idősebb Szigethi Benedek Gyula mester bajnokoktól sajátította el. A „Nemzeti Torna-Egylet” első csapatának tizéven keresztül kinevezett előtornásza volt, a Szabadkai főgymnáziumban 5  éven keresztül rendes tornatanár volt.


Időközben megalapította a „ Budapesti Kerékpár Egylet”-et, „Magyar Testgyakorlók Körét” (Budapesten), „Achilles Sport Egylet”-et, „Szabadkai Sport Egylet”-et, ezeken kívül még egy tuczat nagyban fejlődő vidéki egyletet.

 

Atyja Vermes Ferdinánd 1848/49-es nemzetőr főhadnagy volt (született 1821. év okt. 21-én, meghalt 1882. márcz hó 31-én) erős edzett ember volt, elnöke a vidéki sportegyleteknek, kitől már gyermekkorukban kedvet kaptak fiai (Lajos és Nándor) a testgyakorlatokra.

 

A Vermes család tagjai közül századokon keresztül mindég voltak kiváló athléták, egyik ősük Budafalvi Vermes Péter már IV. László király idejében 1274 évben, mint királyi viador szerepelt a perdöntő bajvívásokban, ki azon kívül, hogy a csehek elleni hadban magát kitüntette és veszélyesen megsebeztetett, nagy érdemül rovatik fel, miszerint a király parancsára tizenegy izben szállt bajvívásra és mint bátor viador harczolván, mindannyiszor fényes diadalt aratott.

 

Nagybudafalvi Vermes Péter a család összes tagjai részére az örökölhető királyi viadori méltóságot megszerezte, a mit Nagy Lajos király 1356-ban is elismert s apjának Róbert Károlynak erre vonatkozó összes családi okmányokat megerősítette.

 

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a királyi viadorok utódja Nagybudafalvi Vermes Lajos, az összes testgyakorlati versenyekben rekordokat mutatott fel.

 

Vermes Lajos kerékpáron 1877-79. években beutazta Európa legnagyobb részét s azonkívül Kis-Ázsiát és Egyyptomból kiindulva észak Afrikát, hol nagyobbszabásu vadászatokon is vett részt.

Több lövész- és tűzoltó-egylet kitüntetett tagja.

 

Jelenleg a kolozsvári Ferencz József magyar király tud. egyetemen tornatanár és vívómester. Általában olyan kifejlett testű és minden testgyakorlatot űző athletánk, mint Vermes Lajos, talán kettő sincs. A kerékpározás mellett Vermes a legszebb eredményeket a súlyemelésben érte el. A 100 kgr. vasrudat vagy körtét balkézzel is földről fejfölé 5-ször emelte.

 

Különben, ha Vermes Lajos ügyességét minden gyakorlatában méltányolni akarnánk, egész könyvet kellene összeírni eredményeiről. Elégedjünk meg eddig elért kiválóbb győzelmeinek elsorolásával.

 

A „Nemzeti Torna Egylet” 1881. deczember hó 10-én tartott dísztornán a távolugrás és súlydobásban, mint összetett versenyben győzött. 1882. február hó 18-án távolugrásban győzött. 1883. február 17-én magasugrásban, kötélmászásban, súlyemelésben, távolugrásban első lett. 1883. deczember hó 8-án versenytávugrás, kődobással első lett.

 

Az 1885. junius hó 28-án tartott országos tornaünnepélyen (rendezte a „Magyarországi Torna Egyletetek Szövetsége”) rúdmagasugrásban, kötélmászásban és akadályversenyfutásban első díjat nyert. A „ Magyar Athletikai Club„ versenyein 1881. május 14-én ökölvívásban. 1882. május 22-én távolugrásban, és bajnoki akadályversenyben, kerékpárversenyben. 1882. október hó 8-án távolugrás, nagy sikverseny kerékpár verseny. 1882. deczember hó 17-én távolugrás, magasugrás rúddal. 1883 márczius 15-én magasugrás, távolugrás, súlyemelés, bírkózás. 1883 márczius hó17-én súlyemelés kardviadal. 1883. május hó 24-én nagy kerékpár verseny stb.

 

Nagybudafalvi Vermes Lajos legjobb eredményeit bajnokmesteri oklevelei is bizonyítják, a következő sorrendben tüntetjük fel, u. m.

 

Síkfutás: 100 yard 10 mp., 1 a. mf. 4’ 15 1/5 mp., 4 a.mf. 19’ 29 mp. Gyaloglás: 1 a. m. mf. 6 35 mp. Magasugrás: 197 cm. Rúdugrás magasba: 335 cm. Távolugrás: 620 cm. Hármasugrás: 1420 cm. Kalapácsvetés: 4215 cm. Discosvetés: 3512 cm.

 

A 80-as évek elején Airgnon, Dijon, Toulouse, Genf, Boroszló, Bécs, Prága Grácz, Budapest, tanui voltak bajnoki küzdelmeinek. Ez alkalommal Vermest Kolozsvári tanítványainak körében mutatjuk be olvasóinknak. Achilles E.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vermes Lajos buzogánnyal Vermes Lajos tanítványai körében Nagybudafalvi Vermes Lajos mint atléta Nagybudafalvi Vermes Lajos kerékpározó Nagybudafalvi Vermes Lajos a vívómester A játékok színhelye, a  palicsi tornaterem Bagolyvár
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98