Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

A rögbi története és játékszabálya

A rögbi ősének tartott harpastum játék spártai eredetű, de a rómaiak is kedvelték. A játékot a katonai kiképzésen használták és a birkózáshoz kapcsolva említik, így a rögbihez hasonló játék lehetett. Érdekes, hogy a későbbi próbálkozásokkal szemben valószínűleg kevés volt a sérülés. Ezt bizonyítja például a kor híres orvosának Galenusnak e sportról megfogalmazott jellemzése, amit a mai rögbi játékosoknak is meg kellene fogadniuk:


„Látni fogod, hogy milyen megfontoltan cselekszenek a játékosok. Mert senki sem vitatkozik jón és rosszon a harpastumnál csak a továbbdobás és az elkapás az érdekes. Megvan benne a technika, a gyorsaság, a kiegyensúlyozottság, a mozgalmasság és az elme játéka. Ha én dobok a másik elkap. Ám ha elveszítjük a labdát vagy gyámoltalanul dobunk és fogunk, mit ér a játék? Sokszor az egyik azt kiáltja: „Dobd!”, a másik „Ne dobd!, a harmadik „Dobtad volna
nekem!” Nem játék ez már, hanem civakodás.”


Nagyot ugrunk az időben, ugyanis a többi feltételezés a rögbi játék ősével kapcsolatban nem bizonyult igaznak. 1823-ban az angliai Rugby városában egy futballmérkőzés alatt William Webb Ellis felkapta a labdát és berohant a kapuba. Ott letette a labdát, majd felkiáltott: Gól!!!. Akkoriban a szabályok még teljesen kialakulatlanok voltak, de a labda kézzel való fogása már akkor is tilos volt. Ennek ellenére a többieknek tetszett az új játék és ettől kezdve ez lett a „Rugby football”, azaz a Rugby városának szabályrendszere szerint játszott futball.


20 évet kellett azonban várni az első rögbi klub, a Guy’s Hospital Rugby-Football Club megalakulására. Ezután felgyorsult a sport hivatalossá válása. 1846-ban kiadták a Rugby-Football szabálykönyvét és két évre rá külön választották a „rugby football és a football” szabályait. 1871-ban megalapították a Rugby Fotball Uniont, amely magába foglalta Dél-Afrikát, Új-Zélandot és az ausztráliai Új-Dél-Walest is.

 

Ez az év más eseményről is híres. Ekkor szervezték meg az első nemzetközi rögbi mérkőzést, melyen Anglia mérkőzött Skócia ellen. 1900-ban lett a rögbi olimpiai sportág. Franciaország szerezte meg a világbajnoki címet, Németország ellen győzött 27:17-re. 1908 olimpiai rögbi mérkőzés Anglia-Australasia 3:32. Az 1920-as olimpiai játékokon az USA végzett az első helyen, Franciaország a második helyre szorult. 1924-ben volt a rögbi utoljára olimpiai versenyszám, a döntő mérkőzés ismét az USA győzelmével zárult. 1935 augusztus 10-18 között sor kerül a VI. főiskolai világbajnokságra Budapesten, ehhez kapcsolódva rögbicsapat alakult a TF-en.


A második világháború után a foci a munkásvárosokban a rögbi pedig a diákvárosokban terjedt tovább. Sajnos ekkor az angol vaskalaposság hosszú időre megakasztották a sportágat. A szabályok szerint nem lehetett cserélni (csak sérülés esetén), csak öt perc volt a szünet (és akkor is a pályán kellett maradni), nem rendeztek világbajnokságot és teljesen tiltva volt a hivatásos rögbi sport. Ezek a szabályok az 1980-as évekig érvényesek voltak.

A rögbi szabályai:
A játék célja, hogy mind a két csapat tizenöt, tíz vagy hét játékosa, betartva a tisztességes játékot a játékszabályoknak és sportszellemnek megfelelően, megpróbál a labda vivésével, passzolásával, rúgásával és lehelyezésével annyi pontot szerezni amennyit tud. A rögbit kétszer 15 fő játssza, a játékidő 2×40 perc. A pálya mérete 100×50 méter, és ehhez adódik hozzá a célterület. A pálya vonalazása a játék szabályai szerint alakult ki. A labdát csak hátrafelé lehet passzolni, előre csak vinni vagy rúgni szabad. Szerelni csak a labdás játékost lehet, annak földre vitelével,ez a mélyfogás. A földre vitt játékosnak el kell engednie a labdát.

Pontszerzési lehetőségek:
Ha a csapat az ellenfél alapvonala mögött (a célterületen) leteszi a földre a labdát, 5 pontot kap. Ezután 2 pontért megkísérelheti az állított jutalomrúgást a H alakú kapu felsőrészébe jutatni a labdát. Egyedülálló az a szabály, miszerint ha egy játékos valószínűleg célt szerzett volna, de egy ellenfél szabálytalan játéka akadályozta meg, büntető célt kell ítélni a kapu közepén. 3 pont jár a drop rúgásért (A leejtett labdát a földet érés pillanatában rúgja a játékos a kapura) és a sikeres büntető rúgásért.

További szabályok:
A játékvezető az enyhébb szabálytalanságokért (pl.: előre passz stb.) tolongást, a súlyosabbakért szabadrúgást vagy büntetőrúgást ítélhet. A labda vonala a mindenkori les vonal, a lesen lévő játékos nem avatkozhat a játékba (súlyos szabálytalanság). Csak és kizárólag a labdát birtokló játékost szabad megtámadni (megfogni, ütközni, földre vinni). Rúgni, ütni, gáncsolni szigorúan tilos!

 

A támadás megállítása szabályosan az ún. mélyfogással történhet, ez azt jelenti, hogy az álló helyzetben levő labdavivőt egyidejűleg egy vagy több ellenfél megfogja, és földre viszi. A fogás kizárólag a mellvonal alatt történhet, úgy, hogy a védekező játékos mindkét kezével átkarolja, és egyensúlyából kibillentve testi erejével földre viszi. A szabályosan végzett szerelés balesetmentes.


Látványos eleme a játéknak a nyílt tolongás. Egy nyílt tolongás a játék egy olyan szakasza, ahol egy vagy több lábon lévő játékos mindkét csapatból, fizikai kontaktusban, a földön lévő labda fölött összezárnak. Ilyenkor speciális lesszabályok lépnek életbe. Ha a labdát vivő játékos nem esik el, akkor ún. csomag alakul ki.

 

A játékosok gördítést akkor csinálnak, amikor egy nyílt tolongásban vannak, és a láb segítségével megpróbálják megszerezni vagy megtartani a labdát, úgy hogy közben nem szabálytalankodnak. Nem szándékos szabálytalanság esetén a játékvezető ún. zárt tolongást ítélhet. Ekkor 8-8 játékos meghatározott rendben összekapaszkodik, középen egy „alagutat” képezve. A kedvezményezett csapat nyitójátékosa ebbe az alagútba juttatva hozza játékba a labdát.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 A magyar rögbi hőskorából A rögbi játéktere
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
A lapok német forrásból származó híreket közölnek, amelyek szerint a...
Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen megbetegedett Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen...
Vasárnap nagy részvétet keltő hír döbbentette meg Budapest zenei...
Tolsztoj ismeretlen naplója Tolsztoj ismeretlen naplója
Ősszel, Tolsztoj halálának negyedszázados fordulója alkalmával...
Gróf Esterházy János megrendítő kiáltványa a Szlovákiában maradt magyarsághoz Gróf Esterházy János megrendítő kiáltványa a Szlovákiában maradt...
Esterházy János gróf, magyar képviselő, az Uj Hirek hasábjain...
Bródy Hófehérkéje a Nemzeti Szinházban. Bródy Hófehérkéje a Nemzeti Szinházban.
Január 18-án eredeti darab bemutatása volt: „Hófehérke”,...
A „méter” és a „kilogramm” évfordulói...
Huszonöt éve, 1889-ben tartották a Nemzetközi Méterbizottságnak azt a...
Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres csatát vivtak Éberdők, fokosos feketeinges sasok és szociáldemokrata munkások véres...
Vasárnap délután véres események színhelye volt a Váci-út 31. szám...
Szabolcska Mihály: A Tiszánál Szabolcska Mihály: A Tiszánál
Szabolcska Mihály A Tiszánál Szegény Tiszám, beh rég nem...
Ántánthajók pusztulása a finn öbölben Ántánthajók pusztulása a finn öbölben
A királyi flotta hét tengeralattjárónaszádját, a mely orosz vizen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98