Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

A világ legkisebb vasútja

Furcsa kis vasútat épitett a múlt évben New Yorkban egy élelmes vállalkozó. Valósággal megérdemli a legkisebb vasút nevet, mert gépei és kocsijai alig nagyobbak azoknál az apró mintáknál, melyeket a kiállitásokon szoktak a vasúti társaságok bemutatni.


A parányi vasút a lehetőségig hű másolata a nagy vasutak minden részletének és szerkezetének. Gőzmozdonya amerikai rendszerű s nyolcz kerékre jár. Még azok a részei is megvannak, a melyeknek kicsinységük miatt nem vehetik hasznát, mint a mozdonyvezető vagy a fűtő helye. Az egész mozdony hossza öt láb és négy hüvelyk, szélessége tizennyolcz-, magassága huszonnyolcz hüvelyk a sinektől a kémény tetejéig számitva. Legnagyobb két kerekének átmérője hét, a kisebbeké öt hüvelyk. A hengerek átmérője két hüvelyk. Az egész gép súlya mindössze 600 font.


A parányi vasút pályája két sínpárból áll, váltókkal és fordító készülékekkel s a new-yorki Central Park-ban van fölépítve. A szó szoros értelmében keskeny vágányú ez a vasút: sinei tizenkét és fél hüvelyknyire vannak egymástól. Egy-egy lokomotiv tíz kocsiból álló vonatot húz. A kocsik hossza öt láb, alakjuk olyasforma, mint a mi vasutainknál a személyek részére szolgáló úgynevezett „hajtányok”; két egymással szemben levő pad van széltükben elhelyezve, azokon ülnek az utasok, mindegyik padon kettő. Az egész vonat tehát negyven utast tud vinni egyszerre. Csak éppen menetrend és állomások nincsenek.


Egyszeri út három és fél perczig tart, az átlagos sebesség óránként húsz mérföldre van megszabva. Gyorsan, aprókat pöfögve, vékony füstfelleget bocsátva szalad a kis vonat, melyet nem szénnel, hanem az anthracit nevü porrá tört tüzelőanyaggal fütenek.

 
S ki ül erre a parányi vasutra? Hát a gyermekek, a kiknek nincsen most ennél kedvesebb mulatságuk. A szokott játékok, futkározások, látványosságok, melyeknek pedig éppen a Central Park bővében van, elvesztették varázsukat, legfőbb vágya most minden new-yorki gyermeknek, hogy egy-két „utazást” tehessen az ő külön vasútjukon. Ezért, bár a vonatok igen gyakran indúlnak, mégis alig esik meg, hogy üresen maradjanak, vagy soká kelljen megtelésükre várni.


Az egyedüli felnőtt ember a vonatvezető, a ki a lokomotív mögötti kis kocsiban gubbaszkodik, nem éppen a legkellemesebb helyzetben, mert a lábát ugyancsak össze kell húzni, hogy szűk helyen elférjen. Ő egyesíti magában a fűtő, gépvezető, konduktor hivatalát. Csak a két végállomáson áll egy egyenruhás suhancz, a ki a jegyeket vizsgálja és lyukgatja.


A kis vasút mozdonyának kazánja aczélból készült. Minden, a mi a nagy lokomotivokon szükséges, megvan ezen is; hogy csöngettyüje és sipja is van, az természetes, mert az apró utasoknak nem volna teljes a mulatság, ha a vonat időnként ne fütyülne egy nagyot.


A kis vasút építőjének első dolga volt a megnyitás után, hogy szabadjegyet küldött az Egyesült Államok elnökének. Szabadjegy-szerzési kisérleteket gyakran tesznek az apró csemeték is, de a jegyszedők könyörtelenül elutasitják őket, a mi nem egyszer ad nagy sírásra alkalmat. Most azon fáradozik a vállalkozó, hogy belép az amerikai vasutak szövetségébe, s ezzel a gyermekek vasutja rendes, nagy vasutakkal egyenlő rangra jutna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Holtpontra jutott a politikai válság Holtpontra jutott a politikai válság
A kormányzó pártszövetség megalakulása óta nyilvánvaló volt, hogy a...
Csaplár 14:47.2-vel harmadik lett 5000 m-en Stockholmban Csaplár 14:47.2-vel harmadik lett 5000 m-en Stockholmban
A stockholmi „Augusztusi Játékok” első napján magyar atlétái is...
Hajók kőből Hajók kőből
Ha a hajóépítés történetét lapozzuk, érdekes adatokra bukkanunk. Az...
A műselyem, a cellulóz A műselyem, a cellulóz
A műselyem azonban ma még korántsem veszélyezteti a többi textilanyag...
Stafétafutás botváltással Stafétafutás botváltással
A német atlétika előszeretettel karolja fel a stafétafutásokat....
Az OTI önkormányzata a felhőkarcoló lomtárába került! Az OTI önkormányzata a felhőkarcoló lomtárába került!
A sajtó és a közvélemény eltévedt az állami kinevezések sűrű erdejébe...
Kaffka Margit most tíz éve halt meg Kaffka Margit most tíz éve halt meg
A sírját a farkasréti temetőben rég benőtte volna a dudva, ha nemes...
A pekingi orosz követ meggyilkolása
Az Oroszország és Khina közötti végsőkig feszült viszonyba, mely...
Sztrájkoló londoni szabónők tüntető felvonulása Sztrájkoló londoni szabónők tüntető felvonulása
Az általános béremelési mozgalomból a londoni szabónők is kiveszik a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98