Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

Itélet a franczia összeseküvők pörében

A franczia szenátus mint legfőbb állami törvényszék január 4-ikén mondott itéletet a franczia összeesküvők pörében.

Buffet, a trónkövetelő orleansi herceg mozgékony titkára, az egyik fővádlott. Ő a királyság helyreállításának hive. Larsulucest, a ki megszökött, szintén királysági izgató. Derouléde képviselő azonban rajongó köztársasági, a németek szertelen gyűlölője, a ki a németek ellen hazafias szövetséget alakított. A mai köztársaság neki nem kell. Hanem kell olyan, mely az elnököt népszavazással választja. A mostani köztársasági kormány megbuktatására kész volt az orleansi herczeg hiveivel is szövetkezni.

 

Faure elnök temetésekor Derouléde nagy tüntetést rendezett Loubet új elnök ellen.

A temetésről hazatérő csapatok elé állt és Roget tábornokot felszólitotta, hogy ne a kaszárnyába vezesse a csapatokat, hanem ez új elnök, Loubet ellen vigye. Negyedik elsőrendű vádlott Guerin, a zsidó-ellenes szövetség egyik feje, az orleansi herczeg embere, ki, mikor augusztus havában el akarták fogni a Chabrol utczában levő orleansi tanyába zárta magát több elvtársával és hetekig daczolt az ellenséggel. Kiéheztették és megadta magát.

 

A vád sulyos volt: hazaárulás.

Huszonegyet vádoltak, hatszáz tanut hallgattak ki. A vádlottakból az állami törvényszék négyet tartott elítélendőnek. Elitélték Buffet-et, az orleansi herczeg titkárát tiz év számüzetésre, a megszökött Larsulucest tiz évi számüzetésre, Deroulédet tiz évi számüzetésre, és Guerint tiz évi várfogságra. Sulyos az itélet Guerinre, a ki igazi összeesküvő és a kit a clairvauxi fogházba vittek hogy ott szenvedje ki az itéletet. A mi a többi számüzetést illeti, az nem azt jelenti, hogy az illető valahol őrizet alatt lesz, hanem hogy kiviszik a Francziaországgal határos külföldre, a hol élhet, a hogy tud és izgathat. Buffet és Derouléde urakat az itélet után Belgium határába vitték és neki eresztették a világnak.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Egy vígjátékba illő összeesküvés
Szabó Zoltán

A francia szélsőjobboldal történetében viszonylag szerény és jelentéktelen szerepet játszott az az összeesküvés,

amelyet Roger Price történész Franciaország története című munkájában így jellemez: A szélsőjobb egyre elvadultabb nacionalizmusa 1899. februárjában a Déroulede-összeesküvéssel vígjátékba illő módon jutott kifejezésre, amikor a politikus államcsínyre próbálta meg rábeszélni a hadsereget.


A gyermeteg puccskísérlete úgy történt,

hogy a Hazafias Liga vezére, Paul Déroulede hazafias költő a Mars-mezei szemlén zsakettben a díszszázad elé pattant, és elkezdett felolvasni egy felhívást, amely arra szólította fel a nemzet hadseregét, hogy vegye át a hatalmat.
Természetesen nem tudta végigolvasni kiáltványát, mert azon nyomban letartóztatták.

 

-y-n


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98