Dtum
Login with Facebookk
1900 | Január

Ugron Gábor a Hármas Szövetség ellen

A magyar delegáczióban Ugron Gábor a Hármas Szövetséget bírálat alá vette.

 

Ez a szövetség – úgymond – nekünk hasznot nem hozott, azt Németország vitte el. A Hármas Szövetség bennünket számba nem vesz. A Hármas Szövetséghez tartozunk ugyan, de külön elhatározásunk nincs. A Hármas Szövetség nevében a német császár beszél, Ausztria-Magyarország és Itália csak tartozékai a Hármas Szövetségnek, elszigeteltségünk növekedésével gyámság alá kerülünk, mint az uszályhajó a gőzhajó mellett.

 

A megosztott erőkkel való belügyi kormányzás eredményezte azt, hogy Németország vontató kötelére kerültünk. Csendes lemondással nézzük, miként kacérkodik Németország Oroszországgal, mely ellen a Hármas Szövetség voltaképpen létesült. És Németország miként pártolja az orosz nyerstermékeket és nyomja a magyar nyerstermékeket, az állatbevitelt, etc. Pedig hát szövetségesek volnánk. Ha a szövetségért kedvezményt kell adni Olaszországnak, hát Magyarországnak nyakára bocsájtják három forintos vám mellett az olasz bort. Ha a román szövetség hanyatlását is élesztgetni kell, hát akkor a magyar mezőgazdaság termékei elé bocsájtják az oláh földművelés kivitelét.

 

Bizalmat nem ébreszt bennem, hogy a míg minden elhatározásban a Hármas Szövetség minket szabályoz, addig Németország egy másik hármas szövetség irányába tör, midőn Angliával és Észak Amerikával enyeleg. Az meg éppen nyugtalanítja, hogy Ausztriában a németség minden rétege állást foglal az uralkodó ház ellen és Ausztria szétrobbantására tör. A Watch am Rhein éneklése, a búzavirág viselése, a Heil kiabálása mind olyan jelenségek, melyeknek forrása a szövetséges német birodalom és nem az ellentétes Oroszország.


Nem látta sem a német hivatalos, sem a társadalmi körökben visszautasítását azon mozgalmaknak, a melyek Ausztriában lábra kaptak. Ha ezen állapotok a Hármas Szövetségben így tartanak, akkor fölébred minden magyarban a százados rokonszenv a franczia nemzethez, mely nemzetünk iránt mindig érdeklődéssel viseltetett, és nem tett semmit nemzetünk és uralkodó házunk ellen.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Delegációk
Szabó Zoltán

A kiegyezés nyomán megfogalmazott közös ügyeket közös külügyminiszter, hadügyminiszter és pénzügyminiszter intézte.

Ezeknek a közös minisztériumoknak volt alkotmányos ellenőrző szerve, költségvetésük megszavazásának s ezzel jóváhagyásának intézménye a két, 60-60 tagú delegáció. A delegációk felváltva üléseztek Budapesten és Bécsben. Együttes ülést csak szavazás esetén tartottak és csak akkor, ha üzenetek útján nem tudtak megállapodni. Szavazategyenlőség esetén az uralkodó döntött. A delegációkat a fent említett két országgyűlés tagjaiból választották.

 

-y-n


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Európa térképe német győzelem esetén a német elképzelések szerint Ugron Gábor
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98