Dtum
Login with Facebookk
1900 | Május

Pierre de Frédy, Baron de Coubertin

1863. január 1-jén született Párizsban Pierre Fredi de Coubertin báró az újkori olimpiai játékok megszervezője és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) létrehozója. A Sorbonne-on történelmet és pedagógiát tanult.

 

Pedagógiai tanulmányai során megismerkedett az angol gentleman-sportmozgalommal, amelynek atyja Thomas Arnold, rugby iskolai rektor volt. Az arnoldizmus lényege úgy foglalható össze, hogy a fiatalság nevelésének két fő színtere van a templom és a sportpálya.

 

Egy korabeli pedagógiai szakíró, Thomas Hughes „Muscular Christianity” című könyvében foglalta össze az angol gentleman- és sportsmannevelés ismérveit, és ez az „izmos kereszténység” azután szállóige és máig respektált pedagógiai ideál lett. Ez az elgondolás Coubertin számára különösen tetszett, mert azt szerette volna, ha a francia ifjúság is követi az arnoldizmus alapelveit.

 

Tanulmányozta még a svéd Ling-féle módszert és a német drill torna elemeit, de végül az angolszász nevelési módszer elkötelezett híve lett. 1880-ban megalakította a Nemzeti Ligát a testnevelésért. Ugyanebben az évben – az archeológusok az antik görög olimpiával kapcsolatos legújabb kutatásainak hatására – az olimpiai játékok újjáélesztését szorgalmazta, ami a nemzetek önösségén átívelve hozzájárulna a békéhez, és ahhoz, hogy a nemzetek könnyebben megérthessék egymást.

 

1888-ban kiadta első művét a sportról, „A nevelés Angliában” címmel és sportpropaganda bizottságot hozott létre. Még két hasonló témájú könyvet írt, de sem a francia kormány sem a pedagógusok nem reflektáltak az angliai nevelési módszerre. 1892-ben megtartotta első olimpiai játékokról szóló előadását a Sorbonne-on, de sikertelenül. Lelkesedését azonban nem vesztette el.

 

1894-ben megrendezte a témában a második sportfórumot, ahol már dübörgő tapssal fogadták bejelentését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásáról. Coubertin a NOB főtitkáraként tevékenykedett és legfőbb feladata az volt, hogy megszervezze az első modern olimpiai játékokat Athénban.

 

Többször elutazott Görögországba, széles körű sportdiplomáciai tevékenységet fejtett ki. A NOB-ot saját költségén működtette és levelezésben állt politikusokkal, diplomatákkal, mecénásokkal, sportszakemberekkel a világ minden részéből. Az 1896-os újkori olimpia megszervezése után Coubertin lett a NOB elnöke és ezt a tisztséget 1925-ig töltötte be.

 

A NOB első éveiben a szervezet elsőrendű feladatai közé tartozott annak elfogadtatása, hogy az olimpia egy önálló sportintézmény. Óriási csalódás jelentett Coubertin számára a párizsi világkiállítással egy időben szervezett 1900-as zűrzavaros párizsi olimpia.

 

Az olimpiát nem önálló, kitüntetett rendezvényként kezelték Franciaországban, hanem beolvasztották a világkiállítás rendezvényei közé. A St. Louisi, 1904-es olimpia sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, itt sem sikerült azt az igazi olimpiai szellemet megvalósítani, amit Athénban útjára indítottak.


Ezért megpróbálta kidolgozni és a NOB eléterjeszteni a következő olimpia előtt az olimpiai versenyek egységes szabályzatát. Az 1905-ös brüsszeli, harmadik NOB-kongresszuson mutatta be „A testgyakorlás technikai kérdései” című alapokmányát, amely kimondta, hogy a sporttechnikai és szakmai viták eldöntése nem a NOB hatásköre, ezeket a nemzeti és nemzetközi sportági szövetségeknek kell irányítani, amelyek kötelesek az olimpiák előtt a hivatalos versenykiírást megküldeni a NOB tagországainak.

 

Ennek hatására felgyorsult a nemzetközi sportági szövetségek megalakulása, és ezzel párhuzamosan a világ sportmozgalmának fejlődése.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pierre de Frédy, Baron de Coubertin Az athéni olimpia jelképe Olimpiai stadion 1896
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98